Αρχική Απόψεις Aρθρα Αντώνης Κοτσακάς: Κριτήριο οι προτάσεις και όχι η… ηλικία

Αντώνης Κοτσακάς: Κριτήριο οι προτάσεις και όχι η… ηλικία

16


 Όπως γνωρίζετε, έχω εκδηλώσει το ενδιαφέρον μου, για τον Δήμο της Χίου. Το ενδιαφέρον μου συναρτάται με την αποδοχή αυτής της προοπτικής, από τον πολιτικό φορέα στον οποίο ανήκω, από τα άλλα κόμματα και πρωτίστως, από τους ίδιους τους πολίτες. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον δημόσιο διάλογο αλλά και τις τιμητικές για μένα θετικές αντιδράσεις των πολιτών.
        Διαπιστώνω όμως, ότι σε ελάχιστες περιπτώσεις, που έχουν δει και το φως της δημοσιότητας, επιχειρείται, από άλλους ίσως καλοπροαίρετα, από άλλους με σκοπιμότητα, να προβληθεί αρνητικά το στοιχείο της ηλικίας μου. Θέλω λοιπόν, επ’ αυτού δημόσια και με παρρησία να καταθέσω την άποψή μου.
        Κοινή διαπίστωση όλων, είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και τα αδιέξοδα που έχουν διαμορφωθεί. Ας αναλογιστούμε λοιπόν στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, ποιές επιλογές πρέπει να κάνουμε; Χρειαζόμαστε μήπως διαχειριστές της κρίσης, που με μικροδιευθετήσεις, υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους, καθηλώνουν τον τόπο; Χρειαζόμαστε πρόσωπα που βλέπουν την αυτοδιοίκηση ως σκαλοπάτι για άλλα αξιώματα; Χρειαζόμαστε πρόσωπα, χωρίς πείρα και γνώση, που εύκολα προβαίνουν σε μεγαλοστομίες;
        Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συμβολή των νέων ανθρώπων και είναι σίγουρα απαραίτητοι!  Όμως οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν.
     1. – Συνολικό επαναπροσανατολισμό
     2. – Στρατηγικό σχεδιασμό σε ορίζοντα 10ετίας.
     3. – Ανθρώπους απαλλαγμένους από άλλες φιλοδοξίες.
     4. – Τόλμη και αποφασιστικότητα.
     5. – Εμπειρία γνώση και κύρος.
        Η δρομολόγηση των τομών και των ανατροπών που χρειάζονται, απαιτούν και προϋποθέτουν τη συμμετοχή και νεότερων, οι οποίοι στην συνέχεια θα παραλάβουν την σκυτάλη για την ολοκλήρωσή τους.
       Οι εξελίξεις, που δρομολογούνται με τον <<Καλλικράτη>> θα οδηγήσουν σε ισχυρότερους Δήμους, με περισσότερες αρμοδιότητες και δυνατότητες. Η συγκυρία και το μέγεθος των προβλημάτων, ας προσδιορίσουν και τις επιλογές.
       Αποτελεί ίσως πανελλαδική πρωτοτυπία, η προσπάθεια να ακυρωθεί πολιτικά ένα στέλεχος με μοναδικό κριτήριο, το γεγονός ότι σε μερικούς μήνες θα είναι 63 ετών! Μήπως αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχουν άλλα αρνητικά επιχειρήματα?  Η ηλικία μου είναι συνάρτηση της γνώσης, της εμπειρίας, της συγκρότησης, των διασυνδέσεων με τα κέντρα εξουσίας σε Αθήνα και Βρυξέλλες και του κύρους, που μπορούν να αξιοποιηθούν υπέρ της Χίου. Αν ήμουν  40 ετών προφανώς αυτά τα στοιχεία δεν θα υπήρχαν.
       Με ικανοποιεί βέβαια το γεγονός, ότι όλοι μου αναγνωρίζουν θετικά χαρακτηριστικά αλλά …. η ηλικία. Αυτό κατά την γνώμη μου είναι ηλικιακός ρατσισμός και η ιστορία είναι γεμάτη από παραδείγματα που δείχνουν, ότι το κριτήριο δεν μπορεί να είναι η ηλικία, αλλά οι ιδέες και οι προτάσεις και επ’ αυτών ας κριθούμε.
     Τέλος το να γίνονται τέτοιες αναφορές σε αντιδιαστολή με ανθρώπους 35-40 ετών, θα το κατανοούσα, γιατί και η νεότητα, είναι φορέας δυναμικής και ενθουσιασμού. Το να γίνονται όμως, από ανθρώπους και για ανθρώπους, που διανύουν την 5η δεκαετία της ζωής τους και μας χωρίζουν ελάχιστα χρόνια, δεν ευσταθεί.
        Σε κάθε περίπτωση, οι πολίτες είναι εκείνοι, που θα κρίνουν και ας μην επιχειρηθεί αποπροσανατολισμός και προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων.

Αντώνης Κοτσακάς

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΓεια σας βρε μαθητές που μας βγάζετε ασπροπρόσωπους… (αναδημοσίευση)
Επόμενο άρθροΝωρίτερα η απεργία εφοριακών – τελωνειακών, 4 & 5 Φεβρουαρίου