Αρχική Απόψεις Aρθρα Μάρκος Σκούφαλος: σοσιαλδημοκρατικές αλά ΠΑΣΟΚ αλχημείες

Μάρκος Σκούφαλος: σοσιαλδημοκρατικές αλά ΠΑΣΟΚ αλχημείες

44

 ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΑΛΑ ΠΑΣΟΚ ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ…


Τα παραπάνω λόγια θα τα βρείτε στα επίσημα πρακτικά της Βουλής.
Είναι η ομιλία που έκανε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Διαμαντίδης, στις 3/3/2009, καταγγέλλοντας – από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης – τη σύμβαση της ΝΔ με την Cosco.
Ήταν τότε που μιλούσαν για «αποικιοκρατική σύμβαση», στην οποία όπως έλεγαν, δε θα γίνονταν «τριτεγγυητές».
«Ο ελληνικός λαός, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, οι χρήστες των λιμανιών, όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες ενός σκανδάλου που συντελέστηκε με αργό και μεθοδικό τρόπο επί χρόνια στο όνομα της δήθεν ανταγωνιστικότητας και στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας της ανάπτυξης και του ανταγωνισμού. Ιδού λοιπόν η προίκα, ιδού και οι προικοθήρες».
*
«Εσείς είστε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, που με την πολιτική σας οδηγήσατε τους εργαζόμενους, ερήμην των οποίων έγινε αυτή η σύμβαση, σε κινητοποιήσεις και απαξιώσατε το λιμάνι και τον ΟΛΠ. Γιατί; Για να το δώσετε πιο εύκολα και με μικρότερο τίμημα».
*
«…η ανεξήγητη εμμονή και σπουδή της σημερινής Κυβέρνησης να εκχωρήσει μαζί με το δημόσιο πλούτο και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας σε διεθνείς επιχειρηματικούς ομίλους, δεν αποτελεί μεταρρύθμιση ούτε και επιβεβλημένο οικονομικό σχεδιασμό, καθόσον τόσο το λιμάνι του Πειραιά όσο και της Θεσσαλονίκης αποτελούν κερδοφόρους και φερέγγυους οργανισμούς ώστε να μπορούν με ίδια κεφάλαια ή δανεισμό, γιατί έχουν πιστοληπτική ικανότητα, να προβούν χωρίς καμία δυσκολία στον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των εγκαταστάσεών τους, των υποδομών, αναδομών και τεχνολογικού εξοπλισμού. Υπάρχει βεβαίως και το θέμα της ασφάλειας».
*
«…έχετε χαράξει λάθος πολιτική που μοιραία θα αποβεί και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος».
*
«… έπρεπε να διασφαλίσετε, και δεν το κάνατε, το δημόσιο δηλαδή χαρακτήρα αυτών των οργανισμών για το συμφέρον της χώρας, για το συμφέρον της εθνικής μας ασφάλειας και των εθνικών μας συμφερόντων. Τα λιμάνια, όπως και άλλοι τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, είναι μείζονος σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας. Εσείς δεν το κάνατε αυτό».
*
«… (η κυβέρνηση) συνεχώς εξωθεί τους εργαζόμενους σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε αποχή από τις υπερωρίες χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα “ρετιρέ” για να τους εκθέσει στην κοινωνία; Τα “ρετιρέ” των λιμενεργατών τα ξέρατε αφού αυτοί επί πολλά χρόνια εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των λιμανιών ικανοποιητικά. Τα ρετιρέ των “golden boys” γιατί δεν τα καταγγείλατε τόσο καιρό; Το ένα καλό παιδί και το άλλο αποπαίδι;».
*
«Εμείς φυσικά δε θα συμπράξουμε με τις επιλογές σας αυτές και την καταστροφική πολιτική και θα το καταψηφίσουμε».
*
«…για να εξασφαλίσετε αυτές τις φοροαπαλλαγές (σ.σ.: προς την Cosco) βάζετε το άρθρο 3 και αναφέρεστε στο διάταγμα του Μαρκεζίνη το 2687/1953, δηλαδή στο χουντικό πρωθυπουργό της χώρας. Οπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να γίνει αυτό. Δεν μπορούμε σήμερα, στο 2009, να μιλάμε με όρους του 1953».
*
«…η μεθόδευση για την απαξίωση του λιμανιού του Πειραιά ξεκινά από την πρώτη στιγμή που η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Καραμανλής προσωπικά ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας. Για ποιο λόγο άραγε; Προφανώς ήταν μια επιταγή που έπρεπε να καλυφθεί. Μη μας ζητάτε, λοιπόν, να μπούμε εμείς ως τριτεγγυητές σ’ αυτό. Δε θα γίνουμε συνένοχοι στην κακή πολιτική σας».
*
«Κατά την άποψή μου, κύριε Πρόεδρε, αυτή η σύμβαση είναι μία σύμβαση αποικιοκρατικού χαρακτήρα και γι’ αυτό ακριβώς το ΠΑΣΟΚ την καταψηφίζει».
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ)
 ΣΤΡΙΒΕΙΝ ΔΙΑ ΤΟΥ ΑΡΡΑΒΩΝΟΣ ΜΟΛΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«… δεν μπορεί μια κυβέρνηση να απαλλάσσεται από υποχρεώσεις που έχουν συναφθεί νομίμως από την προηγούμενη».
*
«Σημειωτέον δε ότι πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση με έναν κινεζικό κολοσσό, ο οποίος μπορεί να μετατρέψει τον Πειραιά σε κεντρικό λιμάνι της Μεσογείου».
*
«… η συμφωνία με την Cosco είναι θέμα γεωπολιτικής στρατηγικής επιλογής».
*
Πρόκειται για δηλώσεις που έγιναν μόλις την περασμένη Κυριακή, στην εφημερίδα «Καθημερινή» (8/11/2009).
Ανήκουν στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο.
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ  …ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ…


ΜΑΡΚΟΣ ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΒασίλης Μαυρέλος: Η υπουργός Παιδείας ξαναχτυπά
Επόμενο άρθροΣαράντος Πιτσιλαδής: ένας κόμπος στο λαιμό ενόψει της δίκης για την υπόθεση της Αγγελικής