Αρχική Νέα Τοπικά Απεργούν και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Απεργούν και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

17

 Απεργία έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους στη «δραματική υστέρηση» που, όπως λένε, βρίσκονται οι μισθοί τους, σε σχέση με αυτούς άλλων κλάδων επιστημόνων δημόσιων λειτουργών. Η απουσία πιστώσεων για συμβασιούχους, εξάλλου, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο τη θέση των καθηγητών, αφού είναι μεγάλο το πρόβλημα της μη ανανέωσης συμβάσεων πολλών από αυτούς, κάτι που οδηγεί σε ανεπάρκεια και υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών των τμημάτων, αλλά και σε περιστατικά διακοπής της σχέσης τους εργασίας με το Πανεπιστήμιο μέχρι το διορισμό τους.


«Θύματα» των περικοπών
Στις περικοπές αυτές πέφτουν «θύματα» και οι μισθοί των ήδη συμβασιούχων μέχρι και ένα τρίτο κάτω της αμοιβής τους, και των μελών ΔΕΠ, όπως ισχύει για τα Τμήματα Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση του Συλλόγου, ο βασικός μισθός όλων των μελών ΔΕΠ παραμένει αμετάβλητος από το 2004 – στην πράξη δηλαδή συνεχώς μειώνεται -, με το βασικό μισθό του πρωτοδιοριζόμενου λέκτορα να μην ξεπερνά τα 1.183 ευρώ, από τα οποία το 50% περίπου είναι επιδόματα διαφόρων ειδών.
Τα μέλη ΔΕΠ κάνουν λόγο και για το επίδομα παραμεθορίου που έχει καθοριστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, για το οποίο σήμερα εξαγγέλλονται περικοπές από 10% – 25%, θεωρώντας το ως «προνόμιο».
«Οι περικοπές που έχουν δρομολογηθεί δεν αφορούν μόνο τις αμοιβές και τις συντάξεις μας, αλλά και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο που υποχρηματοδοτείται συστηματικά, με αποτέλεσμα την υπονόμευση των συνθηκών λειτουργίας του (πχ. περιορισμός ηλεκτρονικής πρόσβασης σε συλλογές επιστημονικών περιοδικών λόγω αδυναμίας εξόφλησης των αντίστοιχων συνδρομών, μειώσεις μισθών συμβασιούχων διδασκόντων, πιεστικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και φοιτητικής μέριμνας). Παράλληλα, η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά τους διορισμούς εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, κάτι που οδηγεί σε εκπτώσεις στο πρόγραμμα σπουδών και εν τέλει στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων, αλλά και σε απώλειες επιστημονικού δυναμικού που καταφεύγει ή παραμένει τελικά στο εξωτερικό», τονίζουν τα μέλη ΔΕΠ στην ανακοίνωσή τους.
Ανάμεσα στα αιτήματά τους για την απεργία της 10ης Φεβρουαρίου, περιλαμβάνονται η διακοπή της περαιτέρω μείωσης των μισθών τους και η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό, η καταβολή του επιδόματος παραμεθορίου και αξιοπρεπών αποδοχών, η κατοχύρωση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και συντάξεων 80% επί του τελικού μισθού, η αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και την έρευνα στο 5% και στο 1,5% του ΑΕΠ αντίστοιχα, οι άμεσοι διορισμοί όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ και η στελέχωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου με μόνιμο διοικητικό και τεχνικό προσωπικό.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓεια σας βρε μαθητές που μας βγάζετε ασπροπρόσωπους… (αναδημοσίευση)
Επόμενο άρθροΝωρίτερα η απεργία εφοριακών – τελωνειακών, 4 & 5 Φεβρουαρίου