Αρχική Νέα Τοπικά Εκδήλωση Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Βροντάδου με το Στ. Κριμιζή

Εκδήλωση Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Βροντάδου με το Στ. Κριμιζή

15


Οι μαθητές, οι μαθήτριες, οι διδάσκοντες οι Σύλλογοι  Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Βροντάδου συναντούν τον αστροφυσικό Σταμάτη Κριμιζή,  την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στις 12:00 το μεσημέρι στο κινηματοθέατρο της ΠΕΚΕΒ.
Σε μια σεμνή τελετή θα γνωρίσουν από κοντά τον άνθρωπο και επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή, που λαμπρύνει τον Βροντάδο, την Χίο και την Ελλάδα μας.
 
 ΑΠΟ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΡΟΝΤΑΔΟΥ

 

Σύντομο βιογραφικό

Ο καθ. Κριμιζής Σταμάτιος  γεννήθηκε στο Βροντάδος το 1938.  Σπούδασε φυσική στα Πανεπιστήμια της Minnesota και της Iowa των ΗΠΑ.  Διετέλεσε καθηγητής της Σχολής Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Iowa και το 1968 ανέλαβε την ηγεσία της Ομάδας Διαστημικής Φυσικής και Διαστημικών Οργάνων στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.  Το 1980 διορίστηκε Chief Scientist στο Τμήμα Διαστημικής, του οποίου έγινε διευθυντής το 1991.  Από τη θέση αυτή διηύθυνε τις δραστηριότητες 600 περίπου επιστημόνων, μηχανικών και άλλου προσωπικού.  Από τον Απρίλιο του 2004 είναι επίτιμος διευθυντής του Τμήματος. Τον Δεκέμβριο 2006 ανέλαβε ως Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA).
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του Κου. Κριμιζή περιλαμβάνουν το γήινο περιβάλλον, τη μαγνητόσφαιρα της Γης, τον Ήλιο, τη διαπλανητική ύλη, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και άλλα αντικείμενα αστροφυσικού ενδιαφέροντος.  Έχει εργαστεί ως επικεφαλής ερευνητής (Principal Investigator) ή συνεργάτης (Co-Investigator) της NASA και ESA  με όργανα σε 21 διαστημικές αποστολές σε όλους τους πλανήτες συμπεριλαμβανομένων των διαστημοπλοίων Voyager 1 και 2, και σαν κύριος ερευνητής, της αποστολής Cassini/Huygens στον Κρόνο και τον Τιτάνα .  Πρωτοστάτησε στην αποστολή του διαστημοπλοίου NEAR που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins, εκτοξεύθηκε το 1996, τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον αστεροειδή `Έρωτα για ένα χρόνο και τελικά προσεδαφίστηκε επιτυχώς στον αστεροειδή στις 12 Φεβρουαρίου 2001. Μοναδική επίτευξη του Κου Κριμιζή είναι ότι πειράματα στα οποία έχει συμμετάσχει έχουν εξερευνήσει όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος.

Εκτός από την καθαρή επιστημονική έρευνα, ο κ. Κριμιζής, έχει διαπρέψει σε τομείς της Μηχανικής του περιλαμβάνουν το σχεδιασμό, την κατασκευή, τον τεχνικό έλεγχο και την εκτόξευση στο διάστημα τεχνητών δορυφόρων ή επιμέρους διαστημικών οργάνων, τα οποία χρησιμεύουν για μετρήσεις σε πλήθος διαπλανητικών αποστολών ή αποστολών σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 470 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και βιβλία.  Έχει τιμηθεί με το Medal for Exceptional Scientific Achievement της NASA δύο φορές (1981, 1986) και είναι μέλος πολλών επιτροπών της κυβέρνησης των ΗΠΑ και επιστημονικών ενώσεων. Το 1999 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση μετονόμασε τον αστεροειδή «1979 UH» σε «8323 Krimigis». Το 1997 ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας τον τίμησε με τον Χρυσό Σταυρό του Ταξιάρχου του Τάγματος του Φοίνικος. Το 1998 το Ελληνο-Αμερικανικό Ινστιτούτο τίμησε τον Δρ. Κριμιζή με το Hellenic Heritage Achievement Award στην Washington και το 2004 το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins του απέμεινε το Βραβείο Καθολικής Επαγγελματικής Επίτευξης (Lifetime Achievement Award). 

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2009, το Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστηίου Αιγαίου θα έχει την μεγάλη τιμή να αναγορεύσει τον κ. Κριμιζή σε επίτιμο διδάκτορα.


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη: MILK (4/12)
Επόμενο άρθροΓιώργος Παπαδόπουλος: Για την αποκατάσταση του πίνακα της Σφαγής