Αρχική Απόψεις Aρθρα Παύλος Καλογεράκης: « ……………… », (ευνουχισμένη κοινωνία χωρίς αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης)

Παύλος Καλογεράκης: « ……………… », (ευνουχισμένη κοινωνία χωρίς αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης)

14


Το επίκαιρο θέμα των μαθητικών εκδρομών αναδεικνύει αναρίθμητες στρεβλώσεις όχι μόνο της εκπαίδευσης αλλά κυρίως της κοινωνίας μας και αποτελεί την αφορμή για πολυσύνθετες σκέψεις.
Εστιάζοντας το λόγο μας στο θέμα των μαθητών και λαμβάνοντας ως αξίωμα τη σφοδρή επιθυμία όλων μας – γονέων και εκπαιδευτικών – να καταστήσομε τη νέα γενιά καλύτερη από τη δική μας, θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που οφείλουμε να τους δώσουμε ως παράδειγμα και ως τρόπο ζωής: Ότι το «θέλω» της νεολαίας ισούται με το «πρέπει»; Ότι η αγάπη μας προς τη νέα γενιά σημαίνει να μην της λέμε ποτέ «όχι»; Ότι υπάρχουν μόνο δικαιώματα και ποτέ υποχρεώσεις και καθήκον;

Οι παράνομες καταλήψεις κάποιων σχολείων στο Νησί μας έχουν πλέον καταντήσει τραγικά καταστροφικές. Και δυστυχώς, τις αντιμετωπίζομε ως ευνουχισμένη κοινωνία χωρίς αντανακλαστικά αυτοσυντήρησης. Τούτο οδηγεί κατ΄ ευθείαν στην ιδιωτεία. Μια γραμμή δηλαδή πριν τη διάλυση.


Τα προβλήματα της εκπαίδευσης είναι πολλά, πιεστικά και οξύτατα. Καθημερινός είναι ο αγώνας προκειμένου να λειανθούν. Χωρίς να αναζητούμε άλλοθι επανάπαυσης στις βαριές αστοχίες του Κέντρου, αντιτάσσομε τη θέληση όλων μας για να βοηθήσουμε τα σχολεία μας. Η εκπαιδευτική μας κοινότητα στη συντριπτική της πλειοψηφία έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης ως προς την αποστολή της. Για να έχουν οι μαθητές μας το καλύτερο δυνατόν στο δρόμο προς τον κυρίαρχο και βασικό στόχο που είναι η διδακτική διαδικασία. Μετά έρχονται όλα τα άλλα. Ας μην υπάρξει λοιπόν κανένας λαϊκίζων δούρειος ίππος που θα στρεβλώσει την πορεία αυτή προκειμένου να φανεί αρεστός.


Είναι γνωστή η ρήση πως όποιος κατέχει θέση ευθύνης ή όποιος έχει συναίσθηση της αποστολής του, και επιζητά να είναι πάντα αρεστός, όχι μόνο δεν γίνεται άριστος αλλά ούτε καν αποτελεσματικός.


Παύλος Καλογεράκης


Διευθυντής Εκπαίδευσης


Σ.σ. οι τελίτσες, είναι ο τίτλος που επέλεξε στο άρθρο του ο κ. Καλογεράκης,


μέσα στην παρένθεση αυτός της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ»

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓεια σας βρε μαθητές που μας βγάζετε ασπροπρόσωπους… (αναδημοσίευση)
Επόμενο άρθροΝωρίτερα η απεργία εφοριακών – τελωνειακών, 4 & 5 Φεβρουαρίου