Αρχική Green Life Ζώα & Περιβάλλον Μαρία-Στέλλα Αλούπη: Πως να εξαφανίσετε μία… τσικουδιά!

Μαρία-Στέλλα Αλούπη: Πως να εξαφανίσετε μία… τσικουδιά!

182

 ΠΩΣ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΜΙΑ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ


Θέλετε να κόψετε την τσικουδιά, αλλά δεν είστε στην Κρήτη, και η τσικουδιά σας δε χωράει σε ρακοπότηρο;
Τότε είστε στη Χίο, στη χώρα όπου η τσικουδιά “προστατεύεται”.
Και η τσικουδιά σας δεν είναι ποτό, αλλά δένδρο, ένα υπέροχο δένδρο, στην άκρη του δρόμου. Αν σας ενοχλεί όμως, εκεί στην ακρούλα του κτήματός σας, μπορείτε να την κάνετε σουβλάκια όπως και όποτε θέλετε! Ακολουθείστε τις εξής οδηγίες: (Και όχι αυτοσχεδιασμούς, η παρακάτω συνταγή είναι τσεκαρισμένη):


1) Κάντε προεργασία. “Κλαδέψτε” το δέντρο όσο πιό χαμηλά μπορείτε. Τα πολλά- πολλά κλαδιά, και ενοχλητικά είναι, αλλά και χάσιμο χρόνου όταν βιάζεσαι να ολοκληρώσεις την καταστροφή μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο για ευνοήτους λόγους. Ενώ ένα “βαθύ κλάδεμα” (πετσόκομμα), όχι μόνο σας απαλλάσσει από τη βιασύνη της τελευταίας στιγμής, αλλά (πού το πάτε αυτό;) δημιουργεί και τετελεσμένα, αφού πιά η Τσικουδιά σας βγαίνει (εκ του ασφαλούς) από τη δοκιμασία άσχημη και ξεπουπουλιασμένη, άρα ανάξια σωτηρίας. (Τί; Θα ξαναπετάξει; Ποιός σας τά’πε αυτά; Το τσιμέντο τί το έχουμε; Τη χλωρίνη τί την έχουμε; Το “θα ξαναπετάξει” θα το ισχυριστείτε όταν πρέπει, όχι από τώρα!!!)


2) Τρίξτε λίγο τα δόντια στους γείτονές σας, αποθαρρύνοντάς τους να σας καταγγείλουν. Πρέπει να καταλάβουν ότι θα έχουν τρομέρές συνέπειες αν το κάνουν (π.χ., ποιος θα τους ποτίζει τα λουλούδια όταν αυτοί θα λείπουν το καλοκαίρι; Έεεεε;;;). Αυτό μην το παραλείψετε, είναι βασικό.


3) Διαλέξτε ένα ωραίο απομεσήμερο του Σαββατοκύριακου (πιάνει και από Παρασκευή μεσημέρι μετά τις 3). Έτσι θα ξέρετε ότι όποιος έχει αντίρρηση για το φόνο, δε θα ξέρει τί να κάνει και πού να πάει για να το καταγγείλει.


4) Φροντίστε να επικρατεί σύγχιση τόσο για τη σχετική νομοθεσία, όσο και για το καθεστώς προστασίας της Τσικουδιάς. Η Τσικουδιά υποτίθεται ότι προστατεύεται (όπως ίσως θα σας πεί το Δασαρχείο αν πετύχετε άτομο που να έχει επαφή με το χώρο), αλλά αυτό δε χρειάζεται να το μάθουν πολλοί. Ούτε χρειάζεται να προστατεύεται στ’ αλήθεια. Ένα σωρό παραθυράκια ορθάνοιχτα και νομότυπα περιμένουν να προστατέψουν τη δική σας παρατυπία. Αναρρωτηθείτε, πού βρίσκεται αυτή η τσικουδιά; Μέσα από το φράχτη; Ή απ’έξω; Σε χωράφι; Σε οικόπεδο; Σε βοσκοτόπι; Σε Δάσος; Στην κορφή του βουνού; Μην είν’ ο ήλιος μας; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άπαρτα ψηλά βουνά; Μην είναι η θάλασσα που χρυσολάμπει;  Διότι, ανάλογο με το πού είναι μία τσικουδιά, έχει άλλο καθεστώς προστασίας (π.χ. αυτές που φυτρώνουν στον πάτο της θάλασσας απολαμβάνουν απόλυτης προστασίας, αν τις βρείτε ποτέ!!!)
Και, αν βρίσκεται η τσικουδιά εκεί που βρίσκεται, είναι στ’ αλήθεια αξιόλογη; Και τί θα πεί “κόβω”; Δηλαδή, σε τί διαφέρει το “κόβω” από το “κλαδεύω βαθειά”; Αφού θα ξαναπετάξει! (Τό’δατε τώρα πού μπαίνει αυτό το επιχείρημα!). Άρα, αθώος ο κατηγορούμενος!4) Φροντίστε να επικρατεί σύχιση και για το ποιός είναι αρμόδιος: Μην είναι το Δασαρχείο; Και αν είναι το Δασαρχείο, πού είναι ο Δασοφύλακας;  Και γιατί κατά σύμπτωση εκεί και σε όλες τις άλλες υπηρεσίες, όποτε τηλεφωνεί κανείς πέφτει πάντα σε άτομα που “μόλις ήρθαν” στη Χίο (ή όπου αλλού ανά την Ελλάδα), και δεν ξέρουν τα πράγματα εδώ; Μήν είναι η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου;
Μήν είναι η Πολεοδομία;
Μήν είναι το ΣΧΟΠ;
Μην είναι η Αγροφυλακή; Μήν είναι ο Αγρονόμος;
Μήν είναι η Εκκλησία; Μήν είναι η Νομαρχία;
Μήν είναι ο Δήμος;
Μήν είναι η Αστυνομία; Φτού και βγαίνω!
Αφού τα παραδοσιακά κτήματα του Βροντάδου χαρακτηρίζονται (κακώς) ως “οικόπεδα”, Μπίγκο! Υπεύθυνη τελικά αισθάνεται η αστυνομία, αφού η περιοχή θεωρείται “πόλη”, δηλ. “οικιστικός ιστός” που αρχίζει να μας πνίγει στο μπετόν.
Αμάν;;; Η Αστυνομία; Μα, καλοί μου φίλοι, ησυχάστε! Μήν πνίγεστε σε μιά κουταλιά νερό! Read on!

5) Οδηγίες για όταν και άν έρθει η αστυνομία:


– Καλύτερα να λείπετε. Αυτός που τους φώναξε θα αισθανθεί μεγάλη αμηχανία που οι άνθρωποι περιμένουν εξαιτίας του μες στον ήλιο μπας και φανεί ο ιδιοκτήτης. Θα θέλει ν’ ανοίξει η γη να τον καταπιεί πολύ πριν καταπιεί το πριόνι σας την τσικουδιά σας.


– Εφ’ όσον ως ιδιοκτήτης εμφανιστείτε στο χωράφι σας (τυχαία) και πέσετε επάνω τους, ισχυριστείτε ότι δεν ξέρετε τίποτε, δεν είδατε τίποτα, δεν ακούσατε τίποτα. Ισχυριστείτε ότι όλα τα έκανε “ο εργολάβος” σας, από “παρεξήγηση”. Και ότι δεν ξέρετε ότι χρειαζόταν άδεια για το βαθύ σας “κλαδεματάκι” (αλλά κανονικά και προδιαγραφές κοπής από πιστοποιημέο συνεργείο, για λόγους ασφαλείας). Υποσχεθείτε ότι δεν προτίθεστε να κόψετε άλλο το ήδη πετσοκομμένο δένδρο, και ότι θα το διατηρήσετε, ενσωματώνοντάς το στο ντεκόρ του καιούριου σας σπιτιού. Και ότι, έτσι κι αλλιώς, θα ξαναπετάξει! (Το θυμάστε, έ;)


– Για να το πιστέψουν αυτό, οι αστυνομικοί και οι οικολόγοι, κτίστε πολύ προσεκτικά το προφίλ σας, χωρίς να φείδεστε θράσους: ΕΙΣΤΕ ΟΙΚΟΛΟΓΟΣ!!! Μήν το ξεχάσετε αυτό, κάνει όλη τη διαφορά! Δείξτε τους πόσα έχετε ξοδέψει για να κάνετε το τσιμεντένιο κτίριο που χτίζετε βιοκλιματικό, δηλαδή “οικολογικό”. (Άσχετα αν το κτίριό σας είναι εκατό μέτρα μακριά από την τσικουδιά, που δεν έφταιγε σε τίποτα). Δείξτε τους τα μονωμενα παράθυρα. Τις διόδους βιοκλιματικού αερισμού. Την ενδοδαπέδια θέρμανση. Τη φουντάνα βρε αδερφέ!


– Επισφραγίστε την υπόσχεσή σας με θερμή χειραψία, αμοιβαίες αβροφροσύνες, φιλοφρονήσεις και κόντρα υποσχέσεις. Κουνήστε δακρύβρεχτ το  μαντήλι σας στους αστυνομικούς και στους οικολόγους, όταν θα φεύγουν καθησυχασμένοι.


– Τώρα που μεριμνήσατε για όλα τα παραπάνω (σκληρή δουλειά, δε λέω, αλλά η τέχνη απαιτεί θυσίες), τώρα που όλοι οι κατεργάρηδες γύρισαν ήσυχα στον πάγκο τους, έχετε όλον το χρόνο να συνεχίσετε με την ησυχία σας το πετσόκομμα του δένδρου σα να μη συνέβη τίποτε, και να κάνετε την τσικουδιά σας …σουβλάκια. Βέβαια, καλό θα είναι να …κρατηθείτε λιγάκι, μέχρι να βγεί η άδεια, γιατί άδεια ΘΑ ΒΓΕΙ μάλλον σίγουρα. Αλλά, καλά λέτε, αφού θα βγεί που θα βγεί η άδεια, τί να τρέχω τώρα να τη βγάλω;


– Μην αφήσετε για πολλές μέρες την τσικουδιά σας τέζα στο έδαφος. Εκτός του ότι κινδυνεύετε να χάσετε την ξυλεία σας, αν σας δούν τα κατάλληλα ενοχλητικά πρόσωπα (όπως παραπάνω) θα ανακινήσουν την υπόθεση, κι αυτό, όχι ότι πειράζει και πολύ, αλλά τέλος πάντων έχετε και άλλες δουλειές να κάνετε, απ’ το να δίνετε εξηγήσεις ξανά για τα αυτονόητα!


– Όμως, ακόμα και αν υπάρξει “υποτροπή” με νέες καταγγελίες, αστυνομίες κτλ, μην ανησυχείτε! Έχετε όχι μόνο όλο το χρόνο, αλλά και όλους τους νόμους του κόσμου με το μέρος σας! Διότι, δεν προστατεύεται η τσικουδιά! ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΣΤΕ! ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΙΟΝΙ ΣΑΣ!!!Όλο δικό σας!


Οδός Ευγενίας Χανδρή στο Βροντάδο (λίγο μετά τον Προφήτη Ηλία).
Λίγο πριν τις εκλογές την “κλάδεψαν” (πετσόκομα) (1η φωτογραφία)
Το Σάββατο 15/10 ήταν πεσμένη στο έδαφος. (2η φωτογραφία)
Σήμερα (19/10) το δένδρο έχει εξαφανιστεί (εκτός από 60 πόντους κορμό)
Οι πιθανότητες είναι όλα να έγιναν απολύτως “νόμιμα”.


Μαρία-Στέλλα Αλούπη
Βιολόγος – Εκπαιδευτικός


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔΗΚΕΧ: αποπληρωμή των δεδουλευμένων ζητούν οι εργαζόμενοι
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη, 23/10: Ο ΚΑΛΟΣ Ο ΚΑΚΟΣ ΚΙ Ο ΠΕΡΙΕΡΓΟΣ