Αρχική Νέα Τοπικά Ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΑ στη Νότια Χίο

Ολοκληρώνεται ο ΧΥΤΑ στη Νότια Χίο

202

 Ο λαός το λέει «στολίσου γριά κι απόμεινε». «Γρια» στην προκειμένη περίπτωση είναι ο ΧΥΤΑ της νότιας Χίου που σε λίγο ολοκληρώνεται και πολύ σύντομα, ως το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμος. Κι εμείς θα χειροκροτήσουμε ακόμα ένα έργο που θα μείνει να το «καμαρώνουμε».

 

Γιατί ο ΧΥΤΑ ύψους 5,8 εκατ ευρώ ολοκληρώνεται με ταχείς ρυθμούς και ως το τέλος του χρόνου, «η ήδη διαμορφωμένη λεκάνη θα είναι έτοιμη να δεχτεί τα πρώτα απορρίμματα», όπως μας ενημερώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, αλλά ο ίδιος ο Νομάρχης προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να γίνει από τη στιγμή που οι Δήμοι καθυστερούν τη δημιουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

Είναι γνωστό ότι οι ΧΥΤΑ (χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) δέχονται μόνο επεξεργασμένα απορρίμματα. Διαφορετικά, αν τα δέχονται ανεπεξέργαστα, σε πολύ λίγο χρόνο δε θα είναι πια ΧΥΤΑ αλλά χωματερές.


Για το λόγο αυτό εδώ και αρκετό καιρό σε επίπεδο δήμων της Χίου είχε ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, όπου θα γίνεται η επεξεργασία, συμπίεση κλπ. Για το σκοπό αυτό συστήθηκε μια διαδημοτική εταιρεία η Δι.ΑΝο.Χ με πρόεδρο το Δήμαρχο Μαστιχοχωρίων και Αντιπρόεδρο τον Δήμαρχο Χίου. Αυτή τη στιγμή όπως μας ενημέρωσαν, οι ΣΜΑ βρίσκονται ακόμα στο στάδιο μελέτης. Για την ακρίβεια δεν έχει καν ανατεθεί η μελέτη χωροθέτησης.


Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις τους ακόμα και με τις πιο αισιόδοξες προοπτικές, δε θα είναι έτοιμοι πριν από ενάμιση χρόνο.


Στο μεσοδιάστημα θα παραμένει ανενεργός ο ΧΥΤΑ και «παροπλισμένος» ο εξοπλισμός λειτουργίας του, προϋπολογισμού 600 χιλ. ευρώ, για την προμήθεια του οποίου θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός τις προσεχείς ημέρες από τη ΝΑΧ.


Την ίδια στιγμή σε όλη την Ελλάδα το θέμα των ΧΥΤΑ και των ΣΜΑ τρέχει ιλιγγιωδώς. Εδώ καταφέραμε να έχουμε μόλις τον έναν από τους δυο ΧΥΤΑ, ο δεύτερος, της βόρειας Χίου βρίσκεται μπλεγμένος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, και κανέναν έτοιμο να λειτουργήσει.


Με τις καλύτερες προοπτικές, σε μία διετία δηλαδή, όταν θα έχουμε ΧΥΤΑ σε λειτουργία, θα είμαστε και πάλι καθυστερημένοι γιατί στο μεταξύ η τεχνολογία προχωρεί και ήδη δρομολογείται η λειτουργία των ΧΥΤΥ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων), που δέχονται απορρίμματα με πλήρη επεξεργασία.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠροβολή της Χίου στο ΣΚΑΙ
Επόμενο άρθροΙσίδωρος Κάργατζης, συμμετοχή σε μαραθώνιο στο Παρανέστι Δράμας