Αρχική Απόψεις Aρθρα Πολύδωρος Λαμπρινούδης: σχετικά με τη σύσταση Ανοιχτού Forum Διαβούλευσης για την Ανάπτυξη

Πολύδωρος Λαμπρινούδης: σχετικά με τη σύσταση Ανοιχτού Forum Διαβούλευσης για την Ανάπτυξη

14


 

Αναφερόμενος στη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται σχετικά με τη σύσταση Ανοιχτού Forum Διαβούλευσης για την Ανάπτυξη του Νομού Χίου, θεωρώ χρήσιμο και αναγκαίο να διατυπώσω τις απόψεις μου ειδικά ως προς το υπό συζήτηση Σχέδιο Καταστατικού και εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας.
Συγκεκριμένα:
* Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου θεωρούμε χρήσιμη και θετική την παρουσία του Forum ως καθαρά συμβουλευτικού οργάνου που θα συγκεντρώνει ιδέες και προτάσεις της κοινωνίας των πολιτών και θα συμβάλλει πολύπλευρα στον αναπτυξιακό σχεδιασμό για τον τόπο μας.
* Η αρμοδιότητα ωστόσο για την εκπόνηση αυτού του σχεδιασμού και, κυρίως, η ευθύνη για την υλοποίησή του ανήκει στα θεσμικά αιρετά όργανα του Νομού, τα οποία διαθέτουν τη δημοκρατική νομιμοποίηση για κάτι τέτοιο και σαφώς υπόκεινται και στον έλεγχο της τοπικής κοινωνίας. Αυτό ισχύει σε πολλαπλάσιο βαθμό εν όψει της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας και της ισχυροποίησης των θεσμών αυτοδιοίκησης. 
* Αυτή ήταν η ουσία της εξ αρχής τοποθέτησης μας ως  Ν.Α. Χίου σχετικά με τη σύσταση του Forum Διαβούλευσης, γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και συναινέσαμε στην τεχνική υποστήριξή του από την ΕΝΑ Χίου Α.Ε.
* Θεωρούμε ότι το Ανοιχτό Forum Διαβούλευσης για την Ανάπτυξη του Νομού Χίου, πρέπει να είναι όπως έχει δημόσια διακηρυχθεί, ένα ανοιχτό και ευέλικτο σημείο συνάντησης και διαβούλευσης ιδεών και σχεδίων για την ανάπτυξη του τόπου. Κάθε άλλη υιοθέτηση δομών που θα προβλέπουν σταθερά και μόνιμα μέλη από πολίτες, φορείς κ.ά, αντικειμενικά αναιρεί αυτό τον ανοιχτό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο ισχύει ιδιαίτερα όταν μιλούμε για αξιολόγηση των υλοποιούμενων αναπτυξιακών πολιτικών στο Νομό (άρθρο 1δ του υπό συζήτηση Καταστατικού), αρμοδιότητα που εκ της φύσεώς της ανήκει στα αιρετά θεσμικά όργανα καθώς και στους συντεταγμένους θεσμούς της Πολιτείας.
* Καταληκτικά υπογραμμίζουμε ότι, μόνο η διατήρηση του άτυπου, ανοιχτού και ευέλικτου χαρακτήρα του Ανοιχτού Forum Διαβούλευσης για την Ανάπτυξη του Νομού Χίου, μπορεί να δικαιώσει την πρωτοβουλία σύστασης  του και να λειτουργήσει θετικά και προωθητικά για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΥΔΗΣ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓεια σας βρε μαθητές που μας βγάζετε ασπροπρόσωπους… (αναδημοσίευση)
Επόμενο άρθροΝωρίτερα η απεργία εφοριακών – τελωνειακών, 4 & 5 Φεβρουαρίου