Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Κ. Μουσουρούλης: Ομιλία σε ετεροδημότες

Κ. Μουσουρούλης: Ομιλία σε ετεροδημότες

8

 Πολιτικό Γραφείο
Κωστή Μουσουρούλη
Υποψήφιου Βουλευτή Νομού Χίου
Νέα Δημοκρατία


Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2009


Δελτίο Τύπου
Ο υποψήφιος βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης, μίλησε το βράδυ της Πέμπτης στους Χιώτες ετεροδημότες στην Αθήνα, μέσα σε κλίμα συγκίνησης και ελπίδας για το ότι «Η Χίος Μπορεί Περισσότερα».
Η προσέλευση ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και εκατοντάδες φίλοι του Κωστή είχαν την ευκαιρία να του σφίξουν το χέρι και να του ευχηθούν καλή επιτυχία. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δήμαρχος Οινουσσών κ Ευάγγελος Αγγελάκος, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο πρώην υπουργός και Βουλευτής Γιώργος Αλογοσκούφης, ο πρώην βουλευτής κ. Αθανάσιος Βαρίνος, ο κ. Παναγιώτης Τσάκος, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου κ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων και πρόεδροι Οργανισμών.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε : «Γνώρισα τον Κωστή στις Βρυξέλλες. Hταν ένα εξαίρετο στέλεχος της Επιτροπής που δεν ξέχναγε ποτέ την Ελλάδα, δεν ξέχναγε ποτέ τη Χίο. Τιμώ όλους τους υποψηφίους που έχετε στο νομό σας. Ωστόσο είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους ανθρώπους της Χίου, να έχουν ως εκπρόσωπο τους στη Βουλή έναν καλό Έλληνα αλλά ταυτόχρονα και έναν ευρωπαίο πολιτικό. Θεωρώ ότι ο Κωστής είναι ο πλέον επιτυχημένος Γενικός Γραμματέας και είναι ενδεικτικό το ότι δεν ακούστηκε το παραμικρό για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τεράστια ποσά για τα οποία υπέγραφε. Φίλε Κωστή σου εύχομαι καλή επιτυχία στην προσπάθεια σου για την εκπροσώπηση της Χίου».
Ο πρώην Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης είπε μεταξύ άλλων : «Είμαι εδώ γιατί πιστεύω ότι ο Κωστής χρειάζεται στη Χίο και την Ελλάδα και εμείς των χρειαζόμαστε. Είχα τη χαρά να συνεργαστώ μαζί του επί σχεδόν τέσσερα χρόνια, όταν με τη σκληρή δουλειά που έκανε μπορέσαμε και ανορθώσαμε ένα σχεδόν κατεστραμμένο Γ ΚΠΣ. Μαζί με τον Κώστα και τον Χρ. Φώλια βάλαμε τις βάσεις για το σχεδιασμό του ΕΣΠΑ που αποτελεί τη μεγάλη ελπίδα και ίσως την τελευταία ευκαιρία που έχουμε για την ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο Κωστής είναι ένας σεμνός άνθρωπος, που είναι διατεθειμένος να προσφέρει ? και έχει προσφέρει πολλά- στη χώρα και την ιδιαίτερη πατρίδα του. Είναι μια ελπίδα για την παράταξη και τον τόπο.  Η συνέπεια του σε αρχές και αξίες, οι ικανότητες, η εργατικότητα και το έργο του αποτελούν εγγύηση για να τον τιμήσουν οι πολίτες της Χίου με την εμπιστοσύνη τους».
Ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος στο χαιρετισμό του τόνισε : «Ένα είναι το βασικό ζητούμενο από το πολιτικό σύστημα : να έχουν άξιους ανθρώπους που θα μπορέσουν να κυβερνήσουν αποτελεσματικά, με εντιμότητα, με γνώση και με δυνατότητα δημιουργίας. Προσωπικά βλέπω φτώχεια στο πολιτικό σύστημα από τέτοιους ανθρώπους με ορισμένες φωτεινές εξαιρέσεις. Και επιτρέψτε μου να πω ότι μια λαμπρή εξαίρεση είναι ο Κωστής Μουσουρούλης. Δεν το λέω αυτό γιατί πρέπει να πω μερικά ωραία λόγια, αλλά γιατί συνεργάστηκα στενά μαζί του για ένα μείζον εθνικό πρόβλημα, την ολοκλήρωση του Γ ΚΠΣ και το στήσιμο του ΕΣΠΑ. Σε αυτή τη συνεργασία μας  διαπίστωσα ότι πράγματι είναι ο καλύτερος. Πέρα από την εκτίμηση που ξέρω ότι τρέφει για τον Κωστή ο κύριος Σουφλιάς, πιστεύω ότι θα είναι ατύχημα να χάσει η Ελλάδα ένα τέτοιο πολιτικό στις επάλξεις του Κοινοβουλίου».
Ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του δήλωσε :  «Η συμβολή του Κωστή στις δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης είναι πολύτιμη. Έχει μια σπάνια εμπειρία και γνώση. Αγαπά τον τόπο του. Πιστεύω ότι η επιλογή του από τους ψηφοφόρους στη Χίο θα δώσει στην εκπροσώπηση του νησιού στη Βουλή μια δυνατή φωνή και υψηλό κύρος».
Σε μήνυμα που έστειλε ο πρώην Υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας ανέφερε : «Γνωρίζω τον Κωστή Μουσουρούλη πολύ καλά και ξέρω ότι είναι ένα εξαίρετο στέλεχος με όραμα για την Ελλάδα και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο. Είναι άνθρωπος που έχει θέσει εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας. Ο Κωστής ανήκει στη νέα γενιά πολιτικών στελεχών που θα εξυψώσουν την παράταξη μας και την Ελλάδα. Οι Χιώτες έχουν σήμερα την ευκαιρία της επιλογής, ενός ξεχωριστού παιδιού της που διαθέτει τις ικανότητες που χρειάζεται και τον έρωτα για το νησί του. Εύχομαι ολόψυχα, την 5η του Οκτώβρη να ανήκει στην Κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και, γιατί όχι, να έχει μια θέση στη νέα κυβέρνηση της ένδοξης παράταξης μας».

Κεντρικά σημεία ομιλίας Κωστή Μουσουρούλη Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα, ότι στην πολιτική είσαι για να προσφέρεις κι όχι για να ωφεληθείς υλικά. Ότι το να εκπροσωπείς τον τόπο σου στη Βουλή είναι τιμή και πρόκληση. Και αυτά δεν τα εννοώ αυτά απλά εθιμοτυπικά. Τα εννοώ και ουσιαστικά.


Είναι τιμή να προσπαθείς, με συνέχεια και συνέπεια, για να πάει μπροστά ο τόπος. Είναι πρόκληση να αξιοποιείς με φιλόδοξη δράση τις δυνατότητες, τις συνέργειες αλλά και τις κρυμμένες ευκαιρίες της κοινωνίας και της οικονομίας, ενώνοντας τους πολίτες, χωρίς ιδεοληψίες και μακριά από μικροπολιτικά παιχνίδια.


Με αυτές τις αντιλήψεις πορεύτηκα σε όλη τη διαδρομή μου μέχρι σήμερα.
Πιστεύω ότι όσοι εμπλέκονται με την πολιτική δράση δεν πρέπει να χωρίζουν, αλλά να ενώνουν. Δεν πρέπει να φανατίζουν, αλλά να φωτίζουν. 
Δεν πρέπει να ξεσηκώνουν αλλά να λυτρώνουν. Αυτό είναι το αυτονόητο.


Όμως, στη σύγχρονη εποχή, υπάρχει και το ζητούμενο για όσους κατεβαίνουν στην πολιτική και πολύ περισσότερο για εμένα που κατεβαίνω για πρώτη φορά: Πρέπει να διαθέτουν διοικητική ικανότητα, τεχνοκρατική κατάρτιση, επαγγελματική καταξίωση, σύγχρονη αντίληψη για την ανάπτυξη με βάση τα διεθνή δεδομένα και, βεβαίως, εχέγγυα χρηστής διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Πρέπει να  μπορούν να συνεργάζονται με όλους.


Να διασφαλίζουν ότι οι πόροι επενδύονται με στρατηγικό σχέδιο και σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, του υγιούς ανταγωνισμού, της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας.
Να διεκδικούν και να διαπραγματεύονται με σοβαρότητα και επιχειρήματα.
Να δίνουν μία ενιαία εικόνα αξιοπιστίας, συμβάλλοντας με τους χειρισμούς τους στην αναβάθμιση του κύρους της χώρας και της ιδιαίτερης πατρίδας τους.


Επειδή στην πολιτική τα πάντα εξαρτώνται από την εφαρμογή τους και όχι από το πόσο ευχάριστα ακούγονται, τις αντιλήψεις μου αυτές τις έχω ήδη κάνει πράξη, ως κυβερνητικό στέλεχος επί πεντέμισι χρόνια στο ΥΠΟΙΟ και στο ΥΠΑΝ, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕπ επί δυο χρόνια, αλλά και επί δεκαεπτά χρόνια στην έδρα της ευρωπαϊκής Επιτροπής στις  Βρυξέλλες.


Με αρμοδιότητες που είναι σήμερα στην κορυφή της Ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η οικονομική πολιτική και η πολιτική συνοχής, η ενεργειακή πολιτική, η ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, η πράσινη ανάπτυξη.


Τα μοναδικά εφόδιά μου σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι η επαγγελματική μου πορεία, το δείγμα γραφής που έχω δώσει στο δημόσιο βίο, η απόδειξη στην πράξη της προσήλωσής μου στο καθήκον και τη χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος αλλά και η στήριξη στο νησί μας από κάθε θέση ευθύνης που ανέλαβα. Και αυτό το γνωρίζουν καλά στο νησί μας αρκετοί φορείς αλλά και οι αιρετοί. Το γνωρίζει και ο Γιώργος Αλογοσκούφης όταν τον κυνηγούσα για να βάλει υπογραφές για πολύ σημαντικά έργα που έχουν γίνει στο νομό μας.


Πιστεύω όμως ότι και αυτά δεν είναι αρκετά. Ένα πολιτικό πρόσωπο πρέπει να έχει ακόμη δυο χαρακτηριστικά : Να έχει επεξεργαστεί ένα ρεαλιστικό αλλά και φιλόδοξο πολιτικό σχέδιο για το πού θέλει να φτάσει τον τόπο και να αδιαφορεί για το λεγόμενο πολιτικό κόστος.


Η Χίος έχει οικονομικές και πολιτιστικές προοπτικές που μπορούν να αλλάξουν κυριολεκτικά την εικόνα του νησιού και τη ζωή των κατοίκων μέσα στο περιβάλλον της Ευρώπης.


Τα πλεονεκτήματα είναι αδιαμφισβήτητα, οι συνθήκες ευνοϊκές, η κοινωνία στη Χίο έτοιμη και οι οικονομικοί πόροι διαθέσιμοι. Το περιβάλλον, η εκπαίδευση, η έρευνα, το διαδίκτυο, η επιχειρηματικότητα είναι οι τομείς που περιμένουν εκμετάλλευση.


Τι χρειαζόμαστε λοιπόν; Χρειαζόμαστε, σωστά στοχευμένες πολιτικές και μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική που θα υλοποιηθεί δυναμικά, γρήγορα και ποιοτικά, με συνέπεια, ενθουσιασμό και επαγγελματισμό. Στόχος μας 
είναι να πετύχουμε, ευκαιρίες απασχόλησης, ποιοτική διαβίωση και  
ασφάλεια για όλους τους Χιώτες.


Η απάντηση στην κρίση είναι η πολιτική, δεν είναι ο αναχωρητισμός.
Τις λύσεις μπορούν να δώσουν οι πολιτικοί που δεν δρουν με ιδεοληψίες, που αντιδρούν στη λάσπη και την υπονόμευση από τις δυνάμεις του παρελθόντος που, δυστυχώς, στη χώρα μας είναι πολλές και ισχυρές.


Σε αυτό το σημείο επιτρέψτε μου να κάνω ειδική μνεία στον Βουλευτή Χίου Γιάννη Κοσμίδη. Έναν άνθρωπο που κόσμησε με την παρουσία του και τη δράση του το νησί και την παράταξή μας. Τιμώ τον ίδιο και τιμώ και το έργο του, το οποίο φιλοδοξώ να προχωρήσω ένα βήμα πιο πέρα.


Εδώ και χρόνια εμπνέομαι από μια φράση που είχε πει ο Νικήτας ο Κακλαμάνης. Και αυτή η φράση λέει ότι το μεράκι του πολιτικού δεν πηγάζει από τη θέση του αλλά από τη διάθεσή του να είναι χρήσιμος. Και αυτό ισχύει απόλυτα για τον Γιάννη Κοσμίδη.


Ο δικός μας προσανατολισμός είναι το αύριο. Η πρόοδος, η ασφάλεια και η ευημερία. Αυτή είναι η πυξίδα της πολιτικής μας. Αυτός είναι ο απόλυτος πολιτικός προορισμός.


Προσωπικά, μέσα από τις θέσεις που κλήθηκα να υπηρετήσω έχω να σας πω ότι είμαι υπερήφανος για όλα όσα έχουν γίνει στο νησί μας τα τελευταία χρόνια.


Απαντήσαμε με έργα που έχει δει η περιφέρεια, έχουν δει τα νησιά μας, έχει δει η Χίος μας. Και ασφαλώς αυτό δεν είναι το τέλος της διαδρομής.


Η συμφωνία μας για το μέλλον που δικαιούμαστε και αξίζουμε, προϋποθέτει ειλικρίνεια και ρεαλισμό.


Δεν διαθέτω  τίποτα άλλο εκτός από παιδεία, αρχές και ιδανικά.
Με έμπνευση αυτά πορεύτηκα σε όλη μου τη ζωή.
Δεν έχω μηχανισμούς γιατί δεν αντιμετωπίζω τους ανθρώπους ως γρανάζια.


Στο νησί απευθύνθηκα σε όλους, έντιμα, απλά και ειλικρινά.
Είπα και λέω ότι είμαι υπερήφανος που είμαι Χιώτης. Παρουσίασα τη διαδρομή μου. Είπα να μην με ψηφίσουν γι αυτά που έχω κάνει αλλά γι αυτά που μπορώ να κάνω.
Είμαστε μια Κυβέρνηση η οποία δεν σφυρίζει αδιάφορα κάνοντας ότι δεν βλέπει τα προβλήματα, όπως έκαναν άλλοι στο παρελθόν. Αντιμετωπίζουμε τα μεγάλα ζητήματα, αδιαφορώντας για το πρόσκαιρο πολιτικό κόστος.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: συνάντηση με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου
Επόμενο άρθροΑντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!