Αρχική Νέα Τοπικά Απάντηση Νομαρχίας σε δηλώσεις προέδρου ΤΕΔΚ σχετικά με ΣΜΑ

Απάντηση Νομαρχίας σε δηλώσεις προέδρου ΤΕΔΚ σχετικά με ΣΜΑ

10

 Σε σχέση με τις χτεσινές (29/12/2009) δηλώσεις του κ. Μαλαφή στον Τ/Σ Πατρίδα σχετικά με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Κεντρικής Χίου, για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ομηρούπολης εντυπωσιάζει, με τον παραπλανητικό τρόπο που αντιμετωπίζει τα κρίσιμα θέματα του Νομού. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθώντας να καλύψει τις αδυναμίες και τη χρόνια αδράνεια των ΟΤΑ Ά βαθμού αναφορικά με τη διαχείριση των στερεών απορριμμάτων και την χωροθέτηση ενός Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, προσπαθεί και πάλι να θολώσει το τοπίο, με άστοχες και κυρίως ανακριβείς δηλώσεις.
Είναι, αν μη τι άλλο, εξωφρενικό, ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ, αντί να αναζητά ευθύνες εκεί που πραγματικά υπάρχουν και να εντείνει τις προσπάθειες για τη υλοποίηση των δεσμεύσεων του, να μέμφεται τη Ν.Α. Χίου γιατί στον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα απορρίμματα, το έτος 2002, δεν προχώρησε μαζί με τη χωροθέτηση των ΧΥΤΑ και στη χωροθέτηση ενός σταθμού ΣΜΑ.
Και αυτό γιατί εύλογα προκύπτουν οι ακόλουθες ερωτήσεις:
Τόσα χρόνια κύριε Μαλαφή, που η Εθνική και Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ρητά ορίζουν τους ΟΤΑ Α΄ βαθμού ως υπευθύνους για τη συλλογή – μεταφορά, προσωρινή αποθήκευση των στερών απορριμμάτων, για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών χωροθέτησης και τη δημιουργία των προβλεπόμενων Σ.Μ.Α., καθώς και τη φροντίδα και λειτουργία των εγκαταστάσεων, γιατί δεν έχετε κάνει το παραμικρό;
Πόσα χρόνια θα πρέπει να συζητάμε το αυτονόητο, τη σύσταση και λειτουργία δηλαδή των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ), προκειμένου να αναλάβουν δράση;


Απέναντι στην αδράνεια η Ν.Α. Χίου απαντάει με έργα. Προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της και με μεθοδική δουλεία ολοκλήρωσε το ΧΥΤΑ της 2ης Δ.Ε. στη Νότια Χίο. Τους επόμενους μήνες, παραλαμβάνει και παραδίδει, (άγνωστο που), τον απαραίτητο εξοπλισμό για τη λειτουργία του. Έχει ήδη υποβάλει πρόταση για την χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ της κατασκευής του ΧΥΤΑ 1ης ΔΕ στη Βόρεια Χίο, αφού κατάφερε να ξεπεράσει τα νομικά ζητήματα που είχαν προκύψει τα προηγούμενα χρόνια και ήδη υπέβαλε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» του ΕΣΠΑ, να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η υλοποίηση του σημαντικού έργου.
Αυτή είναι η μεγάλη διαφορά κ. Μαλαφή: η Ν.Α. Χίου δεν αναλώνεται σε υπεκφυγές και μετακύλιση ευθυνών, αλλά οργανωμένα και συντονισμένα, προχωρεί στην ολοκλήρωση και παράδοση των έργων και στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της. Αυτοί που πρέπει να απολογηθούν στους πολίτες για την αδράνεια τους είναι άλλοι. Και να είστε σίγουρος ότι τέτοιες παραπλανητικές δηλώσεις, δεν προσφέρουν καμιά υπηρεσία στους πολίτες μας, εκτός και οι δηλώσεις αυτές, κρύβουν μια άλλη αλήθεια, αν με τρόπο κομψό, θέλετε να παραδεχτείτε και αποδεχτείτε την αδυναμία των ΟΤΑ Α΄ βαθμού του Νομού να αναλάβουν την υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου.
Τέλος, για την ατυχή έκφραση, σχετικά με το «πικρό ποτήριον» της χωροθέτησης του ΣΜΑ, σας καλούμε να αναλογιστείτε ότι η Ν.Α Χίου χρεώθηκε και χρεώνετε το όποιο κόστος για τη χωροθέτηση δύο ΧΥΤΑ, αφού κατάφερε να κάμψει τις έντονες τοπικές αντιδράσεις και άρα τέτοια θέματα μάλλον δεν τη φοβίζουν, ειδικά όταν πρόκειται για  τόσο κρίσιμα για το περιβάλλον θέματα.


Από το Γραφείο Τύπου & Ειδικών Συμβούλων της Ν.Α. Χίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧρυσοχοΐδης με Λιμενικό
Επόμενο άρθροΓΓ Περιφέρειας- Σ. Θεολογίτου: Πρώτη επίσκεψη στη Χίο