Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Ε.Ε.: προβλήματα από την έκθεση στο θόρυβο από τις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής...

Ε.Ε.: προβλήματα από την έκθεση στο θόρυβο από τις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής

11

 Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα ώστε να περιορίσει τους κινδύνους που συνεπάγεται για την υγεία η έκθεση στον θόρυβο από τις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής.


Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι καταναλωτές θα ωφελούνται από τις νέες προκαθορισμένες ρυθμίσεις που θα ισχύουν για τις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και οι οποίες ορίζονται σε ασφαλή επίπεδα έκθεσης, καθώς και από τις σαφείς προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις που έχει η υπερβολική έκθεση σε υψηλές ηχοστάθμες.
Τον Οκτώβριο του 2008 η επιστημονική επιτροπή ΕΕΑΝΚΥ της ΕΕ[1] προειδοποίησε ότι η χρήση προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής σε υψηλή ένταση για μεγάλο διάστημα μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη της ακοής. Μάλιστα, το 5-10% των χρηστών κινδυνεύει από μόνιμη απώλεια της ακοής. Κατά κανόνα, πρόκειται για άτομα που ακούνε μουσική για περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα σε υψηλή ένταση. Εκτιμάται ότι τέτοιους κινδύνους μπορεί να αντιμετωπίζουν έως και 10 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ. Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει εντολή στη CENELEC (τον οργανισμό τυποποίησης της ΕΕ), απαιτώντας την κατάρτιση νέων τεχνικών προτύπων ασφάλειας.
Οι ισχύοντες κανόνες
Τα υφιστάμενα κοινοτικά πρότυπα δεν καθορίζουν προς το παρόν μέγιστη ηχοστάθμη ούτε επιβάλλουν ειδική σήμανση όσον αφορά τις εκπομπές ήχου, αλλά απαιτούν να προστίθεται ένδειξη στις οδηγίες χρήσης η οποία να προειδοποιεί σχετικά με τις επιπτώσεις της έκθεσης σε υπερβολικά υψηλή ηχοστάθμη.
Οι νέες προτάσεις – η εντολή για νέα πρότυπα ασφάλειας
Η εντολή, η οποία προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη σύμφωνη γνώμη των 27 κρατών μελών, καλύπτει όλες τις προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και τα κινητά τηλέφωνα που έχουν λειτουργία αναπαραγωγής μουσικής. Η εν λόγω εντολή ορίζει τα εξής:
–       Τα ασφαλή επίπεδα έκθεσης πρέπει να αποτελούν τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις των προϊόντων. Η εντολή δεν καθορίζει ειδικές τεχνικές λύσεις, για να μην περιορίσει την ικανότητα καινοτομίας του βιομηχανικού κλάδου. Αντιθέτως, απαιτεί από τους κατασκευαστές να εξασφαλίζουν ότι οι προκαθορισμένες ρυθμίσεις για την κανονική χρήση ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές ασφάλειας.
–       Τις κατάλληλες προειδοποιήσεις για τους καταναλωτές σχετικά με τους σχετικούς κινδύνους και τους τρόπους αποφυγής τους, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης κατά την οποία το αρχικό σετ ακουστικών αντικαθίσταται με άλλον τύπο, κάτι που προκαλεί υψηλότερες μη ασφαλείς ηχοστάθμες.
Τι μπορούν να κάνουν οι καταναλωτές;
Οι χρήστες προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής μπορούν ήδη από τώρα να λαμβάνουν ορισμένες πολύ πρακτικές προφυλάξεις, όπως να ελέγχουν τη συσκευή τους για να διαπιστώσουν αν μπορούν να ορίσουν μέγιστη ηχοστάθμη, ώστε να εξασφαλίζεται χαμηλότερη ένταση• ή μπορούν να χαμηλώσουν την ένταση με το χέρι και να φροντίζουν, προς όφελος της ακοής τους, να μη χρησιμοποιούν την προσωπική συσκευή αναπαραγωγής μουσικής για μεγάλο διάστημα.
Ιστορικό:
Τα τελευταία χρόνια οι πωλήσεις προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής, και ιδίως των συσκευών αναπαραγωγής MP3, εκτινάχθηκαν στα ύψη. Γενικώς, στην ΕΕ, εκτιμάται ότι περίπου 50 – 100 εκατομμύρια άτομα μπορεί να χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές σε καθημερινή βάση. Την τελευταία τετραετία, οι εκτιμώμενες πωλήσεις κυμαίνονται μεταξύ 184-246 εκατομμυρίων για όλες τις φορητές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής και μεταξύ 124-165 εκατομμυρίων για τις συσκευές αναπαραγωγής MP3. Σε όλη την ΕΕ, πολλά εκατομμύρια άτομα χρησιμοποιούν προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής μουσικής καθημερινά και, αν τις χρησιμοποιούν λανθασμένα, κινδυνεύουν να βλάψουν την ακοή τους.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜορφωτικός Εκπολιτιστικός & Αθλητικός Σύλλογος Νενήτων “Η ΒΟΚΑΡΙΑ” : Πολιτιστικά εργαστήρια
Επόμενο άρθροΕπίσκεψη στη Χίο του Αμερικανού Προξένου