Αρχική Νέα Τοπικά Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013»

Εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013»

10

 Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στη Χίο η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας : «Ελλάδα – Κύπρος 2007-2013».


Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Κύπρου και Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου κ. Γεώργιος Γεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Ιωάννης Λέκκας και ο Νομάρχης Σάμου κ. Εμμανουήλ Κάρλας.
Συμμετείχαν εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α. 1ου και 2ου βαθμού, Επιμελητηρίων, Αναπτυξιακών Εταιρειών και λοιπών φορέων από τις επιλέξιμες περιοχές του προγράμματος. Τον Ε.Ο.Α.Ε.Ν. εκπροσώπησε ο Πρόεδρος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σάμου κ. Θ. Παπαθεοφάνους και ο Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Γ. Ορφανός.
 
Η επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Ε.Π. του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» κ. Β. Μπερδεμπέ, παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας, όπως η αποπεράτωση του λιμένα Ακαντιάς Ρόδου, η δημιουργία δομών στήριξης της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας-Κύπρου, το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και προβολή του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κρήτη και την Κύπρο, η οργάνωση διασυνοριακού δικτύου παραγωγής και διάχυσης πληροφορίας για τη διάγνωση, τη πρόληψη και καταπολέμηση ζωονόσων και ο εξοπλισμός των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου.


Στη συνέχεια στελέχη της Ε.Υ.Δ. παρουσίασαν τις βασικές αρχές εφαρμογής του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013» και ανέλυσαν τις διαδικασίες υποβολής προτάσεων.


 


 


Ανακοινώθηκε ότι εντός των επομένων ημερών αναμένεται  η δημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, προϋπολογισμού 23 εκ. ευρώ περίπου.


Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος» έχει συνολικό προϋπολογισμό 55.742.404 ευρώ, εκ των οποίων τα 44.593.923 ευρώ (80%) προέρχονται από το ΕΤΠΑ και τα 11.148.481 (20%) από εθνικούς πόρους των κρατών, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.


Επιλέξιμες περιοχές είναι για την Ελλάδα οι Νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσου και ολόκληρη η Κύπρος.


Σε κάθε πρόταση μπορούν να συμμετέχουν από 2 έως 5 εταίροι και από τις δύο πλευρές των συνόρων, ενώ ο προϋπολογισμός των προτάσεων μπορεί να κυμαίνεται από 200.000 έως 2.000.000 ευρώ.


Το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΑΕΝ, σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια των επιλέξιμων περιοχών, θα εξετάσει τη δυνατότητα υποβολής πρόταση ή και προτάσεων στην επικείμενη 1η πρόσκληση, με στόχο τη στήριξη της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδος-Κύπρου, όπως έπραξε και στο Πρόγραμμα Ιnterreg IIIA/Ελλάδα-Κύπρος 2000-2006.


               Χίος, 22 Σεπτεμβρίου 2009


 


                    ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑΚΟΣ  ΟΜΙΛΟΣ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 
                       ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΝΗΣΙΩΝ – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.  
 


                       CHAMBERS GROUP FOR THE DEVELOPMENT
                        OF GREEK ISLES – Ε.Ο.Α.Ε.Ν.Μιχαήλ Λιβανού 52, 82100 Χίος, Τηλ.: 22710 41170, Fax.: 2271044722
e-mail: eoaen@chi.forthnet.gr

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: συνάντηση με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου
Επόμενο άρθροΑντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!