Αρχική Απόψεις Aρθρα Θοδωρής Χαβιάρας: Για να είναι η πεζοπορία χαρά

Θοδωρής Χαβιάρας: Για να είναι η πεζοπορία χαρά

24


Για να είναι η πεζοπορία χαρά


 Με την ευκαιρία της δυσάρεστης εμπειρίας του Πατέρα Πύρρου, και το πολύ επίκαιρο άρθρο της κ. Αριστοθέας Λαζαρίδου, καθηγήτριας Σχολής Πυροσβεστικού Σώματος, (ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ 22-12-2009)    επιτρέψτε μου να παρέμβω  για να  διευρυνθούν οι προβληματισμοί και να ενημερωθούν οι αναγνώστες  ώστε να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις που είναι πιθανό να βάλουν σε κίνδυνο ζωές ή να έχουν αποτέλεσμα σοβαρούς τραυματισμούς στο βουνό.
  Τα τελευταία χρόνια   αυξάνεται συνεχώς η κίνηση στα βουνά άρα και η πιθανότητα ατυχημάτων,  καθώς οι πεζοπόροι φαίνεται να έχουν χάσει κάθε έννοια του μέτρου, υποτιμώντας  τους  κινδύνους που ανέκαθεν υπήρχαν.
 Ο  Φάουστο Μαντοβάνι, διακεκριμένος αναρριχητής εκ των καλύτερων στον κόσμο, λέει: «Τα βουνά δεν εκδικούνται. Δεν είναι δολοφόνοι αλλά, φταίει η νοοτροπία όσων πλησιάζουν  τη φύση,  που την κάνει επικίνδυνη. Δεν μπορείς να συμπεριφέρεσαι στο βουνό όπως θέλεις. Χρειάζεται υπομονή, γνώση, κρίση και πνεύμα συνεργασίας».
 Κάποτε, συνεχίζει  ο βετεράνος αλπινιστής, «όταν στον ορίζοντα φαινόταν κακοκαιρία εμείς οι παλαιότεροι   αναβάλαμε την έξοδο. Περιμέναμε τον καιρό να περάσει, και δεν εγκαταλείπαμε ποτέ   φίλους μόνους στο βουνό, ενώ σήμερα,   υπάρχει αδιαφορία σε βαθμό  που πολλοί  να αισθάνονται άτρωτοι, ρισκάροντας έτσι σοβαρότατα ατυχήματα ή ακραίες καταστάσεις. Η νευρικότητα της καθημερινής βιοπάλης μεταφέρεται στις εξόδους στο βουνό, οι βιαστικοί άνθρωποι της πόλης έχουν χάσει ή έχουν ξεχάσει τους ρυθμούς της ζωής στη φύση. Το βουνό   πρέπει να το ακούμε, να το παρατηρούμε κι απαραίτητα να το σεβόμαστε».
 Παρακάτω απαριθμώ μερικές «συμβουλές» που εφαρμόζουν ευλαβικά ακόμα και οι πολύ πεπειραμένοι ορειβάτες:

* Μία ασφαλής εκδρομή στο βουνό ξεκινάει   από τα παπούτσια. Χρειάζονται διαφορετικά παπούτσια ή μπότες για κάθε είδος εδάφους. Οι μπότες πρέπει  να συγκρατούν τους αστραγάλους  και να διευκολύνουν την κίνηση ενώ οι σόλες τους πρέπει να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές.
* Χρειάζονται επίσης κατάλληλα ενδύματα για να φορεθούν σε επάλληλα στρώματα ώστε να προσθέτεις ή να αφαιρείς ανάλογα με τις συνθήκες.
* Απαραίτητο ένα αντιανεμικό τζάκετ ή κάτι τέλος πάντων ζεστό κι ας έχει ζέστη. Στο βουνό ο καιρός μπορεί  ν’ αλλάξει απότομα  ή να χρειαστεί να μείνει κανείς επί ώρες στάσιμος .
* Χρειάζεται κατάλληλο σακίδιο, εφοδιασμένο με τα απαραίτητα υλικά πρώτων βοηθειών   καθώς και μερικά σύνεργα (αναπτήρας, φακός, σουγιάς κλπ)  ανάλογα με το έδαφος και την εποχή.
* Χρειάζεται σεβασμός στο βουνό και κοινός νους για να αποφύγει κανείς  τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
* Δεν ανεβαίνεις στις πλαγιές το καταμεσήμερο με θερμοκρασίες που εξαντλούν τον οργανισμό.
* Δεν ξεκινάς χωρίς αρκετό δροσερό νερό που θα σε φτάσει μέχρι να επιστρέψεις.
* Δεν πρέπει να προγραμματίζεις να φτάσεις πολύ μακριά  διότι σε περιμένει ο δρόμος της επιστροφής που κατά κανόνα είναι δυσκολότερος
* Δεν εγκαταλείπουμε ΠΟΤΕ τους συνοδοιπόρους  ιδιαίτερα σε άγνωστα εδάφη
* Δεν δοκιμάζουμε άγνωστα μονοπάτια αν δεν έχουμε τη μέρα μπροστά μας σε περίπτωση που χαθούμε.
* Δεν κινούμαστε στο βουνό όταν υπάρχει ομίχλη ακόμα κι αν γνωρίζουμε το μονοπάτι
* Μία  αναγκαστική διανυκτέρευση στο βουνό από κακή εκτίμηση,  μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους, ιδιαίτερα αν το υψόμετρο είναι αρκετά μεγάλο .


 Τα βουνά στέκουν εκεί εκατομμύρια χρόνια και μας περιμένουν να απολαύσουμε τις χαρές που προσφέρουν. Ένα πράγμα μόνο ζητούν. Σεβασμό,   φρόνηση, και πνεύμα ομαδικής συνεργασίας  ούτως  ώστε, ο χρόνος   που θα βρεθούμε κοντά τους να είναι εμπειρία χαράς και αγαλίασης.


Θ. Χαβιάρας

 

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤώρα FORTHnet και στο Δήμο Καμποχώρων
Επόμενο άρθροΠρόσκληση – επιστολή Κ. Μουσουρούλη προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Χίου για οργανωμένη συμμετοχή στον κοινωνικό διάλογο για το μέλλον της γεωργίας