Αρχική Απόψεις Aρθρα Γεωργία Μελανίτου: σχόλιο σε άρθρο ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ- ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή των...

Γεωργία Μελανίτου: σχόλιο σε άρθρο ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ- ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την Ομοσπονδιακή θηροφυλακή των κυνηγών

44

 Για σας. Τυχαία διάβασα ένα δημοσίευμα του κ.Τσιπούρα στις 19/9/2009 που αναφερόταν στην Ομοσπονδιακή θηροφυλακή των κυνηγών.


Είτε δεν ξέρει τι είναι και γιατί δημιουργήθηκε, είτε σκόπιμα παραπληροφορεί τον κόσμο.
Δημιουργήθηκε, γιατί παρότι το υπουργείο Γεωργίας εδώ και πολλά χρόνια, αφού διέλυσε (σχεδόν) τις δασικές υπηρεσίες δίνοντας ότι είχε και δεν είχε στην Πυροσβεστική δηλαδή άτομα και μέσα μεταφοράς κλπ. και εφόσον έγινε η  μεταφορά ευθύνης (διοίκησης) των δασικών υπηρεσιών στις Περιφέρειες, τελικά οι δασικές υπηρεσίες της έμειναν με ελάχιστο προσωπικό, χωρίς κονδύλια, χωρίς νέες προσλήψεις και χωρίς μέσα κίνησης .
Οι κυνηγοί κάθε έτος δίνουν εκατομμύρια ευρώ στο Υπουργείο Γεωργίας, τωρινό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (μέσω της έκδοσης αδειών θήρας) για στήριξη των έργων προστασίας της φύσης και της δασοφύλαξης. Το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα, από το παράθυρο καταλήγουν  αλλού για αλλού δεν είναι στην δική τους ευχέρεια να το σταματήσουν ούτε καν να το ελέγξουν.
Το ταμείο αυτό που συγκεντρώνονται τα έσοδα από τη θήρα κάποτε λεγόταν Ταμείο Θήρας.  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφού το άφησε επί δεκαετίες μπλοκαρισμένο και τώρα πάει να το ενσωματώσει στο μελλοντικό “πράσινο ταμείο”. Υπάρχουν δε φήμες ότι τα χρήματα αυτά, μαζί με όλα τα υπόλοιπα που θα καταλήξουν στο ίδιο ταμείο θα πηγαίνουν για μελέτες λύκων, αρκούδων, αιγαιόγλαρων και αρπακτικών… Τέλος πάντων δεν ξέρουμε πού ακριβώς θα πηγαίνουν γιατί τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης ποτέ δεν έδωσαν λογαριασμό για τα ποσά που έδωσαν στα οικολογικά σωματεία για διάφορες μελέτες επί μελετών στις ίδιες και τις ίδιες περιοχές και για τα ίδια και τα ίδια “προστατευόμενα” άγρια είδη.
Οι κυνηγετικές οργανώσεις είχαν εκ του καταστατικού τους και εκ του νόμου από ιδρύσεώς τους το δικαίωμα να προσλαμβάνουν θηροφύλακες. Αυτό έκαναν οι σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, εφόσον μπορούσαν να τους καλύπτουν το μισθό τους. Επίσης αρκετοί από τους συλλόγους (250 σε όλη την χώρα με 250.000 μέλη περίπου), διέθεταν αυτοκίνητα για θηροφύλαξη. Η Ομοσπονδιακή θηροφυλακή τώρα ήταν ένα πιο ευρύτερα οργανωμένο σώμα, ώστε να μην αντιμετωπίζει προβλήματα ελέγχων και πέρα από τα όρια του ενός συλλόγου, σε όλη την Περιφέρεια πλέον, και να είναι πιο οργανωμένη στο σύνολό της. Έγιναν νέες προσλήψεις με όρους και προϋποθέσεις που ελέχθησαν από τις Περιφέρειες κλπ, εκπαιδεύτηκαν νέα άτομα με σεμινάρια κλπ.
Η Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή δημιουργήθηκε με χρήματα αποκλειστικά των κυνηγών και εξοπλίστηκε με αυτοκίνητα (τα οποία επίσης αγοράστηκαν με χρήματα των κυνηγών από έκτακτη εισφορά) και χρηματοδοτείται πολλά χρόνια επειδή οι κρατικοί δασικοί υπάλληλοι και δεν έφταναν να καλύψουν τις ανάγκες της φύλαξης και δεν έβγαιναν ούτε νύχτες, ούτε Σαββατοκύρια. Για να βγουν για ελέγχους οι κρατικοί δασικοί έπρεπε να γίνουν άπειρα γραφειοκρατικά έγγραφα και να οριστούν ειδικές άδειες, να είναι περισσότερα από δύο άτομα (επιπλέον του σοφέρ), και εν τέλει το έργο που επιτελούσαν (αποτελέσματα πάταξης) δεν ήταν μετρημένο ούτε ανακοινωμένο πουθενά …
Οι κυνηγοί επικουρικά ίδρυσαν την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή και αντί να τους ευχαριστήσουν για την πρωτοβουλία τους και για το γεγονός ότι  χωρίς να ζητάνε ούτε να εκβιάζουν ενισχύσεις στο έργο τους, τους πολεμάνε επί χρόνια (είτε οι συνδικαλιστές του υπουργείου, είτε οι οικολόγοι).
Οι οικολόγοι, ας ελέγξουν λίγο το χώρο τους και τα δικά τους έργα και τις ημέρες. Εμείς έχουμε δει επί δύο δεκαετίας τώρα, μερικές (ελάχιστες) χαϊδεμένες οργανώσεις να έχουν αντλήσει πολλά χρήματα από πολλά ταμεία (και υπουργεία και τοπική αυτοδιοίκηση, και άλλους φορείς και Ε.Ε.) πολλές φορές για να υλοποιούν δράσεις καρμπόν ή μελέτες καρμπόν, που τα αποτελέσματά των εργασιών αυτών  (στην πράξη το κέρδος των πολιτών και της φύσης) σχεδόν ποτέ δεν τα βλέπει το φως της δημοσιότητας.
Είναι άδικο να ισχυρίζονται κάποιοι ότι οι κυνηγετικές οργανώσεις θέλουν να σφετεριστούν ρόλους που δεν δικαιούνται. Οι κυνηγοί θέλουν να υπάρχει φύλαξη και εφόσον το κράτος σφυρίζει κλέφτικα, προσπάθησαν να συμβάλλουν ενισχύοντας με δικό τους κόστος τον τομέα της φύλαξης. Πού είναι το κακό σ’ αυτό; Είναι παράλογο άνθρωποι που αν δεν τους παρέχουν άλλοι οικονομική ενίσχυση δεν κάνουν τίποτα για τη φύση (με δικά τους χρήματα των μελών τους και μόνο!!!) να κατηγορούν ή να διαδίνουν ψέματα για εκείνους που έχουν ήδη δείξει αρκετά σημαντικό έργο.
Μελανίτου Γεωργία
 
Συγνώμη για το πρόχειρο του κειμένου, αλλά για ένα μικρό σχόλιο ξεκίνησα και στην πορεία βγήκαν και άλλα…

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 18/11/09
Επόμενο άρθροΕπεμβάσεις Πυροσβεστικής 20&22/11