Αρχική Απόψεις Aρθρα Αντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!

Αντώνης Ζαννίκος: Ανοικτή επιστολή στα κόμματα- ΔΕΣΜΕΥΤΕΙΤΕ!

48


Με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στο ασφυκτικό επιχειρηματικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται στην επιχειρηματική κοινότητα του Νομού μας, απευθύνω ανοιχτή επιστολή προς όλα τα πολιτικά κόμματα.

Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών και ο αναμενόμενος προεκλογικός διάλογος αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε και τα προβλήματα, που απασχολούν χιλιάδες επαγγελματίες να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και δέσμευσης από τους πολιτικούς φορείς.


Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση και οι εγγενείς και πάγιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας έχουν οδηγήσει σε ύφεση το οικονομικό μας περιβάλλον. Η αγορά συνεχίζει να ασφυκτιά, πτωχεύσεις επιχειρήσεων, ακάλυπτες επιταγές, ανεργία και μείωση της κατανάλωσης αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.


Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση για την έξοδο από την κρίση. Οι παραγωγικές επενδύσεις θα προκαλέσουν αύξηση της αγοραστικής δύναμης και, κατά συνέπεια, της κατανάλωσης. Όμως οι πολιτικές ενίσχυσης για να είναι αποτελεσματικές πρέπει να ειδικευθούν και να εστιάσουν στην ανάπτυξη της υγιούς και βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Πρέπει να ενισχυθούν εκείνες οι δραστηριότητες του «επιχειρείν», που συνδυάζουν οργάνωση και καινοτομία αλλά και κοινωνική ευθύνη και περιβαλλοντική ευαισθησία και φυσικά και εξωστρέφεια. Πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι προσπάθειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας, που βασίζονται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και δεν διστάζουν, με τρόπο οργανωμένο και υπεύθυνο, να απευθυνθούν στις διεθνείς αγορές.


Σε αυτή την επιχειρηματικότητα πρέπει να σταθούν αρωγοί το κράτος και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Το κράτος καλείται να συνειδητοποιήσει τις δικές του ευθύνες και να προβεί στον άμεσο εκσυγχρονισμό του, ώστε να γίνει λειτουργικότερο, φθηνότερο και αποτελεσματικότερο. Ο εκσυγχρονισμός αυτός είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση βασικών δυσεπίλυτων, διαχρονικών προβλημάτων της οικονομίας μας, όπως η μείωση των κρατικών δαπανών, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η άρση των διάσπαρτων επενδυτικών αντικινήτρων. Η πολιτική αυτή θα ενθάρρυνε το επιχειρηματικό πνεύμα, που στη χώρα μας αντιμετωπίζεται αρνητικά από το τραπεζικό, διοικητικό, φορολογικό και κοινωνικό περιβάλλον.


Δυστυχώς όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τόπου μας δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τα πανελλαδικά προβλήματα αλλά έρχονται και καθημερινά αντιμέτωπες με την επιβαρυντική κατάσταση της Χίου.


Το τοπικό επιχειρηματικό περιβάλλον φαντάζει και είναι αρνητικό και μπορεί να συνοψισθεί ως εξής:


• Στέρηση βασικών υποδομών στο τομέα των μεταφορών, όπως ένα σωστό λιμάνι και ένα σωστό αεροδρόμιο.
Η Χίος αν και βρίσκεται στο κέντρο του Βορειοανατολικού Αιγαίου είναι σχεδόν αποκομμένη από τα υπόλοιπα νησιά και τη Βόρειο Ελλάδα. Οι συγκοινωνίες, θαλάσσιες και αεροπορικές επιβάλλεται να εκτελούνται με σύγχρονα και φθηνού κόστους μέσα.
Η ίδρυση Ναυτιλιακού Κέντρου και σύγχρονου αερολιμένα θα ενίσχυαν την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων καθώς και την τουριστική κίνηση.


• Η χωροταξική οροθέτηση και οργάνωση του νομού αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για την ανάπτυξη μιας υγιούς επιχειρηματικότητας που θα σέβεται το περιβάλλον και τον άνθρωπο Ο πρώτος σε ναυτιλιακή δραστηριότητα νομός της χώρας ουσιαστικά δεν διαθέτει Ναυτιλιακό Πάρκο. Πρέπει άμεσα να ιδρυθούν οργανωμένοι χώροι υποδοχής της ναυτιλιακής δραστηριότητας στο νομό μας.


• Η άναρχη κατάσταση που επικρατεί στη μεταποιητική δραστηριότητα πρέπει να λάβει άμεσα τέλος. Είναι απαραίτητο να οργανωθεί μια σύγχρονη βιοτεχνική περιοχή, ως αναγκαία συνθήκη για την σύζευξη της με την τοπική οικονομία. Πρέπει να σχεδιασθούν συγκεκριμένες πολιτικές που θα συνδέουν την ανάπτυξη της μεταποίησης, με την υπόλοιπη τοπική οικονομία καθώς και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.


• Η αξιοποίηση του Εκθεσιακού Κέντρου «Γ. ΚΑΛΟΥΤΑΣ», θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στην προβολή των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών.


• Η ανάπτυξη του τουρισμού και γενικά του τριτογενούς τομέα, θα μπορούσε να δώσει μια μελλοντική διέξοδο, καθώς η περιοχή μας παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα, (φυσικό κάλλος, παράδοση, πολιτισμό, θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία). Απαιτούνται όμως σημαντικές επενδύσεις σε έργα και ενέργειες, που σήμερα λείπουν.


• Ουσιαστική ενίσχυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης των σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη σύνδεση καινοτομίας και παραγωγικής δραστηριότητας.


Δυστυχώς, παρά το γεγονός, ότι αυτές οι διαπιστώσεις είναι σταθερές και έχουν τεθεί επανειλημμένα υπόψη της Πολιτείας και των φορέων της, η σχετική ανταπόκριση υπήρξε μικρή.


Τέλος, ελπίζοντας, ότι εκφράζω σε ένα αρκετά γνήσιο βαθμό τις ανάγκες και τις αγωνίες του επιχειρηματικού κόσμου της Χίου, παρακαλώ οι παραπάνω σκέψεις και απόψεις μου, να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ώστε με την απαραίτητη συνεργασία και την ενεργοποίηση όλων μας, να μπορέσουμε να αποτρέψουμε ένα δυσοίωνο μέλλον για το Νομό μας, τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους του.
Με τιμή


Αντώνης Ζαννίκος
Πρόεδρος Επιμελητηρίου Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροεκλογική συγκέντρωση Κασσιώτου- Φαφαλιού
Επόμενο άρθροΚεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, 30/9