Αρχική Πολιτισμός Απολιθωμένα οστά στα Κεραμεία- αυτοψία του θεσσαλονικιού Ινστιτούτου «Λίθος»

Απολιθωμένα οστά στα Κεραμεία- αυτοψία του θεσσαλονικιού Ινστιτούτου «Λίθος»

44


Υπολείμματα απολιθωμένων οστών έχουν βρεθεί στην περιοχή «Κεραμεία» της Χίου μετά από αυτοψία κλιμακίου του Ινστιτούτου Προστασίας Γεωλογικών Μνημείων  ΛΙΘΟΣ.
Απολιθωμένα οστά προβοσκιδωτών
 Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ινστιτούτου, «διαπιστώθηκαν υπολείμματα απολιθωμένων οστών προβοσκιδωτών στη θέση «Κεραμεία» στο Δήμο Αγίου Μηνά νήσου Χίου. Τα απολιθώματα εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή της ακτογραμμής και έχουν αποκαλυφθεί από τη διαβρωτική δράση των κυμάτων, η οποία καταστρέφει μεγάλο μέρος τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, στη συγκεκριμένη περιοχή αποκαλύπτονται κάθε χρόνο δεκάδες απολιθώματα, τα οποία τα καταστρέφει στη συνέχεια η κυματική δράση».
Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση αναφέρει ότι «τα παλαιοντολογικά ευρήματα αποτελούν στοιχείο της γεωλογικής μας κληρονομιάς και προστατεύονται από την Πολιτεία (Νόμος 3028/2002 και 1650/1988).


Δήμαρχος Αγ. Μηνά: «Δεν έχω ενημερωθεί»
Αν και το ινστιτούτο «Λίθος» αναφέρει γραπτώς ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν αρχές Ιανουαρίου  και αναμένονται οι ανάλογες ενέργειες προστασίας», ωστόσο ο Δήμαρχος αγίου Μηνά-ευρύτερη περιοχή στην οποία εντάσσονται τα Κεραμεία-, δήλωσε στη «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ»  ότι δεν έχει λάβει καμία πληροφόρηση για το θέμα: «δεν γνωρίζω να έχει συμβεί κάτι τέτοιο, δεν με έχει ενημερώσει κάνεις».

Το ινστιτούτο
Το Ινστιτούτο Προστασίας Γεωλογικών Μνημείων “ΛΙΘΟΣ” είναι μία μη κυβερνητική οργάνωση με γενικό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και την προσήλωση στην αειφορία των φυσικών πόρων. Ιδρύθηκε το 2008 και έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ειδικότερα αποσκοπεί στη μελέτη, στην ενδελεχή έρευνα και στην προστασία των Γεωλογικών Μνημείων της Φύσης αλλά και κάθε στοιχείου πολιτισμού που συνδέεται με αυτά.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΧαμόγελα στα Ψαρά: 3 δρομολόγια με Π. Θαλασσινή
Επόμενο άρθροΚοπή πίτας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου