Αρχική Απόψεις Aρθρα Βασίλης Μαυρέλος: Οι γερμανοί… ξανάρχονται και πάλι για το ασφαλιστικό

Βασίλης Μαυρέλος: Οι γερμανοί… ξανάρχονται και πάλι για το ασφαλιστικό

6

                                                                                                            ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ*
                                  <<OI  ΓΕΡΜΑΝΟΙ  ΞΑΝΑΡΧΟΝΤΑΙ!>>                                         
                                           (και πάλι για το ασφαλιστικό)
      Το τελευταίο διάστημα συγκεκριμενοποιείται όλο και περισσότερο η αντιασφαλιστική επίθεση που χρόνια τώρα πλανάται πάνω από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της χώρας μας.
      Έχουν προηγηθεί οι αναλύσεις και τα σενάρια των διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΟΟΣΑ- ΔΝΤ)  αλλά και των διαφόρων παραγόντων και τραπεζιτών, που στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού διατυπώνουν μέτρα και προτάσεις για τον παραπέρα περιορισμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων μας
  Η Ευρωπαϊκή Ένωση με τις αποφάσεις του ECOFIN για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό προσπαθεί να καλύψει τον απαράδεκτο προσανατολισμό των μέτρων.
      Στον διάλογο και τις αναλύσεις των οικονομικά ισχυρών και των συμβούλων τους, εκείνο που κυριαρχεί είναι τα οικονομικά ελλείμματα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.ΚΑ) και οι θυσίες που πρέπει να γίνουν από ασφαλισμένους και συνταξιούχους για να διατηρηθεί το σύστημα. Έτσι προσπαθούν να τρομοκρατήσουν τους ασφαλισμένους και να περάσουν πιο  εύκολα τα αντιασφαλιστικά τους σχέδια. Καμιά αναφορά δεν γίνεται στις αιτίες που κατάντησαν το Σ.ΚΑ προβληματικό, στις ευθύνες που υπάρχουν και πολύ περισσότερο στα ελλείμματα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.


      Η κατεύθυνση όπως διαμορφώνεται από την  πλευρά των αντιπάλων- με τις διαδοχικές παρεμβάσεις τους-  έχουν  δημιουργήσει ένα πλαίσιο που σταδιακά οδηγεί στην θεσμική ενοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος προς τα κάτω και στη μετατροπή του σε  ατομικό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα.
      Οι επιπτώσεις διαδοχικά  των νόμων Σιούφα-Ρέπα-Πετραλιά είναι σαφείς και σε βάρος μας
      Το ασφαλιστικό σύστημα παρουσιάζει προβλήματα.,αδυνατεί να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις και πολύ περισσότερο στις διευρυμένες σημερινές ανάγκες των ασφαλισμένων και αυτό οφείλεται κυρίως στις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν και συνεχίζουν σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων,της κύριας αλλά και της επικουρικής ασφάλισης.
      Η καταλήστευση των αποθεματικών τους, η μεγάλη αύξηση της ανεργίας , η μαύρη αδήλωτη εργασία, η πολιτική της λιτότητας, η εισαγωγή των νέων εργασιακών σχέσεων, η επιβάρυνση των τους με δαπάνες που θα έπρεπε να καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό, η μη ανάληψη από το κράτος των υποχρεώσεών του απέναντι στα ταμεία αποτελούν τις βασικές αιτίες για τις αδυναμίες που παρουσιάζει το ασφαλιστικό σύστημα.
      Τα παραπάνω ισχύουν και για εκείνα που καλύπτουν τους εργαζόμενους στο
Δημόσιο. Επιπλέον όμως η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, το πάγωμα των προσλήψεων, ο θεσμός  των έκτακτων, η επέκταση των ευέλικτων και ελαστικών μορφών απασχόλησης(συμβασιούχοι,ωρομίσθιοι,stage κλπ) και η επιχειρούμενη-μέσω αυτών των μορφών- έμμεση άρση της μονιμότητας έχουν οδηγήσει στην όξυνση των προβλημάτων των ταμείων.
      Η κυβέρνηση, το κεφάλαιο και οι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες προσπαθούν να περιορίσουν την όλη συζήτηση για το ΣΚΑ στα οικονομικά ελλείμματα που παρουσιάζει, αποσιωπούν τελείως τις αιτίες και τις ευθύνες που υπάρχουν και πολύ περισσότερο τα ελλείμματα στα ασφαλιστικά και στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα της εργαζόμενης πλειοψηφίας..Στις πενιχρές δηλαδή συντάξεις, στις μεγάλες κρατήσεις, τα υψηλά όρια ηλικίας και στην υποβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη.                                                                              ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ, ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ, ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΝΕ..   H πρό(σ)κλησής τους για δήθεν <<κοινωνικό διάλογο>> αφορά,
                                                                                                         
* την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση όλων των εργαζομένων
* τη μείωση του ύψους των συντάξεων και την παράλληλη αύξηση των εισφορών
* την ουσιαστική κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών .
* την παραπέρα απαλλαγή των εργοδοτών από την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
* τη δραστική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Δημόσιας Υγείας για πρόληψη και περίθαλψη.
* το χτύπημα των επικουρικών ταμείων και της επικουρικής σύνταξης.
                                               ΕΜΕΙΣ  ΤΙ  ΛΕΜΕ…
   Το νέο ασφαλιστικό πλαίσιο που εμείς  διεκδικούμε, απαιτεί την κατάργηση του αντιασφαλιστικού νομοθετικού πλαισίου της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι κλειστό και συνεπώς δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις μόνο μέσα από αυτό, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα απ’ όλα η αυξανόμενη ανεργία, η ανασφάλιστη εργασία  Ελλήνων  και μεταναστών εργαζομένων και εξεύρεση πόρων από μια ταυτόχρονη φορολογική μεταρρύθμιση και ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου.
2. Κεντρικό ζήτημα είναι η διασφάλιση του Δημόσιου, καθολικού και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας συστήματος . Αποκρούουμε κατηγορηματικά την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης.
3. Αξιώνουμε την χρηματοδότηση του συστήματος  από το κράτος και την εργοδοσία.
4. Απαιτούμε την επιστροφή της απώλειας που είχαν τα ασφαλιστικά ταμεία από την καταλήστευση των αποθεματικών τους και από την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με χρήματα ασφαλισμένων.
5. Διοικητική αυτοτέλεια των ταμείων , ελεύθερη, ασφαλή και αποδοτική διαχείριση των αποθεματικών τους και της ακίνητης περιουσίας τους.
6. Στήριξη του θεσμού της κατώτερης σύνταξης, ίση με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη. Δημιουργία του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος εκτός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης για όσους δεν μπορούν να λάβουν την κατώτερη σύνταξη είτε γιατί είναι ανασφάλιστοι , είτε γιατί δεν έχουν τα απαιτούμενα ένσημα, με χρηματοδότησή του μέσω ειδικού λογαριασμού από τον κρατικό προϋπολογισμό και από άμεση φορολογία επί των κερδών και των μεγάλων εισοδημάτων.
7. Διατήρηση της πρόωρης σύνταξης.Όχι χειροτέρευση αλλά βελτίωση των γενικών ορίων ηλικίας.           επιπλέον για τους εργαζόμενους στο δημόσιο :


* Διατήρηση  του θεσμικού πλαισίου ως προς τους φορείς χορήγησης της κύριας σύνταξης , της επικουρικής των μερισμάτων και του εφάπαξ.
* Υπολογισμός της σύνταξης στο ύψος των εν ενεργεία αποδοχών με βάση το μισθό εξόδου.
* Εγγύηση του κράτους για τα κατώτερα ποσοστά σύνταξης από το Μ.Τ.Π.Υ. και Τ.Ε.Α.Δ.Υ
* Να χαρακτηριστούν κλάδοι και ειδικότητες του Δημοσίου ως ανθυγιεινοί και επικίνδυνοι και να ενταχθούν στα Β.Α.Ε .
* Αύξηση των συντάξεων αναπηρίας και θανάτου.
* Συντάξιμος ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας χωρίς εξαγορά για όλους .
* Πλήρης, καθολική και δωρεάν αναβαθμισμένη υγειονομική περίθαλψη.


ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ NΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ
                                      ΘΑ  ΓΙΝΕΙ  <<ΤΟΥ  ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ>>!
. Κάποιοι επιμένουν να ανοίξει σήμερα ένας νέος διάλογος για το ασφαλιστικό στο επίπεδο που θέλουν η κυβέρνηση και οι οικονομικοί της σύμβουλοι. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια προετοιμάζουν και την παρωδία ενός «κοινωνικού διαλόγου» που έχει στόχο να νομιμοποιήσει προειλημμένες αντιασφαλιστικές αποφάσεις και να εγκλωβίσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Τώρα θα ανατρέψουμε το κλίμα της τρομοκρατίας και την κινδυνολογία που έχει αναπτυχθεί και αναπτύσσεται. Τώρα να αναδείξουμε την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στο επίπεδο των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων  .
      Τώρα είναι ανάγκη να προετοιμάσουμε και να οργανώσουμε τον αγώνα όλων των εργαζομένων για την απόκρουση των κυβερνητικών σχεδιασμών. Αυτός είναι εκ των πραγμάτων ο αληθινός μονόδρομος για εμάς και αυτό έτσι κι αλλιώς θα γίνει.


                                                                                                                 Χίος 24-11-2009
ΜΑΥΡΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ *
Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ
e-mail maurelos@otenet.gr


*ελάχιστη επικαιροποίηση παρέμβασής μου από ημερίδα της ΔΟΕ για το ασφαλιστικό το2006


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓιορτινά Σάββατα στην «Πυξίδα»
Επόμενο άρθροΣεμινάριο από το 1ο ΣΕΚ Χίου και το Σύνδεσμο Ηλεκτρολόγων