Αρχική Νέα Τοπικά Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου: υπόμνημα για εκδρομές

Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χίου: υπόμνημα για εκδρομές

7

 ΥΠΟΜΝΗΜΑ


 Α) Τον Νοέμβριο 2009 πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις σε 5 από τις 28 σχολικές μονάδες του νομού. Συγκεκριμένα,  στο 1ο, 2ο, 3ο Γενικό Λύκειο Χίου, στο 1ο  Ε.Π.Α.Λ. Χίου , και  στο Γενικό Λύκειο Καλλιμασιάς. Διάρκεια  από 8 έως 13  εργάσιμες ημέρες.
   Β) Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση της διδακτέας ύλης  σημείωσε προ ημερών τη μεγάλη υστέρηση  που παρουσιάζεται όσον αφορά την Γ΄ Λυκείου, όπως φαίνεται και σε σχετικό πίνακα. Λαμβάνεται υπόψη και το γεγονός ότι οι διακοπές του Πάσχα είναι φέτος πολύ ενωρίς.
   Γ)  Τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010 πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των Διευθυντών των Λυκείων του νομού (πλην Οινουσσών και Ψαρών) για να συζητηθεί το θέμα της αναπλήρωσης της ύλης και κατ΄ επέκταση τη θέση του καθενός ως προς την πραγματοποίηση ή όχι  των εκπαιδευτικών εκδρομών σε συνδυασμό με το μεγάλο πρόβλημα των καταλήψεων που αποτελούν έναν βασικό λόγο αναστάτωσης στη λειτουργία των σχολείων μας.. Όλοι οι Διευθυντές των Λυκείων του νομού, πλην ενός, τάχθηκαν υπέρ της μη πραγματοποίησης οποιασδήποτε εκδρομής, όχι μόνο λόγω του προβλήματος σωστής αναπλήρωσης της ύλης, αλλά κυρίως διότι η περσινή περιστολή των εκδρομών ως προς τις εργάσιμες ημέρες έφερε αξιόλογο παιδαγωγικό αποτέλεσμα στο «μέτωπο» των καταλήψεων αφού φέτος είχαμε μόνο σε 5 σχολεία κατάληψη. Προφανώς αξιολογήσαμε και την περίπτωση αντιρρήσεων εκ μέρους των μαθητών αλλά και των καθηγητών.
   Δ) Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 έγινε συνάντηση διευθυντών Λυκείων και μαθητών προκειμένου να εξηγηθούν και να αναλυθούν οι λόγοι της απόφασης και τα προβλήματα που προκύπτουν από τις καταλήψεις και τα οποία δεν είναι μόνο αυτά της κάλυψης της διδακτέας ύλης. Δύο διευθυντές κατέθεσαν τις γνώμες  Συλλόγων καθηγητών,  αλλά και την προσωπική τους άποψη (η οποία παρέμενε η ίδια).  Οι μαθητές, με πολλές διαφοροποιήσεις προσέγγισης επέμεναν ότι πρέπει να γίνουν οι πενθήμερες εκδρομές. Ποτέ δεν ετέθη θέμα για εκδρομές της Β΄ ή της Α΄ Λυκείου. (σημειώνεται ότι οι  μαθητές των Τάξεων αυτών είναι εκείνοι που κυρίως πρωτοστατούν στις καταλήψεις).
 Κατόπιν τούτων, και σύμφωνα με τις 22143/Γ2/21-2-2008 και 20246/Γ2/23-2-2009 υπουργικές αποφάσεις, εδόθη εντολή να συγκληθούν οι Σύλλογοι των καθηγητών και να ερωτηθούν οι γονείς προκειμένου να κατατεθεί η γνώμη τους.
   Ε) Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 σε κοινή συνάντηση των 5 Διευθυντών των Λυκείων με τον Διευθυντή Εκπαίδευσης συζητήθηκαν οι κατατεθείσες γνώμες των Συλλόγων Καθηγητών που αφορούν τον τρόπο αναπλήρωσης της ύλης, ο οποίος θα επηρεάσει και την πραγματοποίηση ή μη της εκπαιδευτικής εκδρομής της Γ΄ Τάξεως και οι οποίες συνοπτικά είναι:
   Του 1ου Γενικού Λυκείου: (8 ημέρες κατάληψη).Κανένας περίπατος (4 ημ) , ούτε ημερήσια (1ημ), μάθημα την 24η Μαρτίου (…;). Γνώμη:  Εκδρομή μετά τις διακοπές του Πάσχα.
   Του 2ου Γενικού Λυκείου: ( 9 ημέρες κατάληψη) Κανένας περίπατος (4ημ) ή ημερήσια εκδρομή (1ημ), επί μία εβδομάδα διδασκαλία την 7η ώρα (..;;) Γνώμη:  2 εργάσιμες για την εκδρομή της Γ΄ Τάξεως. Να πραγματοποιηθούν επίσης  όλες οι εκδρομές της Α΄ και Β΄ Τάξεως και να παραταθεί το σχολικό έτος. (…;;;)
   Του 3ου Γενικού Λυκείου: (12 ημέρες κατάληψη) Κανένας περίπατος (4ημ) ή εκδρομή ημερήσια (1ημ). Γνώμη: Μία εργάσιμη ημέρα για εκδρομή της Γ΄ Λυκείου.
   Του 1ου  Ε.Π.Α.Λ.: (13 ημέρες κατάληψη). Κανένας περίπατος καμία ημερήσια. Δεν θα πραγματοποιηθεί καμία  εκδρομή διότι δεν δέχονται οι καθηγητές να συνοδεύσουν τους μαθητές.
   Του Γενικού Λυκείου Καλλιμασιάς (8 ημέρες κατάληψη) Κανένας περίπατος καμία ημερήσια . Ίσως να μην πραγματοποιήσουν εκδρομή.
  
   Ακολούθησε σχετική συζήτηση. Ο προβληματισμός όλων των Διευθυντών  ήταν ιδιαίτερα έντονος.  Είπαν ότι νοιώθουν πλήρως την σφοδρή επιθυμία των μαθητών της Γ΄ Τάξεως για την πραγματοποίηση της λεγόμενης πολυήμερης. Το πρόβλημα όμως των καταλήψεων είναι μείζον και έχει φτάσει σε καταστάσεις απαράδεκτες.
   Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης σημείωσε με έμφαση ότι  η εκπαίδευση δια των στελεχών της έδωσε, ως όφειλε, το παιδαγωγικό και κοινωνικό μήνυμα –  προς μαθητές και τοπική  κοινωνία – σχετικά τις καταλήψεις στο μέτρο που μπορούσε. Σε κάθε περίπτωση ας αναλάβει ο κάθε πολίτης και ο κάθε φορέας τις ευθύνες που του αναλογούν. Πέραν τούτου υπάρχει και η συντεταγμένη Πολιτεία. Ως προς το τι τελικά πρέπει να γίνει και προκειμένου  να μην πικραθούν εκείνοι οι μαθητές και οι μαθήτριες που δεν συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στις καταστροφικές και απολύτως παράνομες καταλήψεις (ενώ είχαν όλοι τους κάποια ευθύνη),  και με δεδομένο ότι πρέπει να καλυφθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διδακτέα ύλη,  προτείνει και θα εγκρίνει: Να μη γίνει εις το εξής κανένας περίπατος, καμία ημερήσια εκδρομή και να δοθεί για την εκπαιδευτική εκδρομή της Γ΄ Τάξεως, σε όποια από τα 5 εν λόγω Λύκεια το επιθυμούν, μία εργάσιμη ημέρα. Σημειώνεται ότι δεν είναι δυνατόν να συμπεριλαμβάνεται στο χρονικό διάστημα της εκδρομής η 24η και η 25η Μαρτίου. Για την Α΄ και τη Β΄ Τάξη των 5 συγκεκριμένων Λυκείων να μη γίνει καμία εκπαιδευτική εκδρομή οποιασδήποτε μορφής.


 


       Ο Διευθυντής Εκπαίδευσης


             Παύλος Καλογεράκης

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΦιλοζωϊκός Σύλλογος: δηλητηριασμένα περιστέρια στην πλατεία…
Επόμενο άρθρο24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΔΕΔΥ: Στο δρόμο για ασφαλιστικό- συνταξιοδοτικό