Αρχική Νέα Οικονομία ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ: Από τα Καρδάμυλα της Χίου, μπορεί να αρχίσει...

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΥΠΟΣ: Από τα Καρδάμυλα της Χίου, μπορεί να αρχίσει η αναδιάρθρωση;

61

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ

 

Από τα  Καρδάμυλα  της Χίου, μπορεί να αρχίσει η αναδιάρθρωση;

     Η πρωτοβουλία του Δήμου Καρδαμύλων στο να συνεργαστεί με το Ινστιτούτο Εδαφολογίας Θεσσαλονίκης (ΕΘΙΑΓΕ) για να «αναγνωσθούν» τα εδάφη της περιοχής, ώστε ανάλογα με το ποια είναι η σύνθεσή τους να προταθούν για το ποιες καλλιέργειες μπορούν να ευδοκιμήσουν, δείχνει ένα μονοπάτι που μπορούν να ακολουθήσουν και άλλοι φορείς.
«Η καινοτομία των υπόψη μελετών είναι ότι επιτρέπει στο χρήστη, μέσα από το ηλεκτρονικό περιβάλλον του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών (G.I.S), κάνοντας «κλικ» σε οποιοδήποτε αγροτεμάχιο, που το εντοπίζει από αεροφωτογραφίες στην οθόνη του Η/Υ, να έχει άμεσα πρόσβαση σε μια σειρά πληροφοριών, όπως τα στοιχεία του παραγωγού, τη φυσική και χημική ανάλυση του εδάφους και την ορθολογική λίπανση για μια σειρά καλλιεργειών του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου, καθώς και των οδηγιών για βελτίωση τυχόν παθογενών εδαφών», λέει στον ΑγροΤύπο ο υπεύθυνος του προγράμματος κ. Ηλίας Παρούσης, από το Εδαφολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.       Η ολοκλήρωση και εφαρμογή των πορισμάτων της εδαφολογικής μελέτης των καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Καρδαμύλων είναι φανερό ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη τόσο για τον αγροτικό όσο και τον αστικό πληθυσμό του Δήμου. Φιλοδοξία των συμβαλλομένων φορέων είναι να αποτελέσει πρότυπο για την ευρύτερη εφαρμογή παρόμοιων προσεγγίσεων, σε ολόκληρο τον Νομό Χίου, για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων, τη μείωση των εισροών χημικών λιπασμάτων και την ορθολογική διαχείριση των εδαφουδατικών πόρων.

Τα αναμενόμενα οφέλη συνοψίζονται στα εξής:
1. Στην με ακρίβεια εκτίμηση των αναγκών λίπανσης των καλλιεργειών, σε επίπεδο παραγωγού, με βάση τις εδαφικές συνθήκες του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου και συνεπώς στην αποφυγή φαινομένων υπερλίπανσης.
2. Στη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας, λόγω της δυνατότητας παραγωγής προιόντων με την ενδεικνυόμενη χρήση που λόγω άγνοιας της υφιστάμενης θρεπτικής κατάστασης των εδαφών, είναι δυνατό να εφαρμόζεται σήμερα.
3. Στην προστασία του περιβάλλοντος καθόσον θα παρέχει δυνατότητες για την αειφορική διαχείριση των εδαφουδατικών πόρων με μείωση των εισροών χημικών λιπασμάτων, με αποτέλεσμα :
– την αποφυγή νιτρορύπανσης των υπογείων υδροφόρων οριζόντων,
– μείωση του κινδύνου ευτροφισμού των επιφανειακών υδάτων.
– Της συσσώρευσης χημικών ουσιών στο έδαφος.
4. Στην Ανταγωνιστικότητα των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων, διότι με τις δυνατότητες ορθολογικής χρήσης των λιπασμάτων, επιτυγχάνεται :
– μείωση των δαπανών κόστους
– αύξηση της παραγωγικότητας και
– βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.


Γίνεται φανερό από τα παραπάνω, ότι η γεωργική παραγωγή του Δήμου Καρδαμύλων θα αποκτήσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, αφού θα μπορεί να εναρμονίζεται με τις απαιτήσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ )περί ανταγωνιστικότητας των παραγομένων αγροτικών προϊόντων της.


Μαίρη Λυμπεροπούλου
9-11-2009
http://www.agrotypos.gr/index.asp?mod=articles&id=55353

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜπάσκετ τοπικό: αποτελέσματα 20-22/11
Επόμενο άρθροΠροτάσεις Ελπ. Τσουρή για την τοπική οικονομία των νησιών του Βορείου Αιγαίου