Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κεντρική προεκλογική ομιλία της υποψήφιας βουλευτή νομού Χίου, Ελπίδας Τσουρή, 25.09.2009

Κεντρική προεκλογική ομιλία της υποψήφιας βουλευτή νομού Χίου, Ελπίδας Τσουρή, 25.09.2009

14

 
Κεντρική προεκλογική ομιλία της υποψήφιας βουλευτή νομού Χίου, Ελπίδας Τσουρή, 25.09.2009


Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου για την αποψινή δυναμική παρουσία σας, για τη συμμετοχή σας, για τη διαρκή συμπαράστασή σας, σ’ αυτό τον αγώνα, σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί.
Η Χίος συμμετέχει δυναμικά στη μεγάλη πορεία που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ, με ισχυρή εντολή στην Κυβέρνηση, με αυτοδύναμη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Απόψε στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα νίκης, αισιοδοξίας, ελπίδας.  Εκφράζουμε ένα δυνατό πλειοψηφικό ρεύμα, ένα ρεύμα δημιουργικής ανατροπής.
Στις 4 Οκτωβρίου με τη νίκη του Γιώργου Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ, βάζουμε τα θεμέλια για ένα δυναμικό ξεκίνημα της ελληνικής κοινωνίας.
Όλα τα μηνύματα, από όλη τη χώρα μιλούν για αυτή τη νικηφόρα προσπάθεια.
Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες με την ψήφο στο ΠΑΣΟΚ, ανακτούν το δικαίωμα στην ελπίδα και στην αισιοδοξία, ανακτούν την πίστη τους στην προοπτική της χώρας.
Βάζουν τέρμα στις γκρίζες σελίδες της διακυβέρνησης της ΝΔ, στα άλυτα προβλήματα και στα καθημερινά αδιέξοδα που σώρευσε στο λαό μας.


 


 


Φίλες και φίλοι
Η προπαγάνδα και τα ψεύδη της ΝΔ προσπάθησαν για μέρες να πείσουν τους πολίτες ότι αποτελούν την υπεύθυνη επιλογή και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει πρόγραμμα και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση.
Μάταιος ο κόπος τους. Διαψεύστηκαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Όλοι πλέον γνωρίζουν μετά από την εξέλιξη αυτής της προεκλογικής περιόδου, μετά από τηλεοπτικές συζητήσεις, μετά από ενημέρωση και διάλογο ότι η απερχόμενη Κυβέρνηση έχει επενδύσει στο ψεύδος και στην παραπληροφόρηση.
Ο πρόεδρός μας ο  Γιώργος Παπανδρέου, με ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη προσέγγιση κατέθεσε τη συνολική πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την ελληνική οικονομία και απέδειξε ότι σχέδιο και πρόγραμμα υπάρχει, είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο, απελευθερώνει δημιουργικές δυνάμεις, αποτελεί τη μεγάλη μας δέσμευση απέναντι στην ελληνική κοινωνία.


Η πρόταση που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ στην κρίση του ελληνικού λαού βασίζεται:
* Στη στήριξη του λαϊκού εισοδήματος, με αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό σε μισθωτούς και συνταξιούχους και έκτακτο επίδομα αλληλεγγύης στους ασθενέστερους.
* Στην τόνωση της αγοράς και των τοπικών οικονομιών με την ενίσχυση της ρευστότητας.
* Στη διαμόρφωση ενός δίκαιου φορολογικού συστήματος, που θα ενσωματώνει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και θα χτυπά στη ρίζα της τη φοροδιαφυγή.
* Στην αυστηρή εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, ώστε να αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο και όχι φορέα αλόγιστης κερδοσκοπίας.
* Στη συνολική προώθηση, με όλους τους τρόπους, ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, που θα επενδύει στα πλεονεκτήματα της χώρας μας, θα δείχνει εμπιστοσύνη στη δημιουργική πρωτοβουλία των πολιτών και σεβασμό στο περιβάλλον.
Είναι σαφές σε όλους μας, ότι στις 4 Οκτωβρίου θα αναμετρηθούν δυο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις.
Αντιλήψεις για την πολιτική και τον πολίτη, για την κοινωνία και την οικονομία, για την κατανομή των βαρών, για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια, καταθέτουμε την πρότασή μας ενώπιον του ελληνικού λαού, συζητάμε με την κοινωνία, δεσμευόμαστε για λύσεις στα προβλήματα του τόπου.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, ο αυριανός πρωθυπουργός, με τόλμη και ειλικρίνεια, επικοινώνησε άμεσα με τους πολίτες, ανέλαβε την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα.


Η κυβέρνηση της ΝΔ δοκιμάστηκε σ’ αυτά τα πεδία και απέτυχε.
Διαμόρφωσε τους όρους της κρίσης, της συρρίκνωσης των χαμηλών εισοδημάτων, της ακρίβειας της κερδοσκοπίας και της ασφυξίας της αγοράς, πολύ πριν η διεθνής κρίση μας χτυπήσει την πόρτα.
Οικοδόμησε ένα συνολικό πελατειακό σύστημα, εξυπηρέτησης ημετέρων, αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας.
Αντιλήφθηκε και χειρίστηκε το δημόσιο τομέα ως λάφυρο για λεηλασία, βύθισε τις δημόσιες υποθέσεις στα σκάνδαλα και στην αδηφάγο κερδοσκοπία «κουμπάρων» και golden boys.
Απέτυχε να χειριστεί με αποτελεσματικότητα έκτακτες καταστάσεις,  όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές με καταστρεπτικές, τραγικές επιπτώσεις.
Συνολικά η κυβέρνηση της ΝΔ, διέψευσε τις προσδοκίες και την εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες. Οδήγησε την κοινωνία στην απαισιοδοξία και στα αδιέξοδα.
Εμείς λέμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, υπάρχει διέξοδος!
Μπορούμε να το λέμε με  αξιοπιστία και κοιτάζοντας τους πολίτες στα μάτια. Γιατί σε όλους τους τομείς διακυβέρνησης η σύγκριση είναι συντριπτική υπέρ του ΠΑΣΟΚ.
Γιατί έχουμε αποδείξει ότι, μαζί με τον πολίτη, μπορούμε να πετυχαίνουμε μεγάλους εθνικούς στόχους.
Γιατί γνωρίζουμε τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μπροστά, σε μια ουσιαστική προοπτική εθνικής ανάτασης.


Φίλες και φίλοι
Σ’ αυτό το προσκλητήριο σας καλούμε όλους. Στην μεγάλη και ελπιδοφόρα προσπάθεια της επόμενης τετραετίας δεν περισσεύει κανείς. Θέλουμε τον πολίτη πρωταγωνιστή, θέλουμε την κοινωνία συμμέτοχο.
Εμείς απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες. Συνομιλούμε και με πολίτες που σε παλαιότερες αναμετρήσεις εμπιστεύθηκαν τη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζουμε τη διάψευση των προσδοκιών τους, γνωρίζουμε ότι έχουν κατανοήσει την αναξιοπιστία της σημερινής κυβέρνησης. Τους καλούμε όλους να είναι συμμέτοχοι στη σημερινή μεγάλη προσπάθεια, στο νέο ξεκίνημα για την πατρίδα μας. Γιατί εμείς δε βάζουμε διαχωριστικές γραμμές, δεν κάνουμε διακρίσεις μεταξύ των πολιτών. Πιστεύουμε ότι τα προβλήματα του τόπου μας ενώνουν και δε μας χωρίζουν.
Πιστεύουμε ότι τις μεγάλες αποφάσεις πρέπει να τις πάρουμε όλοι μαζί. Ότι οι ευρύτερες συναινέσεις σε ένα πρόγραμμα αναγέννησης και νέας πορείας, μας κάνουν πιο ισχυρούς, εγγυώνται για τα θετικά αποτελέσματα που προσδοκούμε.


Φίλες και φίλοι
Με την επιλογή μας στις 4 του Οκτώβρη αποφασίζουμε και για το μέλλον της Χίου. Γνωρίζουμε ότι η αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων δεν έχει περίοδο χάριτος, δεν μπορεί να περιμένει.
Χρειαζόμαστε ισχυρή εκπροσώπηση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, χρειαζόμαστε διαρκή και μεθοδική προσπάθεια για να φέρνουμε τα τοπικά θέματα στο επίκεντρο. Γνωρίζουμε τους τρόπους που μπορούμε να το πετύχουμε. Το έχουμε αποδείξει!
Στην πριν το 2004 περίοδο, στην τελευταία κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ, με συνεργασία, με σωστό συντονισμό, με μεθοδική δουλειά και διεκδίκηση σε όλα τα επίπεδα, καταφέραμε να κάνουμε πράξη σημαντικούς στόχους για τη Χίο. Πετύχαμε την υλοποίηση ουσιαστικών έργων.
* Μεγάλα έργα για την αντιμετώπιση του υδρευτικού προβλήματος, όπως τα Φράγματα Κόρης Γεφύρι και Κατράρη.
* Τη Νέα Πτέρυγα του Νοσοκομείου της Χίου και ένα ολοκληρωμένο δίκτυο περιφερειακών υπηρεσιών υγείας.
* Την απεμπλοκή του θέματος του αεροδρομίου από δικαστικές εκκρεμότητες με την εκπόνηση νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. 
* Συνολικό σχεδιασμό για τα λιμενικά έργα και υποδομές του Νομού μας.
* Σημαντικά έργα για την ανάδειξη και διάσωση της μνημειακής μας κληρονομιάς, όπως η Νέα Μονή, η Παναγία Κρήνα, το Σπήλαιο Αγ. Γάλακτος, ο Πύργος του Πιτυούς και τόσα άλλα.
* Τις νέες Εργατικές Κατοικίες στη Γεωργική Σχολή.


Στην υλοποίηση των έργων αυτών, υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις με αποκλειστικό υπεύθυνο τις Κυβερνήσεις της ΝΔ, και δεν έχει νόημα κάποιοι σήμερα να προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτές τις ευθύνες. Και μετά το 2004, από τα έδρανα της αντιπολίτευσης ελέγξαμε σκληρά την Κυβέρνηση και τα Υπουργεία, συνεχίσαμε να φέρνουμε τα τοπικά θέματα της Χίου στην πρώτη γραμμή. Αποκαλύψαμε τις διαψεύσεις και φέραμε στο φως τις χωρίς αντίκρισμα υποσχέσεις που εξαπάτησαν την τοπική κοινωνία.
Το πλέον απογοητευτικό όμως είναι, ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, όλα αυτά τα χρόνια δε σχεδίασε, δεν προγραμμάτισε δεν εξασφάλισε χρηματοδότηση για κανένα νέο μεγάλο έργο της Χίου. Ποιος είναι ο προγραμματισμός τους; Ποιες είναι οι προτεραιότητες τους για τον τόπο μας; Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην αναπτυξιακή μας προσπάθεια; Δεν παίρνουμε απαντήσεις, τόσο εμείς όσο και η κοινωνία που εκφράζει την ανησυχία και την αγωνία της.


Ακόμα και σήμερα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές ζούμε όλοι στη σκανδαλώδη διαμάχη των αεροπορικών εταιριών για την εξυπηρέτηση των νησιών του Αιγαίου, μέσω των άγονων γραμμών.
Με την Κυβέρνηση να παραμένει απλώς θεατής, όταν δεν συμμετέχει ενεργά σε μη νόμιμες ενέργειες. Βλέπουμε τις φατρίες της ΝΔ να συγκρούονται ως εκπρόσωποι διαφορετικών συμφερόντων. Αυτό είναι το έργο της ΝΔ. Αυτός είναι ο εμπαιγμός της νησιωτικής Ελλάδας. Τον ζήσαμε, τον γνωρίσαμε!


Γι’ αυτό και δυστυχώς λέμε ότι όπως για όλη την Ελλάδα, η διακυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε και για τη Χίο, χαμένος χρόνος.
Σήμερα, μπροστά στην αλλαγή σελίδας που όλοι μαζί θα καταφέρουμε, αξίζει να δούμε με προσοχή και τα τοπικά μας θέματα.
Αξίζει να κάνουμε όλοι μαζί μια νέα μεγάλη προσπάθεια. Σας ανέφερα τις τραγικές καθυστερήσεις από την πλευρά της ΝΔ. Ο χαμένος χρόνος μας υποχρεώνει να προχωρήσουμε με γρήγορα και δυναμικά βήματα. Σήμερα δεν περισσεύει χρόνος. Γι’ αυτό σήμερα απαιτείται μεγάλη προσπάθεια με γρήγορους ρυθμούς.


Συμπολίτισσες και συμπολίτες
Από εδώ, από την καρδιά της πόλης, από αυτούς τους δρόμους όπου πάλλεται ο σφυγμός της χιώτικης κοινωνίας, από αυτούς τους δρόμους που έχουν ζήσει όλη τη σύγχρονη ιστορία μας, από το κέντρο της Χίου που έχει βιώσει τις χαρές και τις λύπες όλων μας, σφραγίζουμε την κοινή μας πορεία με μια ισχυρή συμφωνία για την επίτευξη των μεγάλων μας στόχων.


Για τη Χίο της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Τη Χίο που θα δίνει ευκαιρίες και δυνατότητες στους νέους ανθρώπους. Που θα αξιοποιεί δημιουργικά το επιστημονικό της δυναμικό. Που θα δημιουργεί πεδία δράσης για ανθρώπους θέλουν να προσφέρουν. Που θα αντιμετωπίζει την ανεργία με καινοτόμες δράσεις και νέες θέσεις εργασίας. Τη Χίο που θα δίνει διεξόδους και προοπτική σε όσους θέλουν να ζήσουν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν στον τόπο τους.
Για τη Χίο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης. Που θα αντικρίζει με  δυναμισμό το μέλλον. Που θα σέβεται, θα διατηρεί και θα αναδεικνύει την πολιτιστική της κληρονομιά. Που θα επενδύει στη μεγάλη εκπαιδευτική της παράδοση με το βλέμμα στην έρευνα και στην καινοτομία. Που θα αξιοποιεί τους σημαντικούς πόρους σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές της εκπαίδευσης και του πολιτισμού.
Για τη Χίο της ναυτιλίας. Που θα επενδύει στη χιώτικη ναυτοσύνη και στις δυναμικές προοπτικές της. Που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής στους απόμαχους της θάλασσας. Που θα αξιοποιεί τις νέες ευκαιρίες απασχόλησης στο ναυτικό επάγγελμα. Που θα διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας και θα αναβαθμίζει διαρκώς τη σύγχρονη ναυτική εκπαίδευση. Που θα συνεχίσει, με νέα δύναμη, να έχει τη ναυτιλία πρωταγωνίστρια στην τοπική ανάπτυξη.
Για τη Χίο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Με σύγχρονες υπηρεσίες υγείας για όλους. Με δομές κοινωνικής πολιτικής για όσους τις έχουν ανάγκη. Με αξιοποίηση της εθελοντικής προσφοράς. Με ένα δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στην πόλη και στην περιφέρεια.


Για όλα αυτά, καταθέσαμε στην κρίση σας, ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο με συγκεκριμένες προτάσεις, με συνολική προσέγγιση, με όραμα και προοπτική για τα τοπικά μας θέματα.
Άλλωστε για όλα αυτά τα θέματα έχουμε ήδη, εργαστεί. Με συνέπεια, με υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα!
Δεσμευόμαστε, προσωπικά δεσμεύομαι, να διεκδικήσω σε όλα τα επίπεδα την υλοποίηση τους.
Τολμάμε να το κάνουμε γιατί γνωρίζουμε ότι εμείς θα κληθούμε αύριο να το κάνουμε πράξη!


Συμπολίτισσες και συμπολίτες
Στη Χίο, το γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν έχουμε ανάγκη από νεόκοπους μεσσίες και σωτήρες, δεν έχουμε ανάγκη από αόριστα ευχολόγια και διακηρύξεις καλών προθέσεων, δεν έχουμε ανάγκη από ανέξοδες υποσχέσεις.
Οι πολίτες δεν θέλουν την πολιτική ως μέσο προσωπικής προβολής και κοινωνικής ανέλιξης, δεν θέλουν τον πολιτικό να τάζει στους πάντες τα πάντα, δεν θέλουν χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και παλαιοκομματική νοοτροπία…


Οι πολίτες, ολόκληρη η κοινωνία, απαιτούν να δουν συγκεκριμένες λύσεις σε συγκεκριμένα προβλήματα. Απαιτούν να δουν έργα που θα φέρνουν τον τόπο μας πιο μπροστά, που θα βάζουν με ουσιαστικό τρόπο τη Χίο σε μια νέα δυναμική πορεία, που θα διασφαλίζουν το μέλλον για όλους, αλλά κυρίως για τις γενιές που έρχονται, για τα παιδιά μας.
Στη Χίο γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας, δεν είμαστε «σημερινοί». Προσπαθήσαμε μαζί για την επίλυση κοινών προβλημάτων. Σχεδιάσαμε και διεκδικήσαμε μαζί την υλοποίηση μεγάλων έργων. Δώσαμε κοινούς αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση, στην εγκατάλειψη και στην απομόνωση. Βρεθήκαμε σε κοινή πορεία και επικοινωνήσαμε πάντοτε με ειλικρίνεια και αξιοπιστία.
Γι’ αυτό οικοδομήσαμε μια σχέση εμπιστοσύνης, μια σχέση αδιατάρακτη και διαρκή. Σ’ αυτή τη σχέση επενδύουμε για το σήμερα και το αύριο!


Φίλες και φίλοι
Σας μεταφέρω ένα μήνυμα νίκης, ελπίδας και αισιοδοξίας. Ζητώ τη στήριξη και τη συμμετοχή σας και στις εκλογές της 4ης του Οκτώβρη και στην κυβερνητική τετραετία που θα αρχίσει από την επόμενη μέρα.
Είμαστε αισιόδοξοι αλλά δεν επαναπαυόμαστε, ούτε εφησυχάζουμε. Το μήνυμα είναι «προσπάθεια μέχρι την τελευταία στιγμή, αγώνας και για την τελευταία ψήφο». Παντού, στην πόλη και στην περιφέρεια, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλειάς.
Απευθύνομαι σε όλους και σε όλες, με εμπιστοσύνη στη μνήμη και στην κρίση σας. Με εμπιστοσύνη στην κοινή μας διαδρομή αυτών των χρόνων. Είναι πολλά αυτά που μαζί πετύχαμε και πολύ περισσότερα όσα βρίσκονται μπροστά μας, ως νέοι στόχοι, ως νέες προκλήσεις.
Μαζί, πάντοτε μαζί, μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Μαζί, πάντοτε μαζί, δίνουμε δύναμη στην ελπίδα, αντικρίζουμε με εμπιστοσύνη το αύριο!
Μαζί, πάντοτε μαζί, μπορούμε να φέρουμε και πάλι την Ελλάδα και τη Χίο δυναμικά μπροστά!
Μαζί, πάντοτε μαζί, δε συμβιβαζόμαστε, διεκδικούμε το μέλλον, για μας και τις μελλοντικές γενιές!
Καλό αγώνα σε όλους και όλες.
Η νίκη θα είναι εδώ στις 4 του Οκτώβρη!

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: συνάντηση με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου
Επόμενο άρθροΑντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!