Αρχική Πολιτισμός Εικαστικό Λεύκωμα από το Γ. Ζυμαράκη

Εικαστικό Λεύκωμα από το Γ. Ζυμαράκη

19

Ένα λεύκωμα γεμάτο χρώματα, αναμνήσεις και πολύ νοσταλγία με την εικαστική «υπογραφή» του κ. Γιώργου Ζυμαράκη, εξέδωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου σε συνεργασία με την Ν.Ε. Τουριστικής Ανάπτυξης Χίου, στα πλαίσια του εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρα Τουρισμού».
Έντονα χρώματα πλαισιώνουν τοπία της Χίου ως επί το πλείστον, μέσα από τη ματιά του καλλιτέχνη που δεν παύει να εμπνέεται από το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της γενέτειράς του που απλόχερα τού προσφέρει ιδέες για εικαστική δημιουργία.
Τα τοπία συμπληρώνουν και διάφορες στιγμές από την καθημερινή ζωή, από το λιμάνι μέχρι τον Καρφά και από τον Κάμπο μέχρι το Φραγκοβούνι.
Για το Γιώργο Ζυμαράκη η τέχνη αποτελεί πανάκεια αφού όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος «Πιστεύω στις θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης».
Όπως αναφέρεται στο λεύκωμα, ο Γιώργης Ζυμαράκης γεννήθηκε στη Χίο το 1936 με οικογενειακή καταγωγή από τη Μικρά Ασία – χαρακτηριστικό που επηρέασε επανειλημμένα και ποικιλότροπα τη ζωή και την τέχνη του- έχει διανύσει μέχρι τώρα μια πολυτάραχη όσο και γόνιμη τροχιά. Έχοντας κάνει το γύρο του κόσμου σαν ναύτης- δόκιμος καπετάνιος σε εμπορικά πλοία( 1954-1956) εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη το 1956 όπου σπούδασε ζωγραφική και διαφημιστικό design στην Εθνική Ακαδημία Σχεδίου με τον R. Phillips, στην Art Student League of New York, και στο The American Art School. Στη συνέχεια έζησε και εργάσθηκε στο Παρίσι από το 1965 έως το 1969 όπου παρακολούθησε μαθήματα στην Ecole Nationale des Arts Decoratifs. Από το 1966 ο καλλιτέχνης έζησε και εργάσθηκε ξανά στη Νέα Υόρκη όπου παράλληλα με τις εκθέσεις ίδρυσε τη δική του Εταιρεία Διαφημίσεων και Γραφικών Τεχνών. Το 1987 η επιστροφή του στη στην Ελλάδα σήμανε ένα νέο πολυδυναμικό ξεκίνημα , που καταξιώθηκε δημόσια με την έκθεσή του στην Ελληνοαμερικανική Ένωση. Στην Ελλάδα ο καλλιτέχνης μοιράζεται το χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα, όπου έχει και εκδοτική δραστηριότητα, και στη Χίο, μέρος που ποτέ δεν έχει σταματήσει να τον εμπνέει.


της Άννας Πιτροπάκη

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 (dimokratiki.org) 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔημήτρης Κουκής: Μα γιατί δεν πανηγύρισαν;
Επόμενο άρθροΑλλαγή Προέδρου στο Ροταριανό Ομιλο