Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Τσουρή για το Ελικοδρόμιο στο Αεροδρόμιο Χίου

Ερώτηση Τσουρή για το Ελικοδρόμιο στο Αεροδρόμιο Χίου

8

 Ερώτηση
προς τους
1. Υπουργό Οικονομικών
2. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
3. Υπουργό Εθνικής Άμυνας
4. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων ΔικαιωμάτωνΘέμα: Ελικοδρόμιο στο Αεροδρόμιο Χίου


Πριν από έναν περίπου χρόνο, αναστάτωση και αρνητικά σχόλια είχε προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Χίου ο καθορισμός τιμής μονάδας εξαγοράς οικοπέδου, στην περιοχή του αεροδρομίου, σε 1100 ευρώ, ανά τετραγωνικό μέτρο, παρά τα οικονομικά στοιχεία της περιοχής, προκειμένου να κατασκευαστεί ελικοδρόμιο στην προς εξαγορά περιοχή.


Σε απάντηση σχετικής Ερώτησης, που κατατέθηκε, από τη βουλευτή Χίου Ελπίδα Τσουρή, προέκυψε ότι:
1. Η ΥΠΑ γνώριζε για τη διαδικασία εξαγοράς του συγκεκριμένου οικοπέδου και, μάλιστα, είχε καθορίσει, από κοινού με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, την «προς απαλλοτρίωση έκταση», αλλά δεν παρενέβη στον καθορισμό της τιμής.


2. Η γνωστοποίηση παρακατάθεσης των χρημάτων πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου 2008, έξι μήνες πριν τη λήψη απόφασης για τη μη άσκηση αναίρεσης, από το Ελληνικό Δημόσιο (04.12.2008).
Δηλαδή, αν το Δημόσιο αποφάσιζε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, τα χρήματα θα είχαν, ήδη, καταβληθεί στους δικαιούχους!


3. Μέσα σε ένα χρόνο, εκδόθηκαν δύο δικαστικές αποφάσεις, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, και έγινε η παρακατάθεση των χρημάτων, χρόνος ρεκόρ για το Ελληνικό Δημόσιο!
Το επιχείρημα του Υπουργείου Οικονομίας ότι έπρεπε να γίνει η παρακατάθεση, προκειμένου να μην αρθεί αυτοδικαίως η απαλλοτρίωση, δεν ευσταθεί, αφού υπήρχε προθεσμία ενάμιση έτους, από την έκδοση απόφασης προσωρινού καθορισμού της αποζημίωσης, δηλαδή  από 31.07.2007.


Μετά τη σκανδαλώδη για τα συμφέροντα του Δημοσίου, εξέλιξη αυτής της υπόθεσης, χθες, 30 Νοεμβρίου, με χρήση εκσκαφέων, γκρεμίστηκαν κατασκευές που είχαν πραγματοποιηθεί στην παραπάνω έκταση, χωρίς κανείς να εξηγήσει τους λόγους. Σε συνδυασμό με το ιστορικό της υπόθεσης, θεωρείται πρόκληση για το κοινό αίσθημα,  ένα έργο που κόστισε 597.000 ευρώ και έχει χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά για τη στάθμευση ελικοπτέρου, κατά την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση ΙΩΝΑΣ, να πετιέται στο καλάθι των αχρήστων, χωρίς αιτιολογία και χωρίς να υπάρξει αναζήτηση ευθυνών. 


Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί


1. Για ποιους λόγους γκρεμίστηκαν κατασκευές στο ελικοδρόμιο του αερολιμένα Χίου, ένα πρόσφατο έργο, το οποίο κόστισε πανάκριβα στο Ελληνικό Δημόσιο;
2. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη συγκεκριμένη εξέλιξη και για ποιους λόγους; Εφόσον υπάρξουν ευθύνες, θα ζητηθεί ο καταλογισμός τους, και με ποια διαδικασία;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης, για το συγκεκριμένο έργο, ποιο το χρονοδιάγραμμα και ποιες οι δαπάνες, για την υλοποίησή του;


 
01 Δεκεμβρίου 2009
Η ερωτώσα βουλευτής


Ελπίδα Τσουρή

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦωτιά από κεραυνό σε καμινάδα σπιτιού
Επόμενο άρθροΕκδήλωση για την ίδρυση του Τμήματος Διοίκησης και Τουρισμού Πανεπιστημίου Αιγαίου