Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Επιστολή Ελπ. Τσουρή σε υφ. Οικονομικών για Κάμπο

Επιστολή Ελπ. Τσουρή σε υφ. Οικονομικών για Κάμπο

65

 ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΛΠΙΔΑ ΤΣΟΥΡΗ
Βουλευτής Νομού Χίου – ΠΑ.ΣΟ.Κ.


      Προς
      κύριο Φίλιππο Σαχινίδη
      Υφυπουργό Οικονομικών
  
   Χίος, 10 Νοεμβρίου 2009
      Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,


   
   Ο Κάμπος της Χίου αποτελεί μια μοναδική, από άποψη αρχιτεκτονικής και περιβαλλοντικής αξίας, περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και σήμερα, στη μοναδικότητα των κτισμάτων και των περιβολιών, στη συνολική οργάνωσή του και στον οικονομικό ρόλο, που είχε και έχει για το Νομό.
   Ο οικισμός χαρακτηρίσθηκε ως ιστορικός τόπος με την υπ’ αριθ. 2492/33922/10-6-90 Υπουργική Απόφαση, και ως παραδοσιακός οικισμός, με το Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ της 17ης/01/1992 (τεύχος τέταρτο, αριθ. φύλλου 33, αριθ. Διατάγματος Γ 80047/23-12-1991). Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεωργική, και αποτελείται από αγροτεμάχια, με μεγάλο εμβαδόν. Η ιδιομορφία της περιοχής έγκειται στο γεγονός ότι, αν και αποτελεί γεωργική έκταση, βρίσκεται εντός οικισμού.
   Οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών, κατά τη σύνταξη των τρεχουσών φορολογικών τους δηλώσεων, τις δήλωσαν στο έντυπο Ε9 ως «αρδευόμενα αγροτεμάχια». Παρολαυτά, για τον υπολογισμό του ΕΤΑΚ πρέπει να δηλωθούν ως οικόπεδα, με αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες να καλούνται να πληρώσουν φόρο, περίπου 65 ευρώ, ανά στρέμμα. Με παλαιότερο έγγραφο του γενικού γραμματέα του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., με αριθμό πρωτοκόλλου 10782/3181/09.07.1997 αναγνωρίζεται και τεκμηριώνεται ο  ιστορικά γεωργικός χαρακτήρας της περιοχής.
   Πρέπει να σημειωθεί ότι, οι ιδιοκτήτες του Κάμπου καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να συντηρήσουν τα περιβόλια τους, με μοναδικό σκοπό να μην ερημώσει η ιστορική αυτή περιοχή.
   Όλα αυτά όταν:
* Απαγορεύεται η κατάτμηση γης κάτω από 8.000 μ2
* Υπάρχουν κτήματα από 10.000 έως 30.000 μ2 με εσπεριδοειδή που δεν έχουν κατατμηθεί και η δόμηση που δικαιούνται είναι, το μέγιστο, από 250 έως 400 μ2. Αλλά, επίσης,
* Με τον τρόπο που επιτάσσει ο Νόμος (ΦΕΚ 33/17-1-92) τυχόν κατάτμηση κτημάτων πάνω από 15.000 μ2 δημιουργεί κομμάτια γης που δεν έχουν εμπορική αξία, αλλά υπόκεινται σε υψηλή φορολόγηση.
   Κατά συνέπεια, για λόγους δίκαιης και ισότιμης φορολογικής μεταχείρισης, θα πρέπει:
* Να μην επιβληθεί Έκτακτη Εισφορά Ακίνητης Περιουσίας για τις περιουσίες του Κάμπου της Χίου
* Να υπολογίζονται τα κτήματα ως αγροτεμάχια και όχι σαν οικόπεδα εφόσον αποδεδειγμένα παράγουν εσπεριδοειδή (με πιστοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης)
* Να φορολογούνται με τους εκάστοτε φορολογικούς όρους από το ολικό εμβαδό των κτημάτων μόνο τα κτίσματα και οι περιβάλλοντες χώροι και όχι το καλλιεργούμενο τμήμα
* Εφόσον ισχύει το ΕΤΑΚ, να υπάρξει ειδικά για τον Κάμπο μείωσή του, κατά 50%, με ισχύ για τα κτήματα όπου αποδεδειγμένα δεν καλλιεργούνται εσπεριδοειδή αλλά και για όσα από τα χαρακτηρισμένα αγροτεμάχια αλλάζουν χρήση.

   Παρακαλώ, κύριε Υπουργέ, να δείτε με ευαισθησία το θέμα φορολόγησης του Κάμπου Χίου, για να μην οδηγηθεί στον μαρασμό και την ερήμωση η περιοχή αυτή του νησιού.
  
Με εκτίμηση,
   Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ- τοπικό, αποτελέσματα 7-8/11
Επόμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΜΑΣ ΚΡΑΟΥΝ (13/11)