Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Γιάννης Δηράκης: Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Γιάννης Δηράκης: Γιατί ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

137

 Γιατί ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.;



 

Και να γιατί είμαι το πνεύμα
      της ανταρσίας
γιατί στα ιδανικά των κόσμων
      που γκρεμίζονται
φέρνω τα ιδανικά των κόσμων
      που γεννιούνται
Είμαι κάθε φορά το μέλλον…
Κ. Βάρναλης


Οι εκλογές της 4ης Οκτώβρη διεξάγονται στη σκιά της κρίσης που και πάλι θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι, τα ίδια θύματα που πληρώνουν πάντα τις κρίσεις του καπιταλισμού.
Έχουμε μπροστά μας νέους σκληρότερους φόρους, πάγωμα μισθών και συντάξεων, αλλαγές στο ασφαλιστικό… Για να προλάβουν ένα νέο Δεκέμβρη, εντείνουν την καταστολή, στοχοποιούν τους μετανάστες, προσπαθούν να ελέγξουν τις αντιδράσεις που προκαλεί η απάνθρωπη πολιτική τους.


Ήρθε η ώρα της αριστεράς κι αυτή απουσιάζει.
Δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις και να εμπνεύσει μια αριστερά που έχει ως προοπτική της απλώς την αλλαγή των συσχετισμών στη βουλή, που στέκεται εχθρικά απέναντι σε ό,τι δεν ελέγχει, που συμβιβάζεται και κλείνει το μάτι σε σενάρια συγκυβερνήσεων.
Αυτή η αριστερά της ήττας και της υποταγής είναι που οδηγεί πολλούς εργαζόμενους στην απογοήτευση και στη λογική του «λιγότερο κακού». Στο ΠΑΣΟΚ που στον πυρήνα του έχει την ίδια ακριβώς πολιτική με τη ΝΔ, που υπηρέτησε πιστά το κεφάλαιο, τόσο ως κυβέρνηση, όσο και ως «συγκυβέρνηση» με τη ΝΔ. Στο εθνικιστικό ΛΑΟΣ που χέρι-χέρι με το παρακράτος επιτίθεται στους μετανάστες και βέβαια στηρίζει πλήρως το κεφάλαιο. Και σε «οικολόγους» που μιλούν για προστασία του περιβάλλοντος αλλά όχι και των ανθρώπων.


Κι όμως, η ελπίδα βρίσκεται στην Αριστερά!
Τόσο τον περασμένο Δεκέμβρη, όσο και πριν (στις κινητοποιήσεις των δασκάλων, των φοιτητών, των εργαζόμενων στους ΟΤΑ κλπ.) και μετά (στους αγώνες των πρωτοβάθμιων σωματείων που συγκρότησαν την πρωτοβουλία ενάντια στο σύγχρονο δουλεμπόριο με αφορμή την υπόθεση της Κ. Κούνεβα, στις διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσιστικό πογκρόμ κατά των μεταναστών κλπ.),  η Αντικαπιταλιστική Αριστερά, παρά τις αδυναμίες της, πρωταγωνίστησε. Στήριξε την εξέγερση του Δεκέμβρη και προσπάθησε να συνδέσει το αυθόρμητο με το συνειδητό, τα άμεσα αιτήματα με το όραμα για μια άλλη κοινωνία.
Θα είναι παρούσα και την επομένη των εκλογών, στα κινήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, στις απεργίες, στα τοπικά κινήματα, στους αγώνες ενάντια στη λιτότητα, τον ρατσισμό, την καταστολή και την καταστροφή του περιβάλλοντος. Στον αγώνα για αντικαπιταλιστική διέξοδο από την κρίση, για την ελευθερία, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της αποξένωσης, για την επανάσταση και τον κομμουνισμό της εποχής μας.


Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή δεν είναι ούτε η αρχή, ούτε το τέλος σε αυτή την πορεία. Δεν πιστεύουμε σε σωτήρες, μόνο σε όσους αποφάσισαν να σωθούν. Δεν πιστεύουμε στη βουλή, μόνο σε δρώντα υποκείμενα, σε ανθρώπους που είναι αποφασισμένοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους. Και βέβαια, δεν πιστεύουμε σε πετυχημένες λύσεις, μόνο σε πετυχημένους αγώνες όπου οι λύσεις προκύπτουν ως «ώριμο φρούτο της οργής», της λαχτάρας για ζωή.
Γι’ αυτό η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν είναι μια χαμένη ψήφος. Ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι διαχειριστής της αντιλαϊκής πολιτικής, το ζητούμενο είναι να υπάρξουν νικηφόροι αγώνες από την επομένη των εκλογών. Η στήριξη στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να δώσει άλλον αέρα στις διεκδικήσεις του σήμερα και του αύριο.


Γιάννης Δηράκης
(Συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. στη Χίο)

Διαφήμιση