Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου: Για την Κ. Κούνεβα- 1 χρόνος μετά

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου: Για την Κ. Κούνεβα- 1 χρόνος μετά

4

 ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΕΤΑ…
ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ
Έχει περάσει ένας χρόνος από το βράδυ της 22ης Δεκεμβρίου, όταν η συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε δολοφονική επίθεση με καυστικό οξύ επιστρέφοντας από τη δουλειά της. Η μορφή της Κωνσταντίνας έγινε αφίσα και γέμισε τους μεγάλους δρόμους της χώρας αλλά κυρίως χαράχθηκε βαθιά στις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Το βιτριόλι στο πρόσωπο της βιώθηκε ως επίθεση εις βάρος όλων των εργαζομένων και το τεράστιο κύμα λαϊκής υποστήριξης που αναπτύχθηκε, ανέδειξε την υπόθεση.
Ένα χρόνο μετά όμως, oι δολοφόνοι και οι ηθικοί αυτουργοί κυκλοφορούν ακόμη ελεύθεροι! Ενώ η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει την υπόθεση με λογικές far west επικηρύσσοντας τους δράστες , χωρίς να ανοίξει τη συζήτηση για το πραγματικό υπόβαθρο της επίθεσης που δεν είναι άλλο από το σύγχρονο δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων εργαζόμενων. Την ίδια στιγμή οι άθλιες συνθήκες εργασίας εξακολουθούν να υφίστανται στον κλάδο καθαριότητας, παράλληλα με την εργοδοτική τρομοκρατία, όπως αντανακλάστηκε πρόσφατα στην επίθεση με βιτριόλι στο αμάξι συνδικαλίστριας στη Θεσσαλονίκη. Κυβέρνηση, κεφάλαιο, και Ε.Ε. κλιμακώνουν την επίθεσή τους ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Ο καθεστωτικός συνδικαλισμός είναι με τη μεριά τους και εχθρικά απέναντι στους εργαζόμενους.


Σήμερα, τα βιτριόλια μάς τα πετάνε κάθε μέρα στα μούτρα με τη μορφή των χιλιάδων απολύσεων, της γενίκευσης των μαύρων εργασιακών σχέσεων, της ελαστικότητας και της ανασφάλειας, της ανελέητης λιτότητας, της κατάργησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της ολόπλευρης τρομοκρατικής επίθεσης ενάντια στις εργατικές και κοινωνικές ανάγκες, στις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, τους ανεξάρτητους χειραφετημένους μαχητικούς αγώνες.


Σε αυτή την επίθεση, η κυβέρνηση, και το κεφάλαιο έχουν αρωγό και συνδιαχειριστή τον καθεστωτικό συνδικαλισμό των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια κάνουν ανελέητο πόλεμο στην ΠΕΚΟΠ και στις προσπάθειες συνδικαλιστικής οργάνωσης βάσης των πλέον πληττόμενων εργαζομένων, που κατήγγειλαν με θράσος το κίνημα αλληλεγγύης σωματείων και συλλογικοτήτων και τις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της 17ης Δεκέμβρη, που κάνουν τις πλάτες στις εταιρείες και στα αφεντικά, που παίζουν το ρόλο των απεργοσπαστών, που δεν αναγνωρίζουν μετανάστες και ελαστικά εργαζόμενους, που συμμετέχουν στο διάλογο-μαριονέτα της κυβέρνησης συναινώντας στην επίθεσή της, που υπογράφουν με τον ΣΕΒ τη νέα φτώχεια και εξαθλίωση στο όνομα της κρίσης.


Είναι απέναντί μας και θα μας βρίσκουν συνεχώς απέναντί τους. Δεν μας εκπροσωπούν, ούτε ζητάμε την εκπροσώπησή τους. Δεν χωράμε στα παζάρια και την πολιτική τους, ούτε θέλουμε να χωρέσουμε.


Η υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα παράλληλα ανέδειξε με τον πιο βίαιο τρόπο και το πώς η διαπλοκή φύλου, εθνότητας και τάξης δημιουργεί πολλαπλά συστήματα εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Οι γυναίκες στην αγορά εργασίας υπόκεινται σε αρκετές διακρίσεις και αποτελούν ένα από τα πλέον ευάλωτα κομμάτια του εργατικού δυναμικού. Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε γυναίκες μετανάστριες εξαιτίας του διάχυτου ξενοφοβικού και ρατσιστικού κλίματος. Σήμερα μάλιστα, με το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης προωθούνται αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις με τις γυναίκες να αποτελούν τα πρώτα θύματα, ενώ στην ατζέντα τίθεται και το ζήτημα του ασφαλιστικού με στόχο την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης για τις γυναίκες αλλά και την εν γένει συρρίκνωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ένα χρόνο μετά, τα διακυβεύματα που ανέδειξε η υπόθεση της Κ. Κούνεβα παραμένουν ενεργά, όσο και η ανάγκη ανάπτυξης νέων αγώνων.
* Να πληρώσουν οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της δολοφονικής επίθεσης
* Να καταργηθεί το καθεστώς του δουλεμπορίου, των εργολαβιών και κάθε είδους ελαστικών σχέσεων εργασίας. Να καταργηθούν τώρα όλες οι συμβάσεις και εργολαβίες με δουλεμπό-ρους στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα!
* Να καταργηθεί το αντεργατικό και ρατσιστικό θεσμικό πλαίσιο που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υποχρεώνει τους μετανάστες να δουλεύουν στους δημόσιους οργανισμούς μόνο με την κηδεμονία δουλεμπόρου εργολάβου.
* Ανατροπή της αντεργατικής αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης-ΝΔ-ΕΕ-κεφαλαίου
* Φραγμός στον ξεπουλημένο-υποταγμένο καθεστωτικό συνδικαλισμό. Ανεξάρτητο εργατικό κίνημα βάσης και χειραφέτησης


Ορθώνουμε πραγματικό αντίπαλο δέος απέναντί τους, με συντονισμένους από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κοινωνικούς, εργατικούς και νεολαιίστικους αγώνες, επιθετικής διεκδίκησης των αναγκών και δικαιωμάτων μας σε όλα τα επίπεδα (παιδεία, εργασία, ελευθερίες, ελεύθεροι χώροι), με απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις, με τους εξεγερτικούς “Δεκέμβρηδες” της συνολικής ανατροπής αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος, για τη συνολική κοινωνική απελευθέρωση και χειραφέτηση και τη νέα κομμουνιστική προοπτική.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: νεκρή αλεπού στην Καλλιμασιά
Επόμενο άρθροΕλπίδα Τσουρή: χριστουγεννιάτικες ευχές