Αρχική Νέα Τοπικά Περιφερ. Ομοσπ. ΑΜΕΑ: στη Σάμο είδε τα… χειρότερα- διημερίδες σε όλα τα...

Περιφερ. Ομοσπ. ΑΜΕΑ: στη Σάμο είδε τα… χειρότερα- διημερίδες σε όλα τα νησιά

13

 
    «Δυστυχώς δεν μείναμε ικανοποιημένοι από την κατάσταση που βρήκαμε στη Σάμο», μας τόνισε η πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Β. Αιγαίου Σοφία Μιχάλα ύστερα από την επίσκεψη κλιμακίου της Ομοσπονδίας στο νησί της Σάμου.
   «Δυστυχώς δεν υπάρχουν ράμπες στα πεζοδρόμια, θέσεις στάθμευσης, προσβάσιμα κτήρια. Υπάρχει μία κατάσταση που γενικά προβληματίζει. Θα έλεγα ότι η Χίος είναι σε πολλές σκάλες ανώτερη από τη Σάμο, αλλά και από τη Λέσβο και τη Λήμνο που πήγαμε το καλοκαίρι του 2009», μας είπε η κα Μιχάλα προκαλώντας μας πραγματικά κατάπληξη.
   Και αυτό γιατί αν η κατάσταση στη Χίο είναι καλύτερη, που δεν μπορείς να προχωρήσεις σε ένα πεζοδρόμιο από την αρχή ως το τέλος της οδού με αναπηρικό αμαξίδιο, φανταστείτε τι κατάσταση επικρατεί στα άλλα νησιά της Περιφέρειας όπου μάλιστα είναι πιο αναπτυγμένα τουριστικά.
   «Τουλάχιστον εδώ μπαίνει σαν θέμα βασικό το θέμα της προσβασιμότητας στις νέες κατασκευές, κάτι που δεν συναντάμε σε άλλους νομού», εξηγεί.
   «Σε ότι αφορά τις αρχές παραδέχθηκαν τα προβλήματα. «Πιέστε μας», ήταν το μήνυμα που έδωσαν οι εκπρόσωποι των Δήμων», πρόσθεσε η Σ. Μιχάλα, σημειώνοντας παράλληλά ότι δεν εύκολο να ελέγχεις.
  
   Διοργάνωση Ημερίδας
   Επίσης πραγματοποιήθηκε το ΔΣ της ομοσπονδίας με την παρουσία και του προέδρου της Συνομοσπονδίας (ΕΣΑΜΕΑ) Γιάννη Βαρδακαστάνη που είναι παράλληλα και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για 4η χρονιά.
   Εξετάστηκε το θέμα των διοικητικών αλλαγών με την κατάργηση των Νομαρχιών όπου υπάρχει η αγωνία για το πώς θα λειτουργούν οι δομές. «Ώστε να μην καταργηθούν θεσμικά πράγματα και κεκτημένα δικαιώματα που έχει πετύχει το κίνημα σε πανελλαδικό επίπεδο», σημείωσε η κα Μιχάλα.
   Επίσης αποφασίστηκε να  διοργανωθούν διημερίδες σε κάθε νομό ώστε να προβληθούν και αν είναι δυνατόν να επιλυθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν με την πρόσβαση, εκπαίδευση, κατάρτιση, επαγγελματική αποκατάσταση, υγεία, πρόνοια. Παράλληλα σε κάθε νομό θα προβληθεί και ένα θέμα τοπικού χαρακτήρα.
   Σοβαρό πρόβλημα είναι πάντως το οικονομικό, διότι και η Ομοσπονδία πήρε μειωμένες κατά 10% επιχορηγήσεις από τη Συνομοσπονδία.
   «Ευελπιστούμε ότι η περιφέρεια, και η Γ.Γ. Αιγαίου & νησιωτικής πολιτικής θα γίνουν συνδιοργανωτές ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια έξοδα», μας είπε η κα Μιχάλα και πρόσθεσε:
   «Το μεγάλο ζητούμενο είναι να αρχίσουν να συζητιούνται και να διδάσκονται από τη νηπιακή ηλικία, τότε μόνο θα βγουν πολίτες που θα γνωρίζουν, θα σέβονται και θα συμπαραστέκονται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια μερίδα πληθυσμού που δεν είναι ευκαταφρόνητη, είναι το 10%. Γιατί δημιουργούνται πολλά προβλήματα και στα ίδια τα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειες τους από οικονομικά μέχρι υγείας και απομόνωσης του ατόμου», τόνισε.
    

ΤΟΥ Θοδωρή Πυλιώτη,
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΚ. Μουσουρούλης: Παρέμβαση στη συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ελληνικό Στατιστικό Σύστημα (ΕΛ.Σ.Σ.).
Επόμενο άρθροΟι Στ. & Γ. Μυλωναδάκης στην εκπομπή “ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ”