Αρχική Νέα Τοπικά ΔΗΠΑΚ Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι Πανεπιστημιακοί μπροστάρηδες στους αγώνες

ΔΗΠΑΚ Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Οι Πανεπιστημιακοί μπροστάρηδες στους αγώνες

10

 ΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗΔΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝΕίναι φανερό ότι η εργασιακή ανασφάλεια, η ελαστικοποίηση των συμβάσεων και οι μειώσεις μισθών είναι η εργασιακή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει  ένας νέος εργαζόμενος σε κάθε τομέα εργασίας. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, είναι προκλητική και δυναμιτίζει την κοινωνική συνοχή και τους δημοκρατικούς θεσμούς η επίμονη και συστηματική προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων που εκπροσωπούν την  πλουτοκρατία να εφαρμόζουν τις εύκολες και ανώδυνες για την οικονομική ελίτ πολιτικές φορτώματος των οικονομικών βαρών στις πλάτες των μικρομεσαίων οικονομικών τάξεων. Αποκορύφωμα της κοινωνικά θρασείας αυτής πολιτικής προστασίας των κεκτημένων της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργαζομένων είναι οι αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης να περικόψει τα μισθολογικά επιδόματα των μικρομεσαίων και να επιβάλλει έμμεσους φόρους σε προιόντα λαικής κατανάλωσης την ίδια στιγμή που αφήνει ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία του μεγάλου κεφαλαίου κρατώντας το πλαφόν της φορολόγησής του στο 25%. Γι’ αυτό απαιτείται απάντηση από το σύνολο των εργαζομένων που βιώνουν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.


Οι κυβερνητικές αυτές πολιτικές πλήττουν καίρια και τα Πανεπιστήμια όπου τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιασθεί τα φαινόμενα απολύσεων των συμβασιούχων του Π.Δ. 407/80  ή και μειώσεων μισθών τους. Θα πρέπει με κάθε τρόπο να απορρίψουμε τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με τους νόμους της αγοράς όπου ο εργαζόμενος πάντα πληρώνει. 


Οι εργαζόμενοι θα πρέπει σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία να αντιδράσουν αποφασιστικά απαιτώντας την κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής σχέσης εργασίας, απαιτώντας την κατάργηση των οικονομικών προνομίων της πλουτοκρατίας.


Σ’ αυτόν τον αγώνα επιβίωσης των εργαζομένων μπροστάρηδες θα πρέπει να μπουν οι Πανεπιστημιακοί οι οποίοι βιώνουν καθημερινά τα αποτελέσματα των απαξιωτικών κυβερνητικών πολιτικών τόσο στον χώρο δουλειάς τους όσο και στις οικογένειές τους  όπου αντιμετωπίζουν τα οικονομικά προβλήματα της οξείας μισθολογικής τους υποβάθμισης. Πέρα από αυτά, οι Πανεπιστημιακοί αντιλαμβάνονται καλύτερα από τον καθένα, λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης, το μέγεθος των μεσο-μακροπρόθεσμων καταστρεπτικών συνεπειών των πολιτικών αυτών για τους εργαζόμενους και τον τόπο γενικότερα. Γνωρίζουν ότι, η ευνοούμενη, από τις κυβερνητικές πολιτικές, οικονομική ελίτ της φοροδιαφυγής, της διαπλοκής και των απατεώνων τύπου golden boys, έχει εγκλωβισθεί, εθισμένη ως τα μπούνια όπως ο ναρκομανής στο τελευταίο στάδιο της εξάρτησής του, σε σπάταλα και εξευτελιστικά πρότυπα κατανάλωσης και την γοητεία της παραεξουσίας, αδυνατώντας πλέον να κάνει την αναγκαία υπέρβαση και να συμμετάσχει στην προσπάθεια της κοινωνίας να αντιμετωπίσει την κρίση. Η οικονομική αυτή ελίτ των ημιμαθών υπερκαταναλωτών και της οφσόρ καλοπέρασης έχει τσαλαπατήσει μέσα της κάθε αξία και κάθε αίσθημα πατριωτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας αντικαθιστώντας τα με τις κοσμοπολίτικες αξίες της παγκοσμιοποιημένης ρεμούλας και της μεγάλης ευρωπαικής πατρίδας των μονοπωλίων,  βόσκοντας έτσι αμέριμνη στα λιβάδια της πράσινης ανάπτυξης που οι επιτήδειοι μέντορές της έχουν έντεχνα καλλιεργήσει.. Με τον τρόπο αυτό, η θέση της οικονομικής αυτής ελίτ ως συνομιλητή στον αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κρίσης κοινωνικό διάλογο έχει εξασθενήσει δραματικά καθιστώντας την πραγματικό βαρίδι  στην εθνική προσπάθεια ανασύνταξης της πατρίδαςΓιάννης Καρκαζής *1 & Νίκος Παπαλεξίου*2
ΔΗΠΑΚ Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣτέκι Μεταναστών: για το νομοσχέδιο σχετικά με τους μετανάστες
Επόμενο άρθροολομέλεια του ΣΥΡΙΖΑ Χίου στις 11/2 στη ΦΑΙΔΡΑ