Αρχική Απόψεις Συνεντεύξεις Καλημέρα από τη Βαυαρία!Πεζοπορικές διαδρομές για όλους του Θ. Πυλιώτη

Καλημέρα από τη Βαυαρία!Πεζοπορικές διαδρομές για όλους του Θ. Πυλιώτη

21

    Καλημέρα από τη Βαυαρία
  
   Πεζοπορικές διαδρομές για όλους!
  του Θοδωρή Πυλιώτη

 
   
   Όταν πρωτοδημιουργήθηκαν πεζοπορικές διαδρομές στη Χίο είχε επισημανθεί η ανάγκη σήμανσης και διατήρησης αυτών. Είχε τονιστεί από τους φυσιολάτρες και όσους αγαπούσαν ιδιαίτερα τον περιπατητικό τουρισμό ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης στο νησί εξαιτίας δύο πολύ σημαντικών γεγονότων:
   Πρώτον: η εναλλαγή του τοπίου και
   Δεύτερο: το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές διαδρομές από την περίοδο της τουρκοκρατίας αλλά και από πολύ παλιότερα, οπότε η διαδρομή θα μπορούσε να συνδεθεί και με ιστορικά στοιχεία.
   Πριν λίγους μήνες η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου αναφέρθηκε στη διάθεσή της να αναδείξει σε συνεργασία με την Αρχαιολογία την διαδρομή Φα- Λιθί.   Στη μικρή πόλη του Bad Aibling, από όπου έχουμε αυτή την επικοινωνία τον τελευταίο μήνα, ο περιπατητικός τουρισμός έχει ιδιαίτερη προβολή. Αν θέλετε έχει σημασία και για λόγους υγείας, αφού να επαναλάβουμε ότι η πόλη αυτή κοντά στο Μόναχο αποτελεί θέρετρο για λόγους υγείας.
   Τα φυλλάδια των περιπατητικών διαδρομών μπορεί κανείς να τα προμηθευτεί τόσο στο Κέντρο Πληροφόρησης του Δήμου, αλλά και στα νοσοκομεία, ξενοδοχεία όπως και σε αθλητικούς χώρους ή χώρους αναψυχής (π.χ. παιδικές χαρές).
   Αυτό που κάνει εντύπωση και μας εξήγησε ο καλός φίλος Γιώργος Χαλάτσης, γυμναστής και οδηγός πεζοπορικών διαδρομών, είναι τα στοιχεία που δίνονται στα φυλλάδια.
   Καταρχήν έχουμε πληροφορίες για το μήκος της διαδρομής, πόσα χιλιόμετρα δηλαδή καλείται να διανύσει ο περιπατητής. Η πιο μικρή είναι 3 χιλιόμετρα και η μεγαλύτερη περίπου 12.
   Υπάρχουν πληροφορίες για τη διαφορά υψομέτρου που θα συναντήσει και που είναι ένας δεύτερος βασικός λόγος που κατατάσσουν, εκτός της απόστασης, τη δυσκολία της διαδρομής.
   Να τονίσουμε δε ότι ο βαθμός δυσκολίας της κάθε διαδρομής υπακούοντας σε διεθνείς νόρμες, γίνεται αμέσως αντιληπτός από όλους τους επισκέπτες. Αλλοδαπούς ή μη, έμπειρους ή όχι.
 

Αν ακολουθήσει κανείς μια διαδρομή, συναντά σε όλα εκείνα τα σημεία που υπάρχει διασταύρωση σχετικό πινακάκι, σωστά τοποθετημένο ώστε ο καθένας να μπορεί να το διακρίνει και να το «διαβάσει» όποια κατεύθυνση και αν ακολουθεί.
   Θα μπορούσαν μάλιστα διαδρομές να απευθύνονταν και σε άτομα με αναπηρίες, αφού θα υπήρχε η δυνατότητα χρήσης αναπηρικού αμαξιδίου.
   Και βεβαίως διαδρομές όπως αυτή από την περιοχή Φα στο Λιθί, ή από το Αίπος στην Κατάβαση και από εκεί στη Βολισσό, θα τύχαινε σε μια άλλη περιοχή ειδικής αναγνώρισης. Θα ήταν καθαρισμένες από κλαδιά, δέντρα, βράχους αλλά και από ανθρώπινες δραστηριότητες που δεν έχουν καμία σχέση με αυτή καθαυτή τη διαδρομή. Οι αρμόδιοι φορείς, Νομαρχία ή Δήμοι, που οφείλουν να ενισχύσουν αυτές τις προσπάθειες, μπορούν να απευθυνθούν σε ανθρώπους που έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον περιπατητικό- πεζοπορικό τουρισμό έτσι ώστε το «τελικό προϊόν» που θα παραδώσουν στο ντόπιο ή στον επισκέπτη να είναι πραγματικά αξιόλογο.
  
   Καλό περπάτημα!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 10/11/2009

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ- τοπικό, αποτελέσματα 7-8/11
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΜΑΣ ΚΡΑΟΥΝ (13/11)