Αρχική Πολιτισμός Εκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Φίλιου στο ΟΜΗΡΕΙΟ

Εκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Φίλιου στο ΟΜΗΡΕΙΟ

11


Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010, εγκαινιάζεται στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Χίου, η δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής της Ιωάννας Φίλιου, που θα διαρκέσει έως τις 6 Μαρτίου 2010.

Παρακάμπτοντας τη συναισθηματική εμπλοκή, η ζωγράφος επιδιώκει στα έργα της την ευκρίνεια της εικαστικής διατύπωσης, μέσω  της χρωματικής έντασης, του μεγέθους και της λιτής σχηματοποίησης, καθορίζοντας έτσι, τις νοηματικές της προθέσεις. Η ίδια η καλλιτέχνιδα, προσδιορίζει το σκεπτικό της ως εξής:


«Μεμονωμένα παιδικά παιχνίδια και όργανα παιδικής χαράς, ζωγραφισμένα με λάδι πάνω σε λευκό μουσαμά, αποκομμένα από το εξωτερικό περιβάλλον που θα υπονόμευε τη σαφήνεια και την καθαρότητα των μορφών. Αυθύπαρκτα, ορίζουν τον δικό τους αρχιτεκτονικό χώρο. Στην παιδική χαρά, η μόνη εξωτερική παρουσία είναι αυτή του παιδιού, υπαινικτική, δηλωμένη απλώς με γραμμή. Η ευελιξία του παιδιού έρχεται σε αντίθεση με τη σταθερότητα και την ακαμψία του οργάνου  της παιδικής χαράς που όμως γίνεται  ο πρωταγωνιστής.


Όπως πρωταγωνιστής γίνεται και το φθηνό, πλαστικό παιχνιδάκι που μετατρέπεται σε εισβολέα στη ζωή του ενήλικα, καθώς η ενασχόληση μαζί του ? μέσω ? του παιδιού απειλεί τη σοβαροφάνεια της καθημερινότητάς του, εξαναγκάζοντάς τον να κάνει ένα διάλειμμα ανιδιοτέλειας. Τελικά, το παιχνίδι γίνεται πολύ σοβαρή υπόθεση».


Η Ιωάννα Φίλιου σπούδασε Ζωγραφική και Χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και εργάζεται ως Καθηγήτρια Καλλιτεχνικών στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χίου. Επίσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών (Master) Ωκεανογραφίας από το ίδιο Πανεπιστήμιο.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ


-Ατομική Έκθεση
2007, Gallery 7, Αθήνα


-Ομαδικές Εκθέσεις
2008, Out of the Blue Capsis Elite Resort, Ηράκλειο
2008, Ωδείο Ρεθύμνου, Ρέθυμνο
2008, «Απόφοιτοι 2005-2006», ΑΣΚΤ, Αθήνα
2007, «Πιο κοντά, η Τέχνη για τον Άνθρωπο», Επιμέλεια: Μαρία Μαραγκού, Εικαστική παρέμβαση σε βιτρίνες καταστημάτων, Ρέθυμνο
2007, «Dreams Come True», Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού, Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Αθήνα
2007, «Ludus», Ε.Π.Α.Σ.Κ.Τ., Αθήνα


Η έκθεση της Ιωάννας Φίλιου πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου.


Εγκαίνια: Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010, Ώρα: 19:00

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔήμαρχοι Γρηγορείτε!- – κινδυνεύουμε να πληρώνουμε τα σκουπίδια- χρυσάφι!
Επόμενο άρθροΕκδήλωση στο ΟΜΗΡΕΙΟ με θέμα: Ομαλή μετάβαση των μαθητών από το Δημοτικό Σχολείο στο Γυμνάσιο