Αρχική Νέα Τοπικά “Καλλικράτης”, σε 2η φάση το χωροταξικό- τι συζητήθηκε στην ΤΕΔΚ

“Καλλικράτης”, σε 2η φάση το χωροταξικό- τι συζητήθηκε στην ΤΕΔΚ

6

 Το προσχέδιο του «Καλλικράτη» απασχόλησε την συνεδρίαση των αυτοδιοικητικών, την Παρασκευή το απόγευμα στο Ομήρειο, όπου κατέθεσαν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους.  Ωστόσο, πολλοί από τους αιρετούς φάνηκε να τους απασχολεί έντονα η χωροταξική διαμόρφωση. «Στο στάδιο αυτό της διαβούλευσης πολύ σωστά πράττει η Κυβέρνηση και σε πρώτη φάση δεν ανοίγει το διάλογο για το χωροταξικό, γιατί αν άνοιγε τώρα το διάλογο για το χωροταξικό δεν θα συζητάγαμε τίποτα άλλο», επισήμανε ωστόσο η βουλευτής Χίου, Ελπίδα Τσουρή, που παραβρέθηκε στη συνέλευση.
     Τα στοιχεία που προέκυψαν στη συνέλευση, επρόκειτο να συνταχθούν σε κείμενο – ψήφισμα,  ώστε να κατατεθούν στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Τετάρτη στην Αθήνα, παρουσιάζοντας τη θέση του νομού μας σ’ αυτό το πρώτο στάδιο διαβούλευσης του «Καλλικράτη».
    
     Τοποθετήσεις κομμάτων
     Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΚΕ πρώτοι πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των κομμάτων.
     Ο εκπρόσωπος του Συνασπισμού, Δημήτρης Αθανασόπουλος, δήλωσε κάθετα αντίθετος στις περιφερειακές διοικήσεις. Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιώργος Αμπαζής, ζήτησε να μην εφαρμοστεί ο «Καλλικράτης», αφού όπως είπε η εμπειρία των συνενώσεων το 1985-86 και του Καποδίστρια Ι δεν έλυσαν προβλήματα.
     Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ανέφερε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί μονόδρομο, δεδομένου ότι οι εξελίξεις στις σύγχρονες κοινωνίες είναι ραγδαίες, ενώ επαίνεσε την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το ΠΑΣΟΚ τολμά αυτή την ώρα και δεν μπορεί κανείς παρά να επαινέσει αυτή την πρωτοβουλία».
     «Ζούμε ιστορικές στιγμές», τόνισε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Κλεισσάς, εξηγώντας ότι μαζί και με τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται, δηλαδή τον εκλογικό νόμο και το φορολογικό νομοσχέδιο, θα δοθεί μεγάλη τομή στο πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση. «Ο Καλλικράτης μας βάζει σε αναπτυξιακή τροχιά», υπογράμμισε. 
    
     Διαφωνία Μουσουρούλη – Κάρμαντζη
     Σε αντίθεση με τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Χίου Στ. Κάρμαντζη, ο εκπρόσωπος του βουλευτή της ΝΔ Κ. Μουσουρούλη, Χρήστος Καραχάλιος, αναφέρθηκε σε εκθέσεις ιδεών. «Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας. Υπάρχει ένας κοινός τόπος. Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν αυτός ο κοινός τόπος εξυπηρετείται από τον Καλλικράτη. Φοβάμαι πως η απάντηση δεν είναι ενθαρρυντική. Με εκθέσεις ιδεών και δηλώσεις προθέσεων δεν μπορείς να έχεις αποτελεσματικότητα».
    
     Ελ. Τσουρή: «Μακριά από τοπικισμούς, κομματικούς διαχωρισμούς και προσωπικές στρατηγικές»
     Τη διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΝΔ, επσήμανε η κ. Τσουρή, αναφέροντας: «Θεωρώ ότι είναι ενδεικτικό του μεταβατικού σταδίου, στο οποίο βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εύχομαι ειλικρινά να βρει το βηματισμό του… Θα είμασταν πολύ πιο ευτυχείς εάν έστω και ένα μέρος από αυτά που ειπώθηκαν σήμερα, είχε εφαρμοστεί στα 5,5 χρόνια από τις Κυβερνήσεις της ΝΔ».
     Η βουλευτής ξεκαθάρισε ότι παραβρέθηκε στη συνέλευση όχι για να ευλογήσει τα γένια του ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί ανήκει στους ανησυχούντες.
     «Το θέμα είναι πως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το χτες κοιτώντας προς το αύριο, πώς θα μπορούμε να υπερβούμε το εγώ προτάσσοντας το εμείς, πώς όλοι μας θα φροντίσουμε να αποφύγουμε να αγνοήσουμε ή να παρακάμψουμε το μικρόκοσμό  μας και να δούμε το Νομό μας ενταγμένο σε ένα ευρύτερο σύνολο με το βλέμμα στον μέλλον, αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που έχει». Για τον «Καλλικράτη» τόνισε ότι θέτει τις προϋποθέσεις για ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας και ευχήθηκε να  κατατεθούν σημαντικές προτάσεις «υπερβαίνοντας τοπικισμούς που ενδεχομένως υπάρξουν, προσωπικές στρατηγικές ακόμα και κομματικούς διαχωρισμούς, προτάσσοντας και υπερασπιζόμενη αποκλειστικά και μόνο το συλλογικό συμφέρον»
    
     Στ. Καμπούρης: «Η αυτοδιοίκηση γυρίζει σελίδα»
     «Διανύουμε ιστορικές μέρες.  Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στο οποίο η αυτοδιοίκηση γυρίζει σελίδα» δήλωσε και ως εκπρόσωπος του Νομάρχη, Πολύδωρου Λαμπρινούδη, ο νομαρχ. Σύμβουλος Στέλιος Καμπούρης.
     «Το αυτοδιοικητικό κίνημα κατάφερε να επιβάλει τις θέσεις του, διότι ήταν εκείνο που έβλεπε τις δυσλειτουργίες του υπάρχοντος συστήματος διοίκησης της χώρας», τόνισε ο κ. Καμπούρης λέγοντας ότι η αδυναμία και το άνευρο σύστημα του κεντρικού κράτους μεταφέρθηκε και στα υπόλοιπα επίπεδα διοίκησης.
     Τοποθετήσεις Δημάρχων χωρίς αριθμούς


Οι δήμαρχοι δεν αναφέρθηκαν στην αριθμολογία καθώς υπήρχε σχετική εντολή να μην το κάνουν.  Εξαίρεση αποτέλεσε ο Γιάννης Μουρούνας , που μετέφερε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβούλιου Χίου ζητώντας 3 δήμους στο νησί, όπως και ο  Δήμαρχος Καρδάμυλων Βαγγέλης Μελιτζάνης που κατέθεσε την απόφαση ΔΣ Καρδαμύλων για ένα δήμο!
     Οι δήμαρχοι τόνισαν ότι πρέπει να δοθεί βαρύτητα στο θέμα παραχώρησης οικονομικών πόρων στους Δήμους και να ληφθεί υπόψη η νησιωτικότητα, ενώ  μίλησαν για τα σημεία που πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση.
      Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Κράκαρης (Δ. Καμποχώρων) ανέφερε ότι ο Καποδίστριας «γέρασε» και πρέπει να περάσουμε σε νέο σχήμα. Ο Π. Καμίτσης (Δ. Ιωνίας) ζήτησε τη δημιουργία ισχυρών δήμων. Ο Γ. Παντελάρας (Δ. Αγίου Μηνά) χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους δήμους. Ο Ηλ. Κλεισσά (Δ. Μαστιχοχωρίων) εκτίμησε ότι χρειάζεται περισσότερη διαβούλευση. Ο Μ. Αγαπούσης (Δ. Ψαρών) είπε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθούν μικρές Αθήνες στην περιφέρεια και ο Γ. Δανιήλ (Πρόεδρος Δ.Σ. Οινουσσών) χαρακτήρισε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες τον Καλλικράτη.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, 18/01/2010 (DIMOKRATIKI.ORG)

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤηλεφώνημα- φάρσα για βόμβα στο Ειρηνοδικείο
Επόμενο άρθροΝίκος Ζυγογιάννης: Ηθη και Εθιμα, η φυσιογνωμία ενός λαού