Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Δήλωση Κ. Μουσουρούλη για ενέργεια μετά προγραμματικές δηλώσεις

Δήλωση Κ. Μουσουρούλη για ενέργεια μετά προγραμματικές δηλώσεις

4

 
Δευτέρα, 19.10.2009


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, σχετικά με τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, για θέματα Ενέργειας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:«Το σπάταλο, ρυπογόνο και ελλειμματικό ενεργειακό μοντέλο, που παραλάβαμε το 2004, για να γίνει ασφαλές, ανταγωνιστικό και βιώσιμο, δηλαδή πράσινο, χρειάζεται επενδύσεις. Επενδύσεις, οι οποίες θα τιθασεύουν τη ζήτηση, θα μειώνουν το κόστος για την εθνική οικονομία και θα περιορίζουν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Όμως, επενδύσεις χωρίς προσανατολισμό, σχεδιασμό, ανταγωνισμό, κίνητρα και ρυθμιστική ευταξία δεν γίνονται, όπως θα διαπιστώσει σύντομα η κυβέρνηση. Και όλα αυτά έχουν πολιτικό και οικονομικό κόστος που η Νέα Δημοκρατία ανέλαβε στο ακέραιο.


Η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και οδεύσεων, η Εξοικονόμηση Ενέργειας και η Ορθολογική Χρήση Ενέργειας, η στροφή στην πράσινη ενέργεια, για τη Νέα Δημοκρατία δεν ήταν προγραμματικός λόγος, αλλά εφαρμοσμένη πολιτική.


Οι αγωγοί φυσικού αερίου Τουρκίας – Ελλάδας –  Iταλίας, South Stream, ο διπλής ροής αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας, οι νέες ηλεκτρικές διασυνδέσεις με όλες τις γειτονικές μας χώρες, που κατασκευάσαμε ή προωθήσαμε, ενίσχυσαν την ενεργειακή μας ασφάλεια.


Σε ότι αφορά στην πράσινη ενέργεια: Το θεσμικό πλαίσιο που προωθήσαμε για όλες ανεξαιρέτως τις ΑΠΕ, το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο, τα προγράμματα που κατέστησαν την «πράσινη ενέργεια» προσιτή στους πολίτες όπως τα “Φωτοβολταϊκά στις στέγες”, το πρόγραμμα “Πράσινο νησί” στον Άη Στράτη, η κατασκευή υβριδικών συστημάτων ΑΠΕ και πολλές άλλες παρεμβάσεις μας, έχουν βάλει πολύ ψηλά τον πήχη για τη νέα Κυβέρνηση. 
Το ίδιο και οι πολιτικές ενεργειακής αποδοτικότητας που προωθήσαμε. Το πρόγραμμα “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ” για τους Δήμους, το θεσμικό πλαίσιο για τη Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας  για την ανάκτηση και εκμετάλλευση της θερμικής ενέργειας που χάνεται από τους συμβατικούς τρόπους παραγωγής Ηλεκτρισμού, το θεσμικό πλαίσιο για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης νέων και υφιστάμενων κτιρίων, το Πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης των ιδιωτικών κατοικιών, το Πρόγραμμα επιδότησης της απόσυρσης παλαιών ενεργοβόρων συσκευών (κλιματισμού), το Πρόγραμμα “Πράσινες Υποδομές” για επιχειρήσεις σε τομείς όπως η διαχείριση και η αξιοποίηση αποβλήτων, η ανάκτηση υλικών, η ανακύκλωση και απορρύπανση, το Πρόγραμμα “Πράσινη Επιχείρηση” για την ενσωμάτωση της περιβαλλοντικής διάστασης στη λειτουργία των επιχειρήσεων και πολλά άλλα.


Καλώ το αρμόδιο Υπουργείο να μας εξηγήσει πως θα αξιοποιήσει το δυναμικό ΑΠΕ στα νησιά που ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομους σταθμούς οι οποίοι, για τεχνικούς λόγους, περιορίζουν τη διείσδυσή τους; Πως θα αντιμετωπίσει την εύθραυστη βιωσιμότητα των επενδύσεων διασύνδεσης η οποία οφείλεται στον πολύ μεγάλο χρόνο απόσβεσής τους, λόγω μικρών καταναλώσεων, διασποράς και απόστασης των ηλεκτρικών συστημάτων των νησιών από το ηπειρωτικό σύστημα; Θα πληρώσει ο φορολογούμενος ή ο καταναλωτής;».Πολιτικό Γραφείο Κωστή Μουσουρούλη                                          Βουλευτή Χίου – Νέα Δημοκρατία


 


press@moussouroulis.gr                                              1 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης: βράβευση μαθητών που διακρίθηκαν στους διαγωνισμούς ζωγραφικής & έκθεσης
Επόμενο άρθρο«Ο Καραγκιόζης στη ζούγκλα», στο ΟΜΗΡΕΙΟ