Αρχική Νέα Τοπικά Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια- Έκκληση για υποστήριξη του Δήμου

Αγιοβασιλιάτικα βαποράκια- Έκκληση για υποστήριξη του Δήμου

5

Την οργάνωση υπό την αιγίδα του Δήμου με στόχο την ομαλή συνέχεια του εθίμου των αγιοβασιλιάτικων βαπορακιών ζητάει η πρόεδρος της Περιηγητικής Λέσχης κα Πένυ Τασσοπούλου, καθώς κάποια από τα δεδομένα πραγματοποίησης αυτού έχουν υποστεί αλλαγές, με συνεπαγόμενη τη δυσκολία διαχείρισης.


Πόσα καραβάκια;


Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των συμμετεχόντων αγιοβασιλιάτικων βαποριών που θα παρουσιαστούν στη σχετική εκδήλωση την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στις 18.30 το απόγευμα, καιρού επιτρέποντος στην πλατεία Βουνακίου. Το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια παρά τις συστάσεις των διοργανωτών για έγκαιρη αριθμητική ενημέρωση: «Ουδείς γνωρίζει πόσοι θα είναι οι συμμετέχοντες. Και εγώ αλλά και ο αείμνηστος Αριστείδης Τσικνής έχουμε κάνει τόσες απόπειρες για ολοκληρωμένη ενημέρωση επί του θέματος αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα», αναφέρει η κα Τασσοπούλου.


Αγιοβασιλιάτικες φουρτούνες


Σε ερώτηση της «Δ» σχετικά με το μέλλον της αναβίωσης του εθίμου, η πρόεδρος της Περιηγητικής λέσχης απαντά με προβληματισμό: « Νομίζω ότι η συνέχεια του εθίμου είναι δύσκολη λόγω της οικονομικής στενότητας που το περιβάλλει». Και επεξηγεί: «Η κατασκευή των καλουπιών για τα καραβάκια έχει γίνει πολυδάπανη κι αυτό γιατί την αναλαμβάνουν επαγγελματίες καραβομαραγκοί με αποτέλεσμα την υπέρμετρη αύξηση του κόστους, γεγονός που θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα για το μέλλον καθώς όλο και λιγότεροι θα ξοδεύουν τόσα πολλά, συνεπώς θα μειώνονται και οι συμμετοχές».Και αν κάποιος πει πως η ενδεχόμενη νίκη στο διαγωνισμό αποζημιώνει τους συμμετέχοντες και τις…τσέπες τους μάλλον θα βιαστεί, αφού, σύμφωνα με την κα Τασσοπούλου, τα χρηματικά έπαθλα δεν καλύπτουν ούτε το ένα πέμπτο του συνολικού κόστους κατασκευής. Καταλήγοντας τονίζει: «Στο φετινό χαιρετισμό μου θα απευθύνω έκκληση στο Δήμο Χίου για να αναλάβει το έθιμο υπό την αιγίδα του».


Οι ρίζες του εθίμου


Η κατασκευή των καραβιών ξεκίνησε λίγο μετά τους βαλκανικούς πολέμους όταν οι χιώτες αλλά και οι ψαριανοί και οι έλληνες της Σμύρνης θέλησαν με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν τον ελληνικό στόλο που είχε πετύχει σημαντικές νίκες σε διάφορες ναυμαχίες, Χαρακτηριστικό είναι ότι γνώρισε μεγάλη άνθιση στη Χίο μετά τη μικρασιατική καταστροφή, για να σταματήσει την περίοδο του Β’ παγκοσμίου πολέμου και να ξαναρχίσει αμέσως μετά τη μεταπολίτευση μέχρι και σήμερα.

 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, της Άννας Πιτροπάκης, 30/12/2009 (dimokratiki.org)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧρυσοχοΐδης με Λιμενικό
Επόμενο άρθροΓΓ Περιφέρειας- Σ. Θεολογίτου: Πρώτη επίσκεψη στη Χίο