Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συγκοινωνιακή κάλυψη για όλη τη χώρα, με νέο ρόλο για...

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ- ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Συγκοινωνιακή κάλυψη για όλη τη χώρα, με νέο ρόλο για τα ΚΤΕΛ

4

 ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΜΕ ΝΕΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΕΛ, ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ


Δέσμευση για τρία τουλάχιστον δρομολόγια την ημέρα όλο το χρόνο για κάθε οικισμό, ζητούν οι Οικολόγοι Πράσινοι. Το αίτημα συνδυάζεται με προτάσεις για ένα νέο ρόλο των ΚΤΕΛ, ώστε να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σιδηρόδρομο και να χρηματοδοτηθούν για την πλήρη κάλυψη του συνόλου των οικισμών της χώρας.


Μεγάλο μέρος των μικρότερων οικισμών, ιδίως σε ορεινές και απομονωμένες περιοχές, αλλά και σε μη τουριστικά νησιά ή τουριστικές περιοχές εκτός «σαιζόν», έχουν συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση από ανεπαρκή (με 1-2 μόνο δρομολόγια την ημέρα, συχνά σε ακατάλληλες ώρες) έως ανύπαρκτη. Ανάλογα κενά εμφανίζονται και στην ανταπόκριση από ακτοπλοϊκά δρομολόγια και αεροπορικές πτήσεις προς τους οικισμούς των αντίστοιχων περιοχών.


Τα τοπικά ΚΤΕΛ προσανατολίζονται κατά κανόνα με όρους αγοράς προς τη σύνδεση των τοπικών κέντρων μεταξύ τους και με την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας ακάλυπτες τις γραμμές με μικρότερη κίνηση ή με «δύσκολα» ωράρια. Καταλήγουν έτσι να ανταγωνίζονται (συνήθως αθέμιτα, λόγω υψηλότερου απλήρωτου εξωτερικού κόστους σε ατυχήματα, ρύπανση και επιπτώσεις στο κλίμα) το σιδηρόδρομο, αντί να διασφαλίζουν τη συγκοινωνιακή κάλυψη των περιοχές τους.


Το πρόβλημα γίνεται ακόμη σημαντικότερο, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού αποκλείεται από τη χρήση ΙΧ λόγω ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, αποθαρρύνονται αρκετοί ακόμη που θα ήθελαν να ζήσουν σε μικρούς οικισμούς, ενώ περιορίζονται σημαντικά οι δυνατότητες για τοπική βιώσιμη ανάπτυξη.


Οι Οικολόγοι Πράσινοι ζητούν δέσμευση για τουλάχιστον τρία δρομολόγια την ημέρα για κάθε οικισμό όλο το χρόνο.


Με αφετηρία και τέρμα την έδρα της αντίστοιχης επαρχίας ή νομού, ή τον πλησιέστερο σιδηροδρομικό σταθμό.


Με προγραμματικές συμβάσεις με τα ΚΤΕΛ για επιδότηση μέρους του κόστους για τις επιπλέον συνδέσεις, για την μεταφορά σταθμών λεωφορείων δίπλα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και για τη διασφάλιση ανταποκρίσεων με το σιδηρόδρομο.


Με συμπληρωματική αξιοποίηση δυνατοτήτων όπως τα λεωφορεία που έχουν παραχωρηθεί σε «καποδιστριακούς» δήμους ή το άνοιγμα μαθητικών δρομολογίων και σε επιβάτες με εισιτήριο.


Με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, καθώς και από ένα μικρό τέλος στα δρομολόγια των ΚΤΕΛ που συμπίπτουν με γραμμές του ΟΣΕ και στα αντίστοιχα διόδια αυτοκινητοδρόμων.Θεωρώντας ότι η επαρκής συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση αποτελεί δικαίωμα όλων, ζητάμε μια πολιτική μεταφορών που να δίνει επιτέλους προτεραιότητα στην περιφερειακή ισορροπία της χώρας και στο δημόσιο συμφέρον.Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων ΠράσινωνΓια περισσότερες πληροφορίες: Γιάννης Παρασκευόπουλος 6979 952070

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροεκλογική συγκέντρωση Κασσιώτου- Φαφαλιού
Επόμενο άρθροΚεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ, 30/9