Αρχική Πολιτισμός “Στα χνάρια των κουτσών”, έκθεση του Εβη Χρήστου, του Θ. Πυλιώτη

“Στα χνάρια των κουτσών”, έκθεση του Εβη Χρήστου, του Θ. Πυλιώτη

26

       «ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΚΟΥΤΣΩΝ»
ΈΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΟΥ ΈΒΗ ΧΡΗΣΤΟΥ


     
      Κατηφόριζα την Αγίου Κωνσταντίνου από την Ομόνοια, όταν ξαφνικά με προσπέρασε με ταχύτητα ένας νεαρός που ήταν σε αναπηρικό αμαξίδιο. Με εξέπληξε το… θράσος του, να προχωρεί με αυτό τον τρόπο σ’ αυτή την αφιλόξενη για πεζούς (αλλά και εποχούμενους) πλέον Αθήνα.      Συνειρμικά έδεσα την εικόνα με το θέαμα που περίμενα να συναντήσω στην έκθεση, ένατη ατομική, του Εβη Χρήστου που έχει θέμα «Στα χνάρια των κουτσών» και φιλοξενείται στον καλλιτεχνικό χώρο «Αγγέλων Βήμα», πίσω από το –ανακαινισμένο- Εθνικό Θέατρο επί της οδού Σατωβριάνδου 36 (από σήμερα, 13 Ιανουαρίου ως και την Kυριακή, 7 Φεβρουαρίου).
      Καινούργιο στοιχείο του καλλιτέχνη είναι η παρουσίαση επιτοίχιων γλυπτών παραστάσεων. Πράγματι βρέθηκα στην αίθουσα την ώρα που ο Εβης Χρήστου με τη σύζυγό του Μίτσυ Ακουγιούνογλου έστηναν τα εκθέματα. 
    

 

  Όπως σημειώνει η Ιστορικός Τέχνης Έφη Παπαευθυμίου, Έφορος της Δημοτικής Πινακοθήκης Λαμίας, «αυτή η νέα ενότητα  γλυπτών που εκθέτει ο Έβης Χρήστου  θυμίζουν τα αναθηματικά ανάγλυφα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, ή τις  τοιχογραφίες των διαφόρων ιστορικών περιόδων της τέχνης, καθώς και το ξεδίπλωμα όλων των κατακτήσεων του καλλιτέχνη, μετά από τόσα χρόνια επίπονης ενασχόλησης με την πρώτη ύλη του που είναι τα μέταλλα και μάλιστα στη μορφή παλιών εξαρτημάτων και ρεταλιών».
      Στο εργαστήριο του στη Χίο, όπου και ζει μόνιμα, ο Χρήστου καταπιάνεται με σκουριασμένα μέταλλα, διαλεγμένα ακόμα και από σκουπίδια, τα οποία και μεταστοιχειώνει σε έργα που σφύζουν από ζωντάνια, θέρμη και εκφραστική πληρότητα.

 

 

 

 

 

       Όπως οι πρωταγωνιστές στο έργο «Σκηνή, στα απομεινάρια της παλιάς πόλης» (φωτό 3), όπως ο «αναχωρητής» (φωτό 1) ή στην «τυχερή μέρα».(φωτό 4). Το τελευταίο έργο είναι βγαλμένο από τη σχέση που έχει ο καλλιτέχνης με τη θάλασσα και το ψάρεμα.


     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Στάθηκα μπροστά στο έργο «Στα χνάρια των κουτσών» (το έργο που κοσμεί την πρόσκληση) που έδωσε και τον τίτλο στην έκθεση. Ενας άντρας κουτσός προχωρεί σε ένα μονοπάτι με τη βοήθεια των δεκανικιών του. Έχει αφήσει πίσω την πόρτα του σπιτιού του και μας δείχνει το δρόμο: Τα άτομα με αναπηρίες να μπορούν να κάνουν τα δικά τους βήματα εκτός σπιτιού. Όπως ο «αυθάδης» νεαρός με το αμαξίδιο στο κέντρο της Αθήνας!
     
      Η Αίθουσα «Αγγέλων Βήμα» είναι ανοικτή καθημερινά 18:00 – 22:00.

      Θοδωρής Πυλιώτης
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 13/1/2010  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤηλεφώνημα- φάρσα για βόμβα στο Ειρηνοδικείο
Επόμενο άρθροΝίκος Ζυγογιάννης: Ηθη και Εθιμα, η φυσιογνωμία ενός λαού