Αρχική Νέα Τοπικά Δήμαρχοι Γρηγορείτε!- – κινδυνεύουμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια- χρυσάφι!

Δήμαρχοι Γρηγορείτε!- – κινδυνεύουμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια- χρυσάφι!

57

     «Τελειώνει η θητεία μας και δεν έχουμε κάνει τίποτα». Τα λόγια του Δημάρχου Ιωνίας Παναγιώτη Καμίτση, αποδεικνύουν το πόσο πίσω βρισκόμαστε ως νομός αλλά και ως τοπικές κοινωνίες στο θέμα της σωστής διαχείρισης των σκουπιδιών.

Αυτό που ανέδειξε η συζήτηση στην κοινή συνεδρίαση των Διοικητικών Συμβουλίων της ΤΕΔΚ Χίου και της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. (Διαχείριση Απορριμμάτων Νοτίου Χίου Α.Ε.), είναι πως πρέπει να μείνει επιτέλους στην άκρη ο κάθε είδους τοπικισμός.


Οι λύσεις θα πρέπει να εξεταστούν υπό το πρίσμα της συνολικής επίλυσης του προβλήματος που σημαίνει λειτουργία ΧΥΤΑ, λειτουργία Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και εφαρμογή της ανακύκλωσης!


Στο πρώτο πράγμα που έπρεπε να πάρουν απόφαση τα μέλη των δύο Δ.Σ. είναι ότι στο φάκελο του έργου για το ΧΥΤΑ Καρδαμύλων (1η Διαχειριστική Ενότητα) θα αναφερόταν ως Φορέας Διαχείρισης η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. (που έγινε για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στα Πόδορα- 2η Διαχειριστική Ενότητα).


Το veto του Δημάρχου Καρδαμύλων Βαγγέλη Μελιτζάνη αφορούσε το γεγονός ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι μπορεί να δημιουργηθεί και ένας δεύτερος Φορέας Διαχείρισης όταν πραγματοποιηθεί ο ΧΥΤΑ Καρδαμύλων.


Διαφορετική διατύπωση πρότεινε έτσι ο δ.σ. Μαστιχοχωρίων Κώστας Καρνής, μέλος του δ.σ. της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε., όμως έντονος ήταν ο προβληματισμός από το Δήμαρχο Μαστιχοχωρίων Ηλία Κλεισσά κατά πόσο κάτι τέτοιο θα το αποδεχόταν η Περιφέρεια.


 


2 ΧΥΤΑ- πόσοι Δήμοι;


Αυτό τόνισε και ο Δήμαρχος Ιωνίας. Καυστικός ο κ. Καμίτσης σημείωσε ότι έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ και ότι χρειάζονται επιτέλους να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις. «Αν δεν πάρουμε απόφαση θα έρθει η Περιφέρεια για να μας την επιβάλλει», σημείωσε.


Θυμίζοντας ότι θα μεσολαβήσει μέχρι τις εκλογές και η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» σημείωσε ότι «θα έρθει ο άλλος Δήμαρχος -και ξέρουμε ότι θα είναι ένας- και θα αποφασίσει».


Με… άλλα λόγια ανέφερε το ίδιο ο δ.σ. Καμποχώρων Γιώργος Γιασεμής: «ο κάθε κόκορας κοιτά το κοτέτσι του, ενώ σε λίγο θα πάμε σε νέο κοτέτσι», είπε χαρακτηριστικά.


Καμπανάκι για το ύψος που θα φτάσουν τα ανταποδοτικά τέλη κτύπησε ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ και Δήμαρχος Ομηρούπολης Γιάννης Μαλαφής. «Αν συνεχίζεις για δημιουργία και δεύτερου ΦΟΣΔΑ πρέπει να δώσεις και χρονοδιάγραμμα πότε αυτός θα γίνει», είπε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Καρδαμύλων.


Ο Βαγγέλης Μελιτζάνης τόνισε ότι δεν μπορούσε να πάει κόντρα στην απόφαση του δημοτικού του συμβουλίου που μιλά για ξεχωριστό φορέα διαχείρισης.


Ανακύκλωση


 


Ο Γιάννης Μαλαφής από την πλευρά του σχολίασε ότι πρέπει να διεκδικηθούν χρήματα για άλλες δράσεις και όχι να έχουν κολλήσει με τους ΧΥΤΑ.


Αυτό επισήμανε και ο Δήμαρχος Χίου Παντελής Βρουλής. «Είναι αδιανόητο η Λέσβος να έχει 1 ΧΥΤΑ και 5 ΣΜΑ και εμείς 2 ΧΥΤΑ και 1 ΣΜΑ» είπε, ενώ τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν και το θέμα της ανακύκλωσης.


Κάτι που είναι αναγκαίο να γίνει και μάλιστα να εφαρμοστεί στα σπίτια, αφού όπως είπε ο Δήμαρχος Μαστιχοχωρίων και πρόεδρος της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. αυτό επιβάλλουν οι κινητοί ΣΜΑ που λόγω χρόνου φαίνεται ότι θα προκριθούν σαν λύσεις από την Περιφέρεια.


«Δεν μπορούμε να πάμε σε 1 ΧΥΤΑ, η μελέτη έδωσε την πρόταση για 2», θύμισε η δ.σ. Μαστιχοχωρίων Ειρήνη Μπουλά που ως διευθύνων σύμβουλος της ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. σημείωσε ότι μπορούν να αναλάβουν και τη διαχείριση του ΧΥΤΑ Β. Χίου για να μπορέσει να γίνει ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.


 


Ανησυχίες


Διαφορετικούς φόβους εξέφρασαν δύο άλλοι αιρετοί.


Καταρχήν ο δ.σ. Μαστιχοχωρίων Γιάννης Ξενάκης εξέφρασε την ανησυχία του μήπως τελικά δεν γίνει το έργο στη Βόρεια Χίο και όλα τα απορρίμματα του νομού οδηγούνται στη νότια Χίο. «Πως διασφαλίζεται αυτό», σημείωσε καταψηφίζοντας την πρόταση η ΔΙΑΝΟΧ Α.Ε. να είναι φορέας διαχείρισης και των  δύο ΧΥΤΑ.


Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αγίου Μηνά Γιάννης Παντελάρας έθεσε τον προβληματισμό ότι από την ώρα που ψηφίσουν μια τέτοια πρόταση ο Δήμαρχος Καρδαμύλων θα πρέπει να ξέρει ότι πιθανόν να χάσει και χρηματοδοτήσεις, αφού αυτές θα πάνε στη ΔΙΑΝΟΧ.


Ένα ερώτημα που γεννιέται βέβαια είναι γιατί τα Μαστιχοχώρια επέλεξαν μια εταιρεία τύπου Α.Ε. ως φορέα διαχείρισης και όχι δημοσίου, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει και χρηματοδοτήσεις και όχι μόνο εισφορές μετόχων…  Μήπως γιατί η εταιρεία δημοσίου υποτάσσεται σε συγκεκριμένους κανόνες για τη σύσταση του διοικητικού της συμβουλίου;


 


Πόσοι ΣΜΑ;


Ο Δήμαρχος Καμποχώρων τόνισε την ανάγκη να συζητήσουν για τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ). Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι από το Μάιο ή το αργότερο καλοκαίρι που θα είναι έτοιμος ο ΧΥΤΑ, στα Πόδορα θα πρέπει να πηγαίνουν τα απορρίμματα όλης της Χίου, με δεδομένο ότι των Καρδαμύλων θα γίνει σε 3 περίπου χρόνια και οι ΧΑΔΑ πρέπει να κλείσουν σύντομα…


Έτσι ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Χίου Λάκης Τσακός πρότεινε να συσταθεί επιτροπή τεχνοκρατών μαζί με αιρετούς που θα εξετάσουν το ενδεχόμενο για επιπλέον ΣΜΑ ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες στο μελετητή που θα αναλάβει τη σχετική σύνταξη μελέτης.


Οι κινητές μονάδες ΣΜΑ σημαίνει εξάλλου ότι η ανακύκλωση των υλικών θα πρέπει να γίνεται στα σπίτια. Στον τομέα αυτό, το μόνο που έχει γίνει είναι να τοποθετηθούν λίγοι σχετικά με τον όγκο των σκουπιδιών κάδοι ανακύκλωσης από το Δήμο Χίου, χωρίς όμως να έχουν γίν ει οι απαιτούμενες ενημερώσεις του κόσμου και χωρίς να ακολουθεί ακόμα άλλος δήμος.


Επισήμανε δε ότι η Χίος είναι ο τελευταίος νομός και επιτέλους οι αιρετοί πρέπει να προχωρήσουν με γενναίες αποφάσεις.


Άλλωστε λίγο νωρίτερα ο συνάδελφος του Διευθυντής Προγραμματισμού της νομαρχίας Δημοσθένης Βούκουνας τόνιζε ότι για να υπάρξει έγκριση του φακέλου πρέπει οπωσδήποτε να υποδεικνύεται και φορέας διαχείρισης, για να ενταχθεί ο ΧΥΤΑ Καρδαμύλων στο ΕΣΠΑ..


 

του Θοδωρή Πυλιώτη

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚαταγγελία ν.σ. Γ.Μισετζή για οδικό δίκτυο στο Κοντυλόπος
Επόμενο άρθροΔημοτικός Μετασχηματισμός από τη Νέα Αντίληψη