Αρχική Νέα Τοπικά Αχτίδα φωτός για τα ΚΔΑΠ- Γ.Γ. υπ. Εργασίας: «οι δομές αυτές...

Αχτίδα φωτός για τα ΚΔΑΠ- Γ.Γ. υπ. Εργασίας: «οι δομές αυτές θα ενισχυθούν»

40

  Τα μεγάλα εμπόδια που προέκυψαν, πριν από ενάμιση χρόνο περίπου στην ομαλή συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), όλο και αυξάνονται, με αποτέλεσμα η σημαντική αυτή κρατική προνοιακή δομή να συρρικνώνεται και να αντιμετωπίζει πλέον τεράστια προβλήματα.
    «Σαράντα ένα ΚΔΑΠ έχουν κλείσει μέχρι σήμερα, τα οποία αποτελούσαν πηγή ζωής για την τοπική κοινωνία, όπως στη Σέριφο, στην Αμαλιάδα, στην Αμανή Χίου, στη Βιστονίδα Ξάνθης», τονίζει στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ η πρόεδρος των εργαζομένων, Χριστίνα Κόκοτα.
   Πράγματι το ΚΔΑΠ που λειτουργούσε στη Βολισσό αναγκάστηκε να κλείσει πριν δύο χρόνια, αφού όπως μας είπε ο Δήμαρχος Γιώργος Χρίτης δεν επαρκούσε η χρηματοδότηση. Αιτία το γεγονός ότι δεν συγκεντρωνόταν ο απαιτούμενος αριθμός γυναικών που ως εργαζόμενες θα είχαν δικαίωμα να συμμετέχουν στο πρόγραμμα! Για όσους γνωρίζουν την Αμανή, όπως και άλλους παρόμοιους Δήμους, γίνεται κατανοητό πως δύσκολα βρίσκει κανείς εργαζόμενη μητέρα με ένσημα. Και όμως εξασφάλιζε εξωσχολική απασχόληση σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρόνων τις απογευματινές ώρες, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους…
  
    Άνεργοι, απλήρωτοι
   Λουκέτο σε 41 ΚΔΑΠ σημαίνει παράλληλα ότι δεκάδες εργαζόμενοι σε αυτά έχουν μείνει άνεργοι. Ενώ οι περίπου 700 άνθρωποι που δουλεύουν στα υπόλοιπα 199 Κέντρα που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, παραμένουν απλήρωτοι από 8 έως και 12 μήνες.
   Τα προβλήματα παρουσιάστηκαν μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 46855/1622 το καλοκαίρι του 2008 από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Σύμφωνα με αυτήν, η υλοποίηση του προγράμματος γινόταν από την Εργατική Εστία και άλλαζαν τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορούσε να εγγραφεί ένα παιδί στα ΚΔΑΠ. Όλες αυτές οι αλλαγές από τη μία, και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από την άλλη, οδήγησαν πολλά ΚΔΑΠ στο κλείσιμο, στερώντας από τα παιδιά, τους γονείς αλλά και τις τοπικές κοινωνίες «μια γέφυρα ζωής και δημιουργίας».
   Έτσι εξάλλου τα είχε χαρακτηρίσει και ο νυν πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όταν το Νοέμβριο του 2008 επισκέφτηκε το ΚΔΑΠ της Δάφνης, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει τότε ότι ο θεσμός χρειάζεται στήριξη από την Πολιτεία και ότι η συνέχισή του είναι θέμα πολιτικής βούλησης.
  
   Αλλαγή ΚΥΑ
   «Όλες αυτές οι δομές (βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠ, δομές ηλικιωμένων κ.ά.) είναι εξαιρετικής σημασίας εργαλεία άσκησης κοινωνικής πολιτικής και η κυβέρνηση δίνει έμφαση σε αυτές. Όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν», δήλωσε στην «Ελευθεροτυπία» ο γενικός γραμματέας διαχείρισης κοινοτικών και άλλων πόρων του υπουργείου Εργασίας κ. Θ. Τσέκος και υποστήριξε πως οι πόροι για να κρατηθούν στη ζωή αυτές οι δομές μέχρι και το 2013 υπάρχουν. Μάλιστα πολύ σύντομα -μέχρι τέλος Μαρτίου- πρόκειται να αλλάξει η ΚΥΑ 46855/1622, γιατί εκτός όλων των άλλων δυσκολιών που προέκυψαν από αυτή, τα κριτήρια επιλογής των παιδιών που έθετε ήταν πολύ αυστηρά.
   Από την άλλη, το άμεσο και μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να λυθεί, κατά τον κ. Τσέκο, είναι να πληρωθούν όσοι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι. Όπως υποστήριξε, το πρόβλημα αυτό πρόκειται να λυθεί γρήγορα γιατί τα χρήματα υπάρχουν, απλώς δεν έχουν εκταμιευτεί από την Εργατική Εστία λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων.
   Ο γενικός γραμματέας ανέφερε ακόμα πως είναι βασικό όλες αυτές οι δομές να παραμείνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν όψει του «Καλλικράτη» σχεδιάζεται να δημιουργηθεί μια ενιαία κοινωνική υπηρεσία που ο ρόλος της θα είναι να συγκεντρώσει όλες αυτές τις δομές. Κάτι τέτοιο θα μειώσει το διαχειριστικό κόστος και θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά τους.
   Αρκεί βέβαια πραγματικά να εξασφαλιστούν και οι απαιτούμενοι πόροι.
  

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕρώτηση Κ. Μουσουρούλη για την περικοπή κατά 50% των προγραμμάτων τουρισμού ΟΕΕ
Επόμενο άρθροΓιώργος Χάμπας- Μαθητής της Γ΄ Λυκείου: Αποφάσεις που θυμίζουν… «αποφασίζομεν και διατάσομεν»