Αρχική Απόψεις Aρθρα Παντελής Στεφάνου: Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για την Ενεργειακή απόδοση κτηρίων

Παντελής Στεφάνου: Συμμετοχή στη δημόσια διαβούλευση για την Ενεργειακή απόδοση κτηρίων

8

 

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη από το ΥΠΕΚΑ για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, θα ήθελα ως κάτοικος νησιωτικής περιοχής, αλλά και ως Πρόεδρος του Νομ. Συμβουλίου Χίου, να καταθέσω κάποιες σκέψεις:
    
     Καταρχήν θεωρώ πολύ θετικό το σύνολο του Σχεδίου ΚΥΑ, το οποίο περιλαμβάνει τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) και το ΠΔ Ενεργειακών Επιθεωρητών προφανές ότι υπάρχει ευρύ πεδίο για θέσπιση προδιαγραφών με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Η θέσπιση λοιπόν το Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης και η απαίτηση Μελέτης Ενεργειακής Απόδοσης για τα νέα και τα ριζικά ανακαινιζόμενα υφιστάμενα κτίρια αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη ενός αειφόρου – βιοκλιματικού αστικού σχεδιασμού.
    
     Εφόσον κάνουμε λόγο για κατασκευή κτηρίων όπου γίνεται ορθή χρήση και εξοικονόμηση ενέργειας, πιστεύω ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το ζήτημα της κατανάλωσης νερού.  Ειδικά στα νησιά μας που αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων, έχει τεθεί και στο παρελθόν, και με την ευκαιρία αυτή το θέτω και σήμερα, το ζήτημα της επιδότησης της κατασκευής δεξαμενής συγκέντρωσης βρόχινου νερού (φουντάνας) για κάθε νέο κτήριο και υποχρεωτική πρόβλεψή της στα τεχνικά χαρακτηριστικά  του κτηρίου αναφοράς μαζί με μελέτη εξοικονόμησης νερού. Η επιδότηση μπορεί να έχει τη μορφή της έκπτωσης από τα τετραγωνικά μέτρα στην έκδοση της οικοδομικής. Με πάνω από 3,5 εκατομμύρια κτήρια να θεωρούνται ενεργοβόρα, είναι άδειας – η οποία μέχρι σήμερα θεωρείται ως επιπλέον δωμάτιο, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των τετραγωνικών του νεοανεγειρόμενου κτίσματος. Η πρακτική συγκέντρωσης και αποθήκευσης όμβριων υδάτων σε κλειστές δεξαμενές υπήρξε πολύ διαδεδομένη στα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα αποτελεί μία πρακτική που μπορεί να ενταχθεί μέσα στο σχεδιασμό βιοκλιματικών κτηρίων συμβάλλοντας σημαντικά στην εξοικονόμηση και την ορθή διαχείριση των υδάτινων πόρων.
    
     Επίσης, στο πλαίσιο της μείωσης της κατανάλωσης νερού προτείνεται η τοποθέτηση υποχρεωτικά ειδικών μεικτών κρύου – ζεστού νερού (όπως στην Κύπρο ) και η επιδότηση συστημάτων ποτίσματος που θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση νερού.
    
     Κλείνοντας, θα ήθελα για μια ακόμη φορά να τονίσω ότι μέσα σε όλη αυτήν την προσπάθεια  είναι ευκαιρία να λάβουμε υπόψη τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χώρου. Μάλιστα έχω την εντύπωση ότι Χίος και Λέσβος πρέπει να ενταχθούν στη ζώνη Α και να εφαρμοστούν για όλη τη ζώνη μέτρα για το πρόβλημα εξοικονόμησης νερού, ώστε να ενταχθούν και ανάλογα κίνητρα στο σχεδιασμό και την κατασκευή νέων κτηρίων.
    
     Μετά τιμής
     Παντελής Στεφάνου
     Ιατρός, Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου.
    

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕκπολιτιστικός Σύλλογος Βοκαριάς: συγκέντρωση πραγμάτων από “δεύτερο χέρι”
Επόμενο άρθροΝΤ ΑΔΕΔΥ: πρόσκληση για συνέντευξη τύπου