Αρχική Νέα Τοπικά Περιφέρεια Β. Αιγαίου- κοπή πίτας και μηνύματα

Περιφέρεια Β. Αιγαίου- κοπή πίτας και μηνύματα

7

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Μήνυμα συνεργασίας και συμπόρευσης για την ανάπτυξη των νησιών του Βορείου Αιγαίου, έστειλε προς όλους τους φορείς, η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, στην εκδήλωση κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που ευλόγησε ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ.κ. Ιάκωβος και που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στη Λέσχη Αξιωματικών Μυτιλήνης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν οι Υφυπουργοί, Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης. Ο κ. Αρναουτάκης μίλησε για μια «δύσκολη χρονιά», που όμως «ενωμένοι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης, της προόδου, της προοπτικής. Για την ανάπτυξη των νησιών μας, για την περιφερειακή ανάπτυξη για την νέα αρχιτεκτονική που θα έχει το κράτος το 2011».
Ο Υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Νίκος Σηφουνάκης τόνισε ότι: «Η πρωτοβουλία της Περιφέρειας να διοργανώσει την εκδήλωση για το ΕΣΠΑ, είναι μια καταρχήν σημαντική πρωτοβουλία και είμαι βέβαιος ότι η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας, γνωρίζει πολύ καλά ότι αυτή η χρονιά είναι καθοριστική για την προετοιμασία της επόμενης φάσης, για τον σωστό προγραμματισμό των έργων και για την πολύ καλή προετοιμασία για την νέα διοικητική μεταρρύθμιση και για την αιρετή περιφέρεια».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ακόμη, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Χαλκιώτης, ο Βουλευτής Σάμου κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος, οι Νομάρχες του Βορείου Αιγαίου και το σύνολο των Δημάρχων των νησιών, οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές αρχές, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι εθελοντικών και κοινωνικών οργανώσεων και συλλόγων, παραγωγικοί και κοινωνικοί φορείς των νησιών.
Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σοφία Θεολογίτου  αναφέρθηκε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία, όπου όμως, «ταυτόχρονα όλοι αντιμετωπίζουμε και μια πρόκληση: Θεσμικοί και Πολίτες της χώρας. Πρόκληση για αλλαγή νοοτροπίας σε μια σειρά πραγμάτων που αφορούν στην καθημερινότητα μας και συνδέονται -επιτρέψτε μου να πω- με τη κουλτούρα συνεργασιών που πρέπει να αποκτήσουμε ως λαός και ως χώρα. Αυτό για μένα είναι και το πρώτο διακύβευμα: η συλλογική ευθύνη, η κοινωνική συνοχή, η διάθεση για βελτίωση των συνθηκών που μας αφορούν όλους. Και το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι η πολιτική, όπως και η συνεργασία, είναι απαραίτητη για να ξεπεράσουμε την κρίση».
Η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι «παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ως προς τα ελλείμματα και τη ρευστότητα, η χώρα έχει κυρίως ανάγκη μεγάλων επενδύσεων σε σύγχρονους κλάδους και υποδομές. Αυτό άρχισε ήδη να καταστρώνεται, ακριβώς γιατί πρέπει το συντομότερο να είμαστε ανταγωνιστικοί κυρίως σε δυο πράγματα:
Α) στην επίτευξη υψηλής παραγωγικότητας και στην ορθολογική συμμετοχή στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, από τον οποίο έχει ήδη η χώρα μας απολέσει σημαντικές θέσεις τα τελευταία χρόνια.
Έτσι, η δημιουργία περιφερειών με αιρετούς περιφερειάρχες πρέπει να συνοδεύεται από σχέδιο εξειδικευμένης περιφερειακής ανάπτυξης που αξιοποιεί τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες κάθε περιοχής.
Β) δίπλα στην άμεση περιφερειακή εξειδίκευση πρέπει να αναπτύξουμε τον τουρισμό και τη ναυτιλία, δυο τομείς που αφορούν στην περιφέρειά μας και που είναι, επίσης, τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Χρειάζεται να εκπονηθούν προγράμματα επενδύσεων για να προσελκύσουμε ποιοτικό και αναβαθμισμένο τουρισμό, αλλά και να επιτύχουμε το άνοιγμα σε ανερχόμενες αγορές όπως η Κίνα, η Ρωσία κ.ά.».
Με κύριους άξονες την ανάπτυξη και την εξειδίκευση, η κ. Θεολογίτου, μίλησε και για άλλη ανάπτυξη, «για την οποία γίνεται πράγματι πολύ συζήτηση: για την πράσινη ανάπτυξη. Προς το παρόν πολλοί συγχέουν την πράσινη ανάπτυξη με την «κατανάλωση» ειδών που συνδέονται με αυτήν, όμως υπάρχει και μια άλλη πράσινη ανάπτυξη που συνδέεται με τη δημιουργία παραγωγικής βάσης που παράγει αγαθά και προσφέρει υπηρεσίες. Η Πράσινη Ανάπτυξη με τη σειρά της μπορεί να δημιουργήσει ειδικούς κλάδους – μοχλούς ανάπτυξης στην εκπαίδευση, την έρευνα και την παραγωγή, ολοκληρώνοντας έναν αειφορικό κύκλο».
Σχετικά με προοπτικές που διαγράφονται για την Περιφέρεια Βορείου  Αιγαίου, η κ. Θεολογίτου ανέφερε ότι: «είμαστε σε θέση όταν μιλάμε για τη δική μας αγορά και οικονομία να μιλάμε παράλληλα για ειδίκευση σε συγκεκριμένους πράσινους τομείς, όπως είναι η ενέργεια -οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας- η ανακύκλωση κ.ά. που συνδέονται απόλυτα με το φυσικό μας τοπίο, αλλά και με τις δυνατότητες που έχουμε ως περιοχή. Μην ξεχνάτε ότι φιλοξενούμε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που είναι μοχλός ανάπτυξης των νησιών μας, τόσο σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού όσο και σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας, πραγμάτων που δεν πρέπει να αφήσουμε στην τύχη τους. Το Πανεπιστήμιο είναι για μας καταλυτικό στοιχείο ανάπτυξης της περιοχής και η αριστοτεχνική διασπορά των τμημάτων του στα νησιά του Β. Αιγαίου είναι μια παγκόσμια καινοτομία που έχει ήδη αποφέρει καρπούς».
«Το όραμα υπάρχει, οι πόροι υπάρχουν και η πολιτική βούληση είναι δεδομένη» δήλωσε η κ. Θεολογίτου, ενώ ζήτησε απ’ όλους συνεργασία για «να αδράξουμε την ευκαιρία, να σηκώσουμε τα μανίκια και να αρχίσουμε τη σκληρή, αλλά ενδιαφέρουσα και, κυρίως, ζωτικής σημασίας για τον τόπο δουλειά, με πνεύμα συνεργασίας, συνεννόησης και δημιουργίας, με ευφυή κατανομή ρόλων και εργασιών σε όλους, για να εξασφαλίσουμε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο».
Τέλος τόνισε ότι «στον καιρό της μεγάλης κρίσης που περνάμε ως χώρα, αλλά και ως ΕΕ, και για να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που κάθε κρίση κρύβει και να την ξεπεράσουμε, χρειάζεται να κάνουμε πολύ ορθοπεταλιά!».


 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτέκι Μεταναστών: για το νομοσχέδιο σχετικά με τους μετανάστες
Επόμενο άρθροολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Χίου στις 11/2 στη ΦΑΙΔΡΑ