Αρχική Απόψεις Aρθρα Β. Πούλος: Καταλήψεις και σχολικές εκδρομές

Β. Πούλος: Καταλήψεις και σχολικές εκδρομές

23

 Καταλήψεις στα σχολεία τον Νοέμβριο στους περισσότερους νομούς της Ελλάδας. Στη Χίο κράτησε από 1-3 εβδομάδες ανάλογα με το σχολείο. Και να πεις ότι οι μαθητές κέρδιζαν κάτι απ’ αυτές … Τα αιτήματά τους παραμένουν τα ίδια, χρόνια τώρα. Η δαπάνη για την παιδεία παραμένει στα πολύ χαμηλά επίπεδα του 3,3% του ΑΕΠ, την στιγμή που ακόμη και στη Τουρκία είναι 4% ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες 6,8 – 8,4%.
Οι καταλήψεις (καλώς ή κακώς) γίνονται κάθε χρόνο εδώ και αρκετά χρόνια, σαφώς όμως δεν πρέπει να γίνονται, απλά για να γίνονται.  Και κάθε χρόνο υποτίθεται ότι πρέπει να αναπληρωθούν οι διδακτικές ώρες που χάνονται. Σε αντάλλαγμα οι μαθητές θυσιάζουν τις ημερήσιες εκδρομές τους (5-6 σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς).  
   Η απειλή για την περικοπή της 5ήμερης εκδρομής κάθε χρόνο υπάρχει. Φέτος αποφάσισαν να την πραγματοποιήσουν. Για τιμωρία. Για παραδειγματισμό. 
Ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας είπε ότι «η κατάργηση της εκδρομής δεν αποτελεί  τιμωρία αλλά δίδαγμα για αυτούς τους 5-6 μαθητές που πρωτοστατούν σε ανούσιες καταλήψεις…». Ας του εξηγήσει κάποιος τι θα πει η λέξη δίδαγμα. Ας του θυμίσει κάποιος ότι οι μαθητές ψήφισαν δημοκρατικά ώστε να γίνουν οι καταλήψεις. Και στα περισσότερα σχολεία η πλειοψηφία υπέρ της κατάληψης ήταν συντριπτική.   
Έχουν οι Τιμωροί με κάποιο τρόπο  εξασφαλίσει ότι αυτό θα σωφρονίσει τα παιδιά;
Μιλάμε για νέους που το αίμα τους βράζει, που έχουν –όχι άδικο- θυμό για το δημόσιο σχολείο και το εκπαιδευτικό σύστημα.  Που βλέπουν τους γονείς τους να ξεραίνουν ……… τους για να μπορέσουν να τους προσφέρουν με ιδιαίτερα μαθήματα και φροντιστήρια αυτό που δικαιούνται αλλά το κράτος δεν μπορεί να τους προσφέρει: Δωρεάν παιδεία!
Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε και το αυτονόητο. Ότι  αυτό θα πυροδοτήσει μεγαλύτερες και χειρότερες αντιδράσεις. Οι μαθητές ήδη κουβεντιάζουν ότι αν δεν πάνε εκδρομή θα ξανακάνουν  κατάληψη. ΄Αρα  διδακτικές ώρες ούτως ή άλλως θα χαθούν. Γιατί λοιπόν να χαθούν με καταλήψεις και πορείες διαμαρτυρίας? Γιατί τους στερούν μερικοί,  αυτό που σε όλη τους τη μαθητική πορεία περιμένουν? Γιατί τους στερούν μερικοί,  αυτό που σε όλη τη μετέπειτα ζωή τους έχουν να θυμούνται?
Ας πάρουν την ευθύνη για την αναστάτωση που προκαλούν στην μαθητική κοινότητα, αλλά και στην κάθε οικογένεια για όποια αντίδραση ακολουθήσει. Ας αφήσουν στην άκρη τους εγωισμούς ειδικά τώρα που οι μαθητές είναι  στην τελική ευθεία για τις  πανελλήνιες, γιατί το να παίζουν κάποιοι με τα νεύρα των οικογενειών αλλά κυρίως των μαθητών που πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι για τις Πανελλήνιες, είναι ανεύθυνο και ανήθικο. Γιατί είναι σίγουρο ότι αυτή η ανεύθυνη, αντιδημοκρατική (ίσως και παράτυπη) απόφαση θα φέρει αντίθετα αποτελέσματα.
Ας φροντίσουν να διορθώσουν άλλα πιο σοβαρά ζητήματα. Δεκάδες χαμένες διδακτικές ώρες σε μαθήματα που είναι επισήμως στο πρόγραμμα των μαθητών. Πχ στα Λύκεια της Χίου το δίωρο μάθημα της Θεατρολογίας ξεκίνησε επισήμως πριν από 2 εβδομάδες!!!! Σε λύκειο της Χίου δεν υπάρχει ακόμα καθηγητής για να καλύψει μάθημα κατεύθυνσης μαθητών γ΄ λυκείου. Οι μαθητές παρέλαβαν κάποια βιβλία κατεύθυνσης 1,5 μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τοποθετήσεις καθηγητών έγιναν εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Τα παιδιά παγώνουν στα σχολεία λόγω ελλιπούς θέρμανσης και σε μερικές περιπτώσεις κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα λόγω της κατάστασης των σχολικών κτιρίων.
Οι μαθητές των Λυκείων της Χίου, δεν έκαναν κάτι διαφορετικό από όλα τα άλλα παιδιά της Ελλάδας, απλά επιλέχθηκαν (από μερικούς) να τιμωρηθούν για παραδειγματισμό και σωφρονισμό!!! 
Αυτοί που αποφάσισαν να τα σωφρονίσουν,  θα τιμωρηθούν αργότερα. ΄Οταν οι μαθητές τους θα τους συναντούν στο δρόμο και θα τους απαξιώνουν, θα τους αγνοούν. ΄Ισως τότε οι τύψεις τους, να είναι η καλύτερη τιμωρία. Αν και κατά τον κ. Καλογεράκη «δεν θα είναι τιμωρία, θα είναι δίδαγμα». 


                                                                                    Β. Πούλος

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Κ. Μουσουρούλη για την περικοπή κατά 50% των προγραμμάτων τουρισμού ΟΕΕ
Επόμενο άρθροΓιώργος Χάμπας- Μαθητής της Γ΄ Λυκείου: Αποφάσεις που θυμίζουν… «αποφασίζομεν και διατάσομεν»