Αρχική Νέα Ελλάδα - Κόσμος Ερώτηση Οικολόγων Πρασίνων στο ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τα δικαιώματα των πεζών

Ερώτηση Οικολόγων Πρασίνων στο ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ για τα δικαιώματα των πεζών

22


Το θέμα της προστασίας των πεζών και των δικαιωμάτων τους φέρνουν στο ευρωκοινοβούλιο οι Οικολόγοι Πράσινοι. Με ερώτησή του ο Μιχάλης Τρεμόπουλος υπενθυμίζει στην Κομισιόν τη Διακήρυξη για τα Δικαιώματα των Πεζών που είχε υιοθετηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1988 αλλά παραμένει ανεφάρμοστη σε χώρες μέλη όπως η Ελλάδα.
   Στο στόχαστρο μπαίνει η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αφήνει τα ζητήματα αυτά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των χωρών μελών, καθώς η περιθωριοποίηση των πεζών υπονομεύει τις ευρωπαϊκές πολιτικές σε μια σειρά ζητήματα όπως η οδική ασφάλεια, το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η ερώτηση αφορά επίσης την ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση έργων επικίνδυνων για τους πεζούς, αλλά και την απουσία του θέματος από την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Αστική Κινητικότητα 2009-2012.   
   «Η περιθωριοποίηση των πεζών στις πόλεις μας οφείλει να μας απασχολήσει σοβαρά όλους», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. « Όταν οι πόλεις είναι αφιλόξενες για τους πεζούς χιλιάδες άνθρωποι, όπως τα άτομα με αναπηρία ή οι γονείς με μωρά, ζουν σχεδόν σαν φυλακισμένοι. Πέρα από τις ευθύνες του κράτους και της αυτοδιοίκησης, πέρα από την ανάγκη να αποκτήσουμε όλοι μας μια κουλτούρα σεβασμού για τα δικαιώματα και τους χώρους  των πεζών, θέτουμε το αίτημα και για ευρωπαϊκή νομοθεσία που να κατοχυρώνει για όλους όσα προβλέπονται από τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Πεζών».

Διαφήμιση