Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από τη Βαυαρία!, Λούκια μαζεύουν το νερό…, του Θ. Πυλιώτη

Καλημέρα από τη Βαυαρία!, Λούκια μαζεύουν το νερό…, του Θ. Πυλιώτη

32

 

 

 Συννεφιασμένος ο καιρός στη Βαυαρία. Το φθινόπωρο μπαίνει πλέον στον τρίτο και τελευταίο μήνα. Συνηθισμένες οι ψιλές φθινοπωρινές βροχές, που εναλλάσσονται όμως και με ηλιόλουστες μέρες.
     Στα πάρκα, στους δρόμους κυριαρχούν τα καφεκίτρινα χρώματα στα φύλλα των δέντρων, ενώ ο αέρας μεταδίδει το άρωμα των πεσμένων νοτισμένων φύλλων. Τα λιβάδια αρχίζουν να δέχονται τις περιποιήσεις των αγροτών ώστε να υποδεχτούν τη σπορά για τις νέες σοδειές, που θα αποτελέσει κύρια τις ζωοτροφές για τις, όχι τόσο διάσημες όσο τις ολλανδικές, βαυαρικές αγελάδες!
     Το θέμα των καλλιεργειών βέβαια έχει ενδιαφέρον, για το πόσο πιο σωστά θα αντιμετωπιζόταν το μεγάλο θέμα της έλλειψης τροφής αν τα γεωργικά προϊόντα δεν προορίζονταν σε ζωοτροφές.
     Θα μείνουμε όμως στις στέγες που και στην πρώτη … βαυαρική μας καλημέρα αναφερθήκαμε! Αυτή τη φορά όχι για τις εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις σκεπές στάβλων και αγροτικών αποθηκών αλλά στα… λούκια που διαθέτουν στο σύνολό τους τα σπίτια εδώ στη μικρή πόλη του Bad Aibling.
     Με σκεπές, αρκετά επικλινείς ώστε να μην βαρύνονται υπερβολικά από το χιόνι, εντύπωση κάνει το γεγονός ότι παντού υπάρχουν λούκια για τη συγκέντρωση του νερού.
     Ακόμα και στο σύγχρονο κτίριο του νοσοκομείου που βρισκόμαστε, με πολλές μεταλλικές επιφάνειες και γυαλί, τα λούκια συγκεντρώνουν το νερό της βροχής και το οδηγούν σε υπόγεια φρεάτια, ώστε να μη χύνεται ανεξέλεγκτο στο δρόμο κλπ. Τα λούκια προφανώς επικοινωνούν με αγωγούς όμβριων που έχουν κατάληξη μεταξύ άλλων και τον ποταμό που διασχίζει την πόλη, και δεν το μπάζωσαν!
     Μάλιστα τα λούκια είναι βαμμένα ανάλογα με το χρώμα της σκεπής και των τοίχων έτσι ώστε να μην αποτελούν μια ξένη κατασκευή που «πληγώνει» την αισθητική του κτηρίου. Το… περίεργο είναι πως δεν φαίνεται να προβληματίζουν τα φύλλα από τα δέντρα που αν και φυλλοβόλα δεν τα κόβουν γιατί… βρωμίζουν!
     Η κατασκευή είναι απλή και ο τρόπος που τοποθετούνται δεν φαίνεται πολυδάπανος. Και όμως αν και στη Βαυαρία και γενικότερα στη Γερμανία δεν έχουν το πρόβλημα νερού που έχουμε εμείς στη χώρα μας, εντούτοις εμείς στα νησιά μας δεν φροντίζουμε να εξοπλίσουμε τα σπίτια μας με λούκια για τη συγκέντρωση του νερού και γιατί όχι με την κατασκευή των απαραίτητων φουντάνων ώστε να αποθηκεύεται το τόσο πολύτιμο νερό της βροχής.
     Και μιας και τους τελευταίους τουλάχιστον 6 μήνες έντονη είναι η συζήτηση για τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που χρηματοδοτούν δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, μήπως πρέπει να διεκδικήσουμε την ένταξη έργων για φουντάνες και νεροσυλλέκτες γενικότερα σε ευρωπαϊκά προγράμματα ως μέτρο για την οικονομία του νερού;
     Και γιατί όχι το ΤΕΕ μαζί με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια, μήπως πρέπει να ανεβάσουν και το θέμα συγκέντρωσης – αποθήκευσης νερού;
    
    
     Καλή σας μέρα!

Θοδωρής Πυλιώτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 3/11/2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπανάληψη Γενικής Συνέλευσης Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ
Επόμενο άρθροΣτη Χίο η 5η Πανελλήνια Συγκέντρωση ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ