Αρχική Green Life Υγεία- Διατροφή Κέντρο Παιδιού & εφήβου: συμμετοχή στη διημερίδα με τίτλο: Αυτισμός: Σύγχρονες Απόψεις...

Κέντρο Παιδιού & εφήβου: συμμετοχή στη διημερίδα με τίτλο: Αυτισμός: Σύγχρονες Απόψεις για την Αιτιολογία-Παθογένεια Θεραπευτική Παρέμβαση

74

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΤο Κέντρο Παιδιού και Εφήβου έλαβε μέρος στη Διημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009, στο Συνεδριακό Κέντρο του Τ.Ε.Ι Πάτρας, με τίτλο: Αυτισμός: Σύγχρονες Απόψεις για την Αιτιολογία-Παθογένεια Θεραπευτική Παρέμβαση
Τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Κ.Π.Ε. συμμετείχαν διοργανώνοντας στρογγυλό τραπέζι με θέμα:
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: Πρόληψη – Διάγνωση – Αποκατάσταση σε παιδιά και εφήβους με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ)
Σε αυτό περιλαμβάνονταν οι ακόλουθες παρουσιάσεις:
Κ. Μπόλιας, Π. Σιδηροφάγη, Μ. Τάσση: Οργάνωση και λειτουργία ειδικής ομάδας με στόχο την ανίχνευση, διάγνωση και αποκατάσταση ατόμων με Δ.Α.Φ. σε συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα
Μ. Τάσση, Γ. Κοκκώδη, Σ. Κώττη,  Π. Σιδηροφάγη, Μ. Τάσση, Κ. Μπόλιας : Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση της κοινότητας με στόχο την πρώιμη ανίχνευση των Δ.Α.Φ.
Π. Σιδηροφάγη, Κ. Μπόλιας :Ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα αποκατάστασης μέσω δομημένης εκπαίδευσης σε παιδιά με Δ.Α.Φ.
Μ. Λαδάκη, Μ. Τάσση, Κ. Μπόλιας:Πρόγραμμα κοινωνικής και συναισθηματικής ανάπτυξης σε παιδιά και εφήβους με Δ.Α.Φ. υψηλής λειτουργικότητας 
Ε. Διακάτου, Α. Σπανού, Κ. Μπόλιας : Η εμπειρία ενάμιση χρόνου λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας για Εφήβους με Αυτισμό στη Δυτική Αττική.
Ακολουθεί η περίληψη των παρουσιάσεων:
Κέντρο Παιδιού και Εφήβου : Πρόληψη – Διάγνωση – Αποκατάσταση σε παιδιά και εφήβους με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Δ.Α.Φ)
Διακάτου Ελισάβετ, Κοκκώδη Γεωργία, Κώττη Σταυρούλα,  Λαδάκη Μαρία, Σιδηροφάγη Παρασκευή, Σπανού Αντωνιάνα, Τάσση Μαριάννα,  Μπόλιας Κωνσταντίνος
Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που ιδρύθηκε στη Χίο τον Μάρτιο του 1996 με στόχο την πρόληψη, διάγνωση και αποκατάσταση δυσκολιών που παρουσιάζονται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες με βάση τις αρχές της κοινοτικής ψυχιατρικής και παιδοψυχιατρικής.
Σε αυτό το στρογγυλό τραπέζι, θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι ακόλουθες δραστηριότητες του Κέντρου:
– Ο τρόπος οργάνωσης και λειτουργίας της ειδικής ομάδας που ασχολείται με την πρώιμη ανίχνευση, την πολύπλευρη διαγνωστική εκτίμηση και την αποκατάσταση παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με Δ.Α.Φ. σε συνεργασία με την οικογένεια και την κοινότητα.
– Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης ομάδων – στόχων της κοινότητας (παιδιάτρων, εκπαιδευτικών προσχολικής αγωγής, γονέων) που έγιναν στο Ν. Χίου κατά τα δύο τελευταία χρόνια με στόχο την πρώιμη ανίχνευση και έγκαιρη παραπομπή περιπτώσεων με Δ.Α.Φ, οι δυσκολίες που εμφανίστηκαν, καθώς και τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
– Το ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα αποκατάστασης για παιδιά και εφήβους με Δ.Α.Φ. Πρόκειται για ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει σκοπό τη βελτίωση της επικοινωνίας, της αλληλεπίδρασης και της δεκτικότητας του παιδιού στη μάθηση, καθώς και την ανάπτυξη και άλλων ατομικών δεξιοτήτων. Επίσης θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στους εναλλακτικούς τρόπους χρήσης  δραστηριοτήτων του προγράμματος, οι οποίοι προσφέρουν διαφορετικά οφέλη σε κάθε παιδί, ανάλογα με τις ανάγκες του.
-Το πρόγραμμα ψυχοπαιδαγωγικής παρέμβασης για κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη και η εφαρμογή του σε παιδιά και εφήβους με Δ.Α.Φ. υψηλής λειτουργικότητας, με στόχο την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων, την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση συναισθημάτων και την αύξηση της αυτοεκτίμησης. Θα γίνει παρουσίαση περιστατικού, με αναφορά στην πορεία του και στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε.
– Η εμπειρία ενάμιση χρόνου λειτουργίας του Κέντρου Ημέρας Αυτιστικών στη Δυτική Αττική, για εφήβους ηλικίας 12-18 χρόνων.  Το Κέντρο αυτό αποτελεί δραστηριότητα του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου και λειτουργεί  στα πλαίσια του Ε.Π. «Υγεία-Πρόνοια 2000-2006» μέτρο 2.3 με συγχρηματοδότηση από το Ε.Κ.Τ». Σκοπός του είναι η κοινωνική ένταξη και λειτουργική αυτονόμηση των μελών του, η στήριξη των οικογενειών τους, η αγωγή υγείας της κοινότητας καθώς και η δημιουργία δικτύου εθελοντών.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕπανάληψη Γενικής Συνέλευσης Παγχιακής Ένωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ
Επόμενο άρθροΣτη Χίο η 5η Πανελλήνια Συγκέντρωση ΦΟΥΣΚΩΤΩΝ ΣΚΑΦΩΝ