Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ομιλία Κ. Μουσουρούλη με θέμα τον Εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας

Ομιλία Κ. Μουσουρούλη με θέμα τον Εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας

8

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΟ Βουλευτής N. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, πραγματοποίησε ομιλία, την Κυριακή (20/12), σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Έκφραση (FORUM: Εξευρωπαϊσμός Ελλάδα 2021), με θέμα τον Εξευρωπαϊσμό της Ελλάδας μετά από τρεις δεκαετίες συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Όπως είπε, ο κ. Μουσουρούλης, η εναρμόνιση των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η προσπάθεια σύγκλισης, εξελίχθηκαν με τη συν-διαμόρφωση πολιτικών, μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς, που και διασφάλισαν τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και διατήρησαν αναλλοίωτες τις εθνικές ταυτότητες.


« Πρόκειται, για μια διεργασία αμφίδρομης λειτουργίας με πολλαπλά οφέλη: από τη μια πλευρά η Ε.Ε., αλλάζει τη φυσιογνωμία και τις δομές της, εμπλουτίζει τις πολιτικές της, επαναπροσδιορίζει την ιστορική πορεία της και ανανεώνει την ατζέντα της, ενώ, από την άλλη, ένα κράτος με τη συμμετοχή του στην ΕΕ διασφαλίζει τις προϋποθέσεις να επιτύχει, υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης, κοινωνική πρόοδο και  βιώσιμο περιβάλλον », είπε ο Κ. Μουσουρούλης.


« Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ένωση συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αναβάθμισε τη στρατηγική και γεωπολιτική σημασία της χώρας, την ενίσχυσε θεσμικά και οικονομικά: αναδείχθηκε, δηλαδή, σε μοναδική ευκαιρία εκσυγχρονισμού της. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν σημείωσε ραγδαία αύξηση και το βιοτικό επίπεδο αναβαθμίστηκε σημαντικά. Με τους κοινοτικούς πόρους η χώρα άλλαξε μορφή. Η Ευρώπη αποδείχθηκε η ‘’Ιθάκη’’ των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών επιδιώξεων της Ελλάδας, γιατί έφερε στον πυρήνα της Ευρώπης μία από τις φτωχότερες περιοχές της, δίνοντας στο λαό της αίσθημα αυτοπεποίθησης και ασφάλειας », είπε χαρακτηριστικά.


Εστιάζοντας, στη συνέχεια της ομιλίας του, στους βασικούς άξονες μεταρρυθμίσεων της εθνικής πολιτικής, δηλαδή στις θεσμικές αλλαγές, τη χρηματοδότηση και την οργάνωση, ο κ. Μουσουρούλης, αναγνώρισε καθυστερήσεις στην ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου και επεσήμανε ζητήματα αναποτελεσματικής διαχείρισης και χαμηλής απορροφητικότητας των κοινοτικών πόρων, ενώ, αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στην αντίσταση που παρουσιάζει η χώρα ως προς την υιοθέτηση οργανωτικών -διοικητικών μεταρρυθμίσεων, η οποία, πολύ συχνά πραγματοποιείται μετά από απειλές για περικοπές πόρων.


Όπως, όμως, τόνισε ο κ. Μουσουρούλης, η πρόοδος στην πορεία εκσυγχρονισμού της χώρας είναι αδιαμφισβήτητη, και ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πενταετή θητεία του ως Γενικού Γραμματέα, όπως τη θεσμική και επιχειρησιακή μεταρρύθμιση που οδήγησε στην πλήρη απορρόφηση του Γ’ ΚΠΣ, την εξασφάλιση 20,1 δισ. € για την περίοδο 2007-2013 που έδωσαν στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη καθαρή θέση μεταξύ των δεκαπέντε κρατών μελών και την ποιότητα σχεδιασμού του ΕΣΠΑ, που έλαβε τα εύσημα από την Επιτροπή για την αναπτυξιακή στρατηγική.


Ωστόσο, όπως σημείωσε, η συμμετοχή στην ΕΕ δεν κατόρθωσε να ανατρέψει τις παραδοσιακές συμπεριφορές που επέτρεψαν σε παράγοντες όπως, μικροπολιτικά συμφέροντα, ιδεολογικές αγκυλώσεις, ατολμίες να εμποδίσουν την πραγματική σύγκλιση.


« Πρέπει, επιτέλους, να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ε.Ε. δεν αποτελεί μια δεξαμενή άντλησης πόρων ή έναν μηχανισμό αποζημίωσης, όπως επί πολλά χρόνια είχε καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινή γνώμη. Η καλύτερη προσαρμογή της χώρας μας στο κοινοτικό κεκτημένο, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την ΕΕ, μπορούν να αποτελέσουν όχημα για την επίτευξη κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Αρκεί να συνδυαστούν με την επικράτηση ενός νέου προτύπου συμπεριφοράς από το διοικητικό μηχανισμό και την ίδια την κοινωνία, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι αδυναμίες και οι παθογένειες συνολικά », κατέληξε ο κ. Μουσουρούλης.ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


 Κωστής Μουσουρούλης  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: νεκρή αλεπού στην Καλλιμασιά
Επόμενο άρθροΕλπίδα Τσουρή: χριστουγεννιάτικες ευχές