Αρχική Νέα Τοπικά Σήμερα εκτάκτως Γ.Σ. της ΤΕΔΚ, Χωρίς πρόταση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

Σήμερα εκτάκτως Γ.Σ. της ΤΕΔΚ, Χωρίς πρόταση για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ

13

  Θέση για το σχέδιο «Καλλικράτης» που αφορά την αυτοδιοικητική δομή της χώρας καλούνται να πάρουν οι αιρετοί του πρώτου βαθμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΤΕΔΚ Χίου (6.30 μ.μ. στο ΟΜΗΡΕΙΟ).
     Η χθεσινή συνεδρίαση όμως του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ έδειξε ότι δεν υπάρχει διάθεση να συζητήσουν το χωροταξικό, που αφορά δηλαδή την πρόταση για τον αριθμό των Δήμων. Πιθανόν να περιμένουν όλες οι πλευρές να υπάρξει κάποια κεντρική εισήγηση της ΚΕΔΚΕ -που θα κινείται στα πλαίσια της εργασίας του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης- και βάζει και πληθυσμιακά κριτήρια για τα νησιά.
     Οι προτάσεις για τον αριθμό των Δήμων κυμαίνονται από 1 σε όλο το νομό, μέχρι 3 Δήμους στη Χίο και ανεξάρτητοι Δήμοι Οινούσσες, Ψαρά.
     Τη δεύτερη πρόταση στηρίζει ο Δήμος Χίου (που να σημειωθεί ότι δεν εκπροσωπείται στην ΤΕΔΚ μετά την αποχώρηση του Μάρκου Μεννή), όπως και ο Δήμαρχος Ομηρούπολης.
     Αντίθετα υπέρ του ενός Δήμου βρίσκεται σε επίπεδο ΤΕΔΚ ο Μανώλης Κράκαρης, αλλά και ο Νομάρχης Πολύδωρος Λαμπρινούδης.
     Με δεδομένο ότι το καταρχήν σχέδιο το έχει δώσει στη δημοσιότητα από την περασμένη Κυριακή η Κυβέρνηση και την προσεχή Δευτέρα πραγματοποιείται το Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων στην Αθήνα, οι αιρετοί μας θα πρέπει έστω και αυτή την ώρα να πάρουν θέση και να μην περιοριστούν σε γενικότερες παρατηρήσεις όπως για την «προίκα» που θα πάρουν οι νέοι Δήμοι. Άλλωστε αυτό όπως επισημάνθηκε θα είναι και ένα ζήτημα που θα το διεκδικήσει σίγουρα η ΚΕΔΚΕ.
     Το Δ.Σ. φάνηκε όμως ανέτοιμο να εξετάσει και ειδικότερα θέματα με τον Πρόεδρο και Δήμαρχο Ομηρούπολης Γιάννη Μαλαφή να ζητά μέχρι αύριο το μεσημέρι να κατατεθούν οι όποιες προτάσεις. Για παράδειγμα δεν υπάρχει πρόταση για το τι θέλουμε για τα μικρά νησιά (Ψαρά, Οινούσσες), ενώ γενικά αποδοκιμάζεται η πρόταση του σχεδίου να εκπροσωπούνται οι μικροί οικισμοί κάτω των 500 κατοίκων με 1 σύμβουλο.
     Σε αυτό που συμφωνούν όλες οι πλευρές είναι ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς θεσμοθετημένους και εξασφαλισμένους πόρους.
     

Χωρίς αριθμούς
     Σήμερα στις 2.00 μ.μ. πραγματοποιείται σύσκεψη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη του κόμματος της τοπικής αυτοδιοίκησης.
     Οι πληροφορίες μας λένε ότι η πρόσκληση συνοδευόταν και από το σχόλιο μην κάνετε προτάσεις για αριθμό Δήμων.
     

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση Επιμελητηρίου για το Νέο Έτος
Επόμενο άρθρο“Στα χνάρια των κουτσών”, έκθεση του Εβη Χρήστου, του Θ. Πυλιώτη