Αρχική Νέα Οικονομία Οι Χιώτες συνέταιροι της ANEMOS έκαναν αναψυκτικό το προϊόν-σήμα κατατεθέν του νησιού...

Οι Χιώτες συνέταιροι της ANEMOS έκαναν αναψυκτικό το προϊόν-σήμα κατατεθέν του νησιού (αναδημοσίευση)

14

 Αφρίζουν τα κέρδη από την… Mastίχα
ΟΙ ΧΙΩΤΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΙ ΤΗΣ ANEMOS ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ-ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΜΕΡΙΔΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΤΑ


Του Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ ΜΕΡΙΔΙΟ από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 25/12/2009

 

Στον ανταγωνιστικότατο κλάδο των αναψυκτικών διεκδικεί το Mast, το πρώτο στον κόσμο ανθρακούχο με βάση τη φυσική μαστίχα της Χίου. Με αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα οι Γιάννης Μπενέτος και Γιώργος Γαλάτουλας, συνεταίροι στη χιώτικη εταιρεία Anemos, προωθούν εδώ και μερικούς μήνες ένα αναψυκτικό που στοχεύει να γίνει… mast. 
 
 Τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από την αγορά είναι άκρως ενθαρρυντικά, υποστηρίζει ο Γιάννης Μπενέτος, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αλματώδης αύξηση της ζήτησης για προϊόντα μικρότερων εταιρειών και στροφή του καταναλωτή σε θεωρούμενες πιο υγιεινές διατροφικές αξίες. Παράλληλα, οι τοπικές κοινωνίες φαίνεται να «αγκαλιάζουν» αυτές τις προσπάθειες, καθώς έτσι στηρίζουν την παραγωγή τοπικών προϊόντων.

Περιφερειακό επιχειρείν


Η περίπτωση της ΕΨΑ στο Βόλο και τη Μαγνησία, του Λουξ στην Πάτρα και την Αχαΐα, του Γεράνι στην Κρήτη είναι ενδεικτικές του πώς μπορεί να λειτουργούν τοπικές κοινωνίες, υποστηρίζει ο χιώτης επιχειρηματίας, ο οποίος δεν παραγνωρίζει την καθοριστική συμβολή των αλυσίδων σουπερμάρκετ στη διάδοση αυτών των προϊόντων σε ευρύτερο κοινό. Είναι ενδεικτικό πως σε μία 4-5ετία, με την είσοδο των τοπικών σημάτων στις μεγάλες αλυσίδες, τα μερίδια τους ξεπέρασαν συνολικά το 5% παρότι ανταγωνίζονται πανίσχυρες πολυεθνικές επιχειρήσεις.


Η ιστορία των δύο νέων επιχειρηματιών δεν μπορεί να κλίνει από την παράδοση που θέλει τους Χιώτες να πηγαίνουν… δύο δύο. Επειτα από πολύχρονη παρουσία και πείρα στον επιχειρηματικό χώρο, ένωσαν τις δυνάμεις, για να δημιουργήσουν την εταιρεία Anemos στο νησί τους.


«Μεγαλώσαμε με το δώρο Θεού που λέγεται μαστίχα», σημειώνει ο Γιώργος Γαλάτουλας, «βιώνουμε το μόχθο και την εξειδίκευση που απαιτείται για την παραγωγή της μαστίχας, καθώς ασχολούμαστε και με τη μαστιχοκαλλιέργεια. Πειραματιστήκαμε ατελείωτες ώρες για την ενσωμάτωσή της μαστίχας σε διάφορες συνταγές, κάναμε άπειρες δοκιμές, αλλά καταφέραμε να γίνουμε πραγματικοί γνώστες των μυστικών της, των ιδιοτροπιών της και των ιδιοτήτων της».


Στα ζαχαρώδη προϊόντα εφαρμόζουν παλιές δοκιμασμένες συνταγές με παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, ενώ υλοποιούν νέες εφαρμογές, πάντα με γνήσια μαστίχα και μαστιχέλαιο, αλλά και τα αγνότερα υλικά. Στα μαστιχοσάπουνα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά φυτικές πρώτες ύλες και φυσική μαστίχα/μαστιχέλαιο, όπως και στα καλλυντικά (οδοντόκρεμα, κρέμα χεριών, λοσιόν σώματος).


Καινοτόμοι


Το 2001 η χιώτικη εταιρεία ήταν η πρώτη στο κόσμο που βγάζει σαπούνι με μαστίχα. Το 2003 δημιουργεί το μαστιχάτο, ενώ σταδιακά ακολουθούν κωδικοί σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Το Mast είναι το τελευταίο δημιούργημά τους, και αυτό που μέχρι στιγμής φαίνεται να τους ανοίγει δρόμους σε νέες αγορές.


Οι άνθρωποι της Anemos αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα που καλούνται να αντεπεξέλθουν οι επιχειρηματίες και παραγωγοί της περιφέρειας. Υψηλό κόστος μεταφοράς, δυσκολίες στη διανομή, εμπόδια στην πρόσβαση σε νέα σημεία πώλησης, περιορισμένη παραγωγή σε σχέση με τους όγκους των μεγάλων εταιρειών. Η λύση θεωρούν πως είναι η ποιότητα και η καλή φήμη που δημιουργείται από στόμα σε στόμα των ίδιων των πελατών. Ηδη ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ, το αναψυκτικό έχει περάσει στα ράφια δύο αλυσίδων (My Market, Metro Cash & Carry). Καλλυντικά προϊόντα εξάγονται (σε περιορισμένη ακόμη ποσότητα) σε αγορές της Κύπρου, Ολλανδίας, Γερμανίας, Βελγίου, Τουρκίας. Εξελίξεις που δίνουν κουράγιο στους δύο Χιώτες να συνεχίσουν τη δύσκολη συνέχεια.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧρυσοχοΐδης με Λιμενικό
Επόμενο άρθροΓΓ Περιφέρειας- Σ. Θεολογίτου: Πρώτη επίσκεψη στη Χίο