Αρχική Νέα Τοπικά Απεργούν και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου- Δεν επιλέξαμε εμείς τα επιδόματα

Απεργούν και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου- Δεν επιλέξαμε εμείς τα επιδόματα

7

  Απεργία έχουν κηρύξει για την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου τα μέλη του κεντρικού συμβουλίου του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εκφράζοντας την έντονη αντίθεσή τους «σε οποιαδήποτε απόπειρα εξόδου από την οικονομική κρίση μέσα από πολιτικές που οδηγούν στην επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών».
    Τονίζοντας ότι καλούνται «για μία ακόμη φορά να πληρώσουμε μία κρίση και ένα έλλειμμα που δεν δημιουργήσαμε, ενώ οι αποδοχές μας σε σύγκριση με άλλους κλάδους επιστημόνων δημόσιων λειτουργών  βρίσκονται σε δραματική υστέρηση», επισημαίνουν ότι δεν είναι αυτοί που ζήτησαν τον επιδοματικό χαρακτήρα του μισθολογίου τους.
    «… Σε πείσμα της προσπάθειας να παρουσιασθούν οι πανεπιστημιακοί ως υψηλόμισθοι, στην πραγματικότητα η πολιτική λιτότητας που ασκείται εδώ και πολλά χρόνια έχει καθηλώσει τους μισθούς μας σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Από το 2004 δεν έχει γίνει αναπροσαρμογή του πανεπιστημιακού μισθολογίου. Ο βασικός μισθός του πρωτοδιοριζόμενου Λέκτορα δεν ξεπερνά τα 1183 ευρώ, με τα επιδόματα να απαρτίζουν το βασικό μέρος των αποδοχών. Περίπου το 45% των αποδοχών είναι επιδόματα, αν δε συνυπολογιστούν τα χρονοεπιδόματα και τα οικογενειακά επιδόματα, τότε το ποσοστό ξεπερνά το 50% του μισθού μας! Όμως, ενώ θεωρούνται επιδόματα  αφορούν τη βασική μας εργασία, όπως η διδακτική προετοιμασία  (επίδομα διδακτικής προετοιμασίας: περίπου 20% του μισθού) και η έρευνα (ειδικό ερευνητικό επίδομα+επίδομα βιβλιοθήκης: περίπου 25%). Επιπλέον, επισημαίνουμε ότι τα επιδόματα αυτά δεν φορολογούνται αυτοτελώς,  αλλά με το φορολογικό συντελεστή που αντιστοιχεί στο συνολικό εισόδημα του κάθε μέλους ΔΕΠ!».
    Και συνεχίζουν:
    «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για περικοπές 10-25% στα επιδόματα ανάλογα με το ύψος τους και η αλλαγή στον τρόπο φορολόγησής τους σημαίνουν ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των μισθών μας, την ίδια στιγμή που οι αμοιβές μας  αποτελούν κλάσμα των αποδοχών των συναδέλφων μας σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες…
    «…Οι περικοπές που έχουν δρομολογηθεί δεν αφορούν μόνο τις αμοιβές και τις συντάξεις μας, αλλά  και το ίδιο το δημόσιο πανεπιστήμιο, που υποχρηματοδοτείται συστηματικά με αποτέλεσμα την  υπονόμευση των συνθηκών λειτουργίας του (πχ. περιορισμός ηλεκτρονικής πρόσβασης σε συλλογές επιστημονικών περιοδικών λόγω αδυναμίας εξόφλησης των αντίστοιχων συνδρομών, μειώσεις μισθών συμβασιούχων διδασκόντων, πιεστικά προβλήματα υλικοτεχνικής υποδομής και φοιτητικής μέριμνας). Παράλληλα η κυβέρνηση καθυστερεί υπερβολικά τους διορισμούς εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, κάτι που οδηγεί σε εκπτώσεις στο πρόγραμμα σπουδών και εν τέλει στην υποβάθμιση των σπουδών και των πτυχίων αλλά και σε απώλειες επιστημονικού δυναμικού που καταφεύγει ή παραμένει τελικά στο εξωτερικό».
     «Καλούμε τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις που θα γίνουν στα νησιά που εδρεύει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου Συλλόγου ΔΕΠ που ζητούν και από την ΠΟΣΔΕΠ να κηρύξει 24ωρη απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.
   

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚΑΙΡΟΣ: πολύ ισχυρές καταιγίδες στο Βόρειο Αιγαίο
Επόμενο άρθροΟ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΣ ΦΟΥΡΝΑΡΗΣ από το θίασος Αθανασίου