Αρχική Νέα Τοπικά Τιμή στους νεκρούς του Wiril- εκδήλωση

Τιμή στους νεκρούς του Wiril- εκδήλωση

7

 


Τιμώντας τους Σουηδούς και τους Έλληνες εκπροσώπους του Ερυθρού Σταυρού που έδωσαν τη ζωή τους στην προσπάθεια ανακούφισης του πεινασμένου χιώτικου λαού, αλλά και τους απλούς πολίτες που υπήρξαν θύματα  του βομβαρδισμού του πλοίου Wirill, ο Δήμος Χίου τελεί μνημόσυνο την ερχόμενη Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2010  στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Χίου.
Μετά τη θρησκευτική τελετή και την ομιλία εντός του ναού, θα ακολουθήσει τρισάγιο στο χώρο της αναθηματικής μαρμάρινης πλάκας μπροστά στο Τελωνείο Χίου, καθώς και κατάθεση στεφάνων από τις αρχές και τους φορείς της πόλης.
Το χρονικό του βομβαρδισμού
Στις 7 Φεβρουαρίου 1944 το σουηδικό ατμόπλοιο του Ερυθρού Σταυρού Wirill που βρισκόταν στο λιμάνι της Χίου για να διανείμει τρόφιμα στους ταλαιπωρημένους από τη σκληρή γερμανική κατοχή κατοίκους του νησιού και να απαλύνει την ανθρώπινη δυστυχία που προκαλεί ο πόλεμος…βομβαρδίστηκε.  Η επίθεση έγινε, το πλοίο πήρε φωτιά, η οποία εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα. Παρά τις ηρωικές προσπάθειες από το πλήρωμα και τους εργάτες η φωτιά κατασβήστηκε από τους πυροσβέστες, αφήνοντας πίσω πολλούς τραυματίες, των οποίων η θυσία τιμάται κάθε χρόνο.  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμος Οινουσσών: συζήτηση για Τεχνικό πρόγραμμα και «Καλλικράτη»
Επόμενο άρθροΔημήτρης Λαβατσής: Η αξιοπρέπεια των αγώνων