Αρχική Απόψεις Aρθρα Δημοσιευμένο άρθρο Κ. Μουσουρούλη, Βουλευτή Ν. Χίου Ν.Δ. στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

Δημοσιευμένο άρθρο Κ. Μουσουρούλη, Βουλευτή Ν. Χίου Ν.Δ. στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

12

 Οι “ασκησούλες” του προϋπολογισμού 2010


Δημοσιευμένο άρθρο Κ. Μουσουρούλη, Βουλευτή Ν. Χίου Ν.Δ.  στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία


“Χρειάζεται αναδιάταξη των δαπανών και δραστική περιστολή της σπατάλης σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα. Χρειάζεται τελικά μια υγιής οικονομία που παράγει εισοδήματα, που αναπτύσσεται, που είναι ανταγωνιστική και δεν βασίζεται μόνο στο δανεισμό”.


Με τη φράση αυτή του Υπουργού Οικονομίας ουδείς, βεβαίως, μπορεί να διαφωνήσει. Πολύ περισσότερο η Νέα Δημοκρατία που είχε προεκλογικά την υπευθυνότητα και το θάρρος να καταθέσει ένα σαφές και κοστολογημένο πρόγραμμα για τη μείωση του ελλείμματος, εξηγώντας πως θα εξοικονομηθούν πόροι με συγκεκριμένες ποσοστιαίες μειώσεις των κωδικών του προϋπολογισμού. Για το σκοπό αυτό, πολύ πριν την προκήρυξη των εκλογών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους είχε στείλει εγκυκλίους σε όλα τα Υπουργεία.


Σήμερα, ωστόσο, αντί για μείωση των δαπανών, το κύριο βάρος της προσαρμογής πέφτει, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού 2010, στην αύξηση των εσόδων, αποδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.


Αντίθετα, εκτός από την αοριστολογία, ανατρέχει στην εύκολη λύση της φορολογίας και της λογιστικής, με παραδείγματα τη μείωση των πρωτογενών δαπανών μέσω της μεταφοράς πληρωμών για εξοπλισμούς στα επόμενα έτη, την ανισομερή κατανομή των χρεών των νοσοκομείων μεταξύ 2009 (1,8 δις ευρώ) και 2010 (400 εκατ. ευρώ), την αύξηση κατά 1 δις Ευρώ του πλεονάσματος των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ, τις μειωμένες κατά 1,7 δις. Ευρώ ενισχύσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία για το 2010 κλπ.


Τα δε έσοδα θα προέλθουν, υποτίθεται, από αδιευκρίνιστα “μέτρα μονίμου χαρακτήρα”, από την αύξηση του ΑΕΠ(!), από την αύξηση της “ρευστότητας” (280 εκ. Ευρώ έναντι εκτιμήσεων για το 2009 ύψους 55 εκ. Ευρώ) και από παρελθόντα οικονομικά έτη (2.725 εκ. Ευρώ από άμεσους φόρους και 485 από έμμεσους, έναντι 5 δις που ανέφερε στις Προγραμματικές της δηλώσεις).


Όσο για τα έσοδα, από την είσπραξη του ΕΤΑΚ για το 2009, αντί να ελαφρύνουν το 2009 και άρα το έλλειμμα, θα εμφανισθούν το 2010.


Αντίστοιχα, το ήμισυ της δαπάνης για το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης εγγράφεται στο 2009, ώστε να βαρύνει το έλλειμμα, ενώ τα έσοδα από την (αναδρομική;) έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις και στη μεγάλη ακίνητη περιουσία που θα το χρηματοδοτούσε, μεταφέρονται στο 2010. Καταργείται και το επίδομα θέρμανσης.


Με τους παραπάνω τρόπους θα μπορούσαμε κι εμείς να παρέχουμε επιδόματα από το πουθενά ή να τα ανακτούμε με την αύξηση της άμεσης και κυρίως της έμμεσης φορολογίας και, στο τέλος, να είμαστε και θετικοί στο ταμείο.
 
Θυμίζω, επίσης, ότι όταν, ως Κυβέρνηση, αυξήσαμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα, φόρος που τότε ήταν στο κατώφλι του επιτρεπτού επιπέδου φορολογίας που προβλέπεται από την Οδηγία 2003/96/ΕΚ, αντιμετωπίσαμε κύματα επιθέσεων. Τώρα η Κυβέρνηση, λίγους μήνες μετά, για να εξωραΐσει τα μεγέθη, εισηγείται νέα αύξηση του ΕΦΚ.


Παράλληλα, η Κυβέρνηση διαθέτει 2.120 εκ. Ευρώ από τον Τακτικό Προϋπολογισμό για μέτρα “κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής”. Ποια είναι όμως, η αναπτυξιακή πολιτική που μπορεί να ασκηθεί με τις πάγιες ή τις καταναλωτικές δαπάνες που χρηματοδοτεί ο Τακτικός Προϋπολογισμός;.


Σε ότι αφορά τις δαπάνες για την πράσινη ανάπτυξη και την ενέργεια που τόσα πολλά ελέχθησαν προεκλογικά, προβλέπεται… οριακή μείωση κονδυλίων!


Η ευνοϊκή για το περιβάλλον απόσυρση παλαιών Ι.Χ. οχημάτων σταμάτησε αιφνιδιαστικά, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλονται μεγάλες αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας τους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται σημαντικά εκείνοι που δεν μπορούν να τα αντικαταστήσουν, ενώ όσοι είχαν κίνητρο αντικατάστασης θα προχωρούσαν σε αυτή και το κράτος θα είχε επιπλέον έσοδα.


Η πράσινη ανάπτυξη αναφέρεται μια και μόνη φορά και αυτή στο πλαίσιο της “στοχευμένης αναθεώρησης του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό με την οικοδόμηση μιας πιο λειτουργικής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης και στην ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης του ΕΣΠΑ”. Για την ενίσχυση της περιφερειακής διάστασης του ΕΣΠΑ, θυμίζω ότι πάνω από το 80% των πόρων έχει δεσμευθεί προγραμματικά για την ελληνική περιφέρεια, κάτι που είναι ήδη γνωστό από το 2006.


Όσο για την δημόσια διοίκηση, κάθε Έλληνας γνωρίζει πώς την εννοεί το ΠΑΣΟΚ και ποιες νοοτροπίες “φύτεψε” στο δημόσιο. 


Ύστερα από όλα αυτά τα ‘’καταπληκτικά μέτρα’’, το έλλειμμα για το 2010 προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 9,5-10% του ΑΕΠ, σε σχέση με το διογκωμένο 12% που “παρέλαβε” η Κυβέρνηση. Μείωση η οποία δείχνει και την εμπιστοσύνη που έχει η κυβέρνηση στις ικανότητές της να διαχειριστεί την κρίση.


Τέλος, θετική είναι η υιοθέτηση των πρωτοβουλιών μας για επιστημονική και ανεξάρτητη τεκμηρίωση των μεγεθών του Προϋπολογισμού και η εισαγωγή του προϋπολογισμού προγραμμάτων που ξεκινήσαμε. Χωρίς τα σχέδια αυτά οι Προϋπολογισμοί δεν θα αποκτήσουν ποτέ τεκμήριο χρηστής λειτουργίας και οικονομικής διαχείρισης του κράτους, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕυχές Μ. Μωραϊτη στους Χιώτες της Ενωσης Ομογενών
Επόμενο άρθροΦΟ Βροντάδου εκδήλωση με θέμα “Χιώτες και Καππαδόκες”