Αρχική Νέα Τοπικά ΕΚΘΕΣΗ – BAZAAR στη Μυτιλήνη από τους ασυνόδευτους πρόσφυγες

ΕΚΘΕΣΗ – BAZAAR στη Μυτιλήνη από τους ασυνόδευτους πρόσφυγες

9

 ΕΚΘΕΣΗ – BAZAAR
Ασυνόδευτοι Ανήλικοι Δημιουργοί
    


Έκθεση – Bazaar χειροτεχνημάτων
κατασκευασμένων από τους  Ασυνόδευτους Ανήλικους Πρόσφυγες
της Μονάδας Φιλοξενίας “Villa Azadi”
με τη υποστήριξη του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ,
οργανώνεται την Πέμπτη 3 και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009
 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη
από τις 12:00 το μεσημέρι έως 20:00μ.μ.


“Η Μονάδα φιλοξενίας «Villa Azadi» αποτελεί δομή που συστάθηκε μετά από απόφαση του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης προκειμένου να λειτουργήσει ως κέντρο υποδοχής και μόνιμης διαμονής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, παιδιών που φτάνουν στη χώρα μας χωρίς να συνοδεύονται από γονέα ή κάποιο άλλο ενήλικα που να έχει την ευθύνη τους.
Τα περισσότερα απ’ αυτά τα παιδιά προέρχονται από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο, όπως το Αφγανιστάν, η Σομαλία και το Ιράκ. Κάποια παιδιά έφυγαν λόγω των διώξεων, της βίας, των διακρίσεων και της εκμετάλλευσης που βίωναν στη χώρα καταγωγής τους.
Πολλά από αυτά συλλαμβάνονται από τις αρχές τη στιγμή της εισόδου τους στη χώρα, ενώ άλλα καθώς προσπαθούν να φύγουν προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έλλειψη επαρκών δομών προστασίας είχε ως συνέπεια, κατά κανόνα, τα ασυνόδευτα παιδιά να απελευθερώνονται από τα κέντρα κράτησης έχοντας στα χέρια τους μόνο μια διαταγή απέλασης για να εγκαταλείψουν τη χώρα, χωρίς καμιά περαιτέρω μέριμνα. Τα περισσότερα από αυτά κατέληγαν στα πάρκα μη έχοντας κάποια στέγη, μοιράζονταν διαμερίσματα με ενήλικες ξένους ή στριμώχνονταν σε υπερπλήρη και ελεεινά καταλύματα, τα λεγόμενα «ξενοδοχεία» μεταναστών και τα ερειπωμένα κτίρια στο κέντρο της Αθήνας. Αυτά τα ασυνόδευτα παιδιά ήταν και εξακολουθούν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση (πηγή: Human Rights Watch, 2008). 
Η Μονάδα Φιλοξενίας της Αγιάσου έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως και 96 άτομα. Δέχεται ανηλίκους, οι οποίοι έχουν σταλεί με εντολή του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τα συνοριακά Κέντρα Κράτησης, ανηλίκους που έχουν φιλοξενηθεί στη Μονάδα κατά το παρελθόν και θέλουν να επιστρέψουν και κατ’ εξαίρεση ανήλικους ασυνόδευτους πρόσφυγες που θέλουν να κάνουν αίτηση ασύλου στο μέλλον ή διαβιούν κάτω από άθλιες συνθήκες και προκύπτει επείγουσα ανάγκη προστασίας και φιλοξενίας τους, καθώς δεν έχουν εναλλακτική δυνατότητα εύρεσης  χώρου διαμονής.
Οι εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται στους ασυνόδευτους ανήλικους βάσει του κανονισμού λειτουργίας της μονάδας είναι οι εξής:
* Νομική στήριξη
* Ψυχολογική στήριξη
* Ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα
* Επαγγελματικός και Εκπαιδευτικός προσανατολισμός
* Διασύνδεση και δικτύωση
* Εκμάθηση της Ελληνικής και άλλων ξένων γλωσσών
Βασικός στόχος και αξιακός κορμός της λειτουργίας της μονάδας  είναι η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και ασφάλειας που να προσομοιάζει σε αυτό που παράσχει το περιβάλλον της οικογένειας. Προτεραιότητά μας είναι η μετάδοση των αξιών της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της χειραφέτησης και του σεβασμού στους κανόνες που τις διαφυλάσσουν.
Τα παιδιά που φιλοξενούνται στη Μονάδα έδιναν για πολύ καιρό και μέχρι πρόσφατα μόνα τους ένα καθημερινό αγώνα επιβίωσης, καθώς διέφυγαν από την τη βία, την ανασφάλεια και τις τραυματικές εμπειρίες της χώρας καταγωγής τους για να ταξιδέψουν ασυνόδευτα σε μία ολότελα ξένη χώρα. Έχουν έλθει αντιμέτωπα με ένα πολιτισμικό περιβάλλον πολύ διαφορετικό από αυτό που γνώριζαν, διαμένουν εδώ έχοντας στην κατοχή τους διοικητικές αποφάσεις απέλασης σε βάρος τους, ενώ επιπλέον γνωρίζουν πως οι πιθανότητες να αποκτήσουν άσυλο στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Επιπλέον έχουν να αντιμετωπίσουν τη θλίψη που προκαλεί ο αποχωρισμός από τους δικούς τους ανθρώπους αλλά και το άγχος που γεννά η προσδοκία τους να αποτελέσουν τα ίδια το οικονομικό στήριγμα για την όποια οικογένειά τους έχει μείνει πίσω. Όλοι αυτοί οι παράγοντες γεννούν ένα κλίμα αβεβαιότητας και αστάθειας στα παιδιά, τα οποία πάσχιζαν έως τώρα μόνα τους και χωρίς καμία προστασία και στήριξη να σχεδιάσουν το μέλλον τους.
Για όλους τους παραπάνω λόγους στόχος μας είναι να προστατεύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα παιδιά ικανοποιώντας όχι μόνο τις βασικές βιωτικές ανάγκες τους, αλλά και πολύ περισσότερο, δίνοντας τους τα γνωστικά και ψυχικά εφόδια ώστε να είναι σε θέση να διαχειρίζονται μόνα τους με επιτυχία και δύναμη τα όποια προβλήματα και δυσκολίες αντιμετωπίζουν. Το έργο μας είναι διπλό: αφενός η υπεράσπιση και η ικανοποίηση των δικαιωμάτων τους και αφετέρου η εκμάθηση των δεξιοτήτων εκείνων που θα τους επιτρέψουν να ζουν τις ζωές τους με σεβασμό, αξιοπρέπεια  και αισιοδοξία για το μέλλον.”


“VILLA AZADI” – ΜΟΝΑΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΑΓΙΑΣΟΥ «η ΘΕΟΜΗΤΩΡ»  –    ΑΓΙΑΣΟΣ ΛΕΣΒΟΥ, Τ.Κ. 81101          Τηλ./Φαξ: 22520-22259

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτιά από κεραυνό σε καμινάδα σπιτιού
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για την ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης και Τουρισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου