Αρχική Απόψεις Aρθρα Action Aid: Κρίσιμη η συμφωνία της Κοπεγχάγης για την πείνα

Action Aid: Κρίσιμη η συμφωνία της Κοπεγχάγης για την πείνα

12

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Κρίσιμη η συμφωνία της Κοπεγχάγης για την πείνα


 Μια ανίσχυρη συμφωνία στην Κοπεγχάγη είναι το χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα για το ένα έκτο της ανθρωπότητας που πεινάει και αυτό είναι αρκετά πιθανό να συμβεί, προειδοποιεί η ActionAid.


 «Οποιασδήποτε μορφής συμφωνία που δεν εξασφαλίζει ότι οι πλούσιες χώρες θα μειώσουν κατά πολύ τις εκπομπές ρίπων του θερμοκηπίου και ότι θα παρέχουν στις αναπτυσσόμενες χώρες δισεκατομμύρια δολάρια ειδικά για τις κλιματικές αλλαγές δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ή να μειώσει την πείνα» δήλωσε ο Tom Sharman, Υπεύθυνος της Εκστρατείας για την Κλιματική Αλλαγή της ActionAid.


 Οι πλούσιες χώρες πρέπει να ξεπληρώσουν το χρέος τους που συσσωρεύεται από τη βιομηχανική επανάσταση. Για να το πετύχουν πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990 μέχρι το 2020. Επίσης, πρέπει να διαθέσουν τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο μέχρι το 2020 ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες των κλιματικών αλλαγών και να αναπτυχθούν με τρόπο που δεν θα επηρεάζει αρνητικά το περιβάλλον. Για να γίνει αυτό πρέπει να επενδύσουν μεταξύ άλλων στη βιώσιμη γεωργία και σε καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στις αλλαγές του κλίματος.


 Χαμένες σοδειές εξαιτίας των αυξανόμενων ξηρασιών ή πλημμυρών συνεισφέρουν ήδη στο χρόνιο υποσιτισμό ενός δισεκατομμυρίου ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου πολλών εκατομμυρίων παιδιών. Δράσεις και αποφάσεις που θα αντιμετωπίζουν τις κλιματικές αλλαγές με τρόπο δίκαιο και αποτελεσματικό είναι εξαιρετικά σημαντικές για να μειωθεί η πείνα. Οι σοδιές προβλέπεται να μειωθούν κατά 50% σε ορισμένες αφρικανικές χώρες μέσα στην επόμενη δεκαετία. Οι μικροκαλλιεργητές που παράγουν την περισσότερη τροφή στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον πλανήτη.


 «Πρέπει κατεπειγόντως να ξεφύγουμε από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και να στραφούμε σε βιολογικές καλλιέργειες που είναι βιώσιμες, ανθεκτικές στις κλιματικές αλλαγές και δεν χρειάζονται πολλά χημικά λιπάσματα και εντομοκτόνα» δήλωσε ο Harjeet Singh, σύμβουλος της ActionAid Ινδίας σε θέματα εκτάκτων καταστάσεων.


Σύμφωνα με την Επιτροπή Stern της Βρετανίας, εάν η γεωργία δεν γίνει βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον, οι εκπομπές που προέρχονται από τη γεωργία προβλέπεται να αυξηθούν κατά 30% μέχρι το 2020 κυρίως εξαιτίας της αύξησης της χρήσης λιπασμάτων στον αναπτυσσόμενο κόσμο. 


«Υπάρχει ακόμα χρόνος για να σωθεί η συμφωνία, αλλά χρειάζεται μια τελείως καινούρια προσέγγιση από τις πλούσιες χώρες» πρόσθεσε ο Harjeet Singh.


Ακτιβιστές της ActionAid βρίσκονται στην Κοπεγχάγη, ως μυστικοί πράκτορες για το κλίμα. Ντυμένοι με κόκκινα κοστούμια θα συμμετέχουν σε δράσεις στους δρόμους της πόλης και θα ενημερώνουν το κοινό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜάνος Μωραϊτης: δεύτερος χιώτης που μίλησε
Επόμενο άρθροΝέα Αντίληψη: οξεία επίθεση κατά Δημάρχου Χίου για θέμα κτηρίου οδού Λάδης